Annons

Återblick – detta har hänt den 7 oktober

Publicerad 7 oktober 2021

Dagens namn

I dag har Birgitta och Britta namnsdag.

Birgitta kommer från keltiskans Brigit, som betyder den höga. Det kom hit i mitten av 1200-talet och har stått sig genom seklerna. Tack vare prinsessan Birgitta fick namnet en popularitetsperiod på 1930-talet och var på 1940-talet det vanligaste tilltalsnamnet på nyfödda flickor. Omkring 161 000 bär namnet, cirka 37 100 kallas så, med medelåldern 70 år.

Britta (eller Brita) är en förkortning av Birgitta och kom hit under början av 1500-talet. Det användes främst av bondebefolkningen, medan Birgitta ansågs lite finare. Omkring 19 900 heter Britta eller Brita, cirka 8 600 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 74 år.

Citatet

"Kärleksscener är särskilt svåra att spela om man står på god fot med motspelaren."

Senta Berger, österrikisk skådespelare, född 1941

Bemärkelsedagen

I dag är det Birgittadagen. I det gamla Sverige sades den bjuda på vackert väder, till följd av den heliga Birgittas böner. Dagen kallades också Brittmässa och från den frasen kommer brittsommar.

För 25 år sedan spikades bygget av Citytunneln i Malmö.
För 25 år sedan spikades bygget av Citytunneln i Malmö.Foto: Drago Prvulovic/TT

Det hände då

För 25 år sedan, 1996, stod det klart att Citytunneln i Malmö skulle bli av. Då undertecknades en avsiktsförklaring mellan stat och kommun om bygget av järnvägsförbindelsen under Malmö. Staten skulle ta 80 procent av kostnaden och regionen 20 procent. 14 år senare invigdes den sex kilometer långa tunneln.

För 95 år sedan, 1926, fastställde det italienska fascistpartiets ledning att partiet övertagit statens roll i Italien. Alla andra åsiktsyttringar än de fascistiska förbjöds.

Hört och hänt

Filmcensuren var för sträng, tyckte de svenska filmproducenterna för 110 år sedan, 1911. Då hade det bara gått en dryg månad sedan Statens biografbyrå startat. Dessutom hade initiativet till biografbyrån kommit från biografägarna som ville ha bort det tidigare systemet, där polisen kunde göra godtyckliga censureringar av filmer. Det skulle biografbyrån i stället sköta, var biografägarnas önskemål.

Siffran

167...

... miljoner kronor, nästan 245 miljoner kronor i dagens penningvärde, beräknade polisen för 30 år sedan, 1991, att bevakningen av fotbolls- EM i Sverige kommande år skulle kosta.

Den kinesisk-amerikanske cellisten Yo-Yo Ma fyller 66 år i dag.
Den kinesisk-amerikanske cellisten Yo-Yo Ma fyller 66 år i dag.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Grattis!

För 47 år sedan, 1974, föddes sångerskan Charlotte Perrelli. År 1999 vann hon Eurovision Song Contest med låten ”Take me to your heaven” och vann Melodifestivalen igen 2008 med låten ”Hero”. Hon har gett ut flera soloalbum och spelat musikal, bland annat rollen som Eva Perón i ”Evita” i Malmö 2012–2013 och därefter i Stockholm. 2018 var hon med i TV4:s "Så mycket bättre" och i år deltog hon åter i Melodifestivalen, nu med låten "Still young".

För 66 år sedan, 1955, föddes den kinesisk-amerikanske cellisten Yo-Yo Ma. Nio år gammal blev han intagen till Juilliard School of Music i New York. Han har också studerat musik vid Harvard. Yo-Yo Ma har framträtt som solist vid konserter i hela världen och har medverkat på många inspelningar. År 2012 tilldelades han Polarpriset.

Namn vi minns

För 14 år sedan, 2007, avled fotografen och filmaren Georg Oddner. Han började som reklam- och modefotograf innan han övergick till att göra fotoreportage för tidningar som Vecko-Journalen och Vi, och dokumentärfilm för tv. Oddner var med och grundade bildgruppen Tio fotografer och utvecklades till en av Sveriges främsta dokumentärfotografer under 1900-talet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons