Annons

Återblick – detta har hänt den 7 mars

Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 7 mars 2022

För 110 år sedan, 1912, meddelade Roald Amundsen att hans expedition hade nått Sydpolen. Egentligen nådde de målet flera månader tidigare, den 14 december 1911, och slog samtidigt Robert Falcons expedition med 35 dagar. Det var dock inte förrän den norske upptäcktsresanden nådde Hobart i Australien som han kunde göra det formella tillkännagivandet.

Namnsdagen

I dag har Camilla namnsdag

Namnet kommer från latinet och betyder offertjänarinna. Det kom hit i början av 1800-talet och blev populärt på 1960-talet. Cirka 36 900 heter Camilla, Camila, Kamilla eller Kamila omkring 27 100 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 44 år.

Citatet

"Hopplös sorg är lidelsefri."

Elizabeth Barrett Browning, engelsk poet, 1806–1861

Bemärkelsedagen

I dag infaller punschrullens dag

Denna dag hyllas ett av de bakverk som alltid brukar finnas på klassiska konditorier. Den går ibland under benämningen dammsugare, arraksrulle eller 150-ohmare men består alltid av ett chokladdoppat marsipanhölje med en fyllning på kaksmulor, arrak, smör och kakao.

Det hände då

Häradshövding mördades

För 90 år sedan, 1932, påträffades häradshövdingen och politikern Hjalmar von Sydow, hans kokerska Karolina Herou och hembiträde Ebba Hamn brutalt mördade i von Sydows bostad på Norr Mälarstrand 24 i Stockholm. Sonen Fredrik och hans hustru Ingun misstänktes för dådet; de begick självmord på restaurang Gillet i Uppsala när polisen kom för att hämta dem. Något motiv till de så kallade von sydowska morden framkom aldrig.

Roald Amundsen (längst till vänster) och hans expedition saluterar den norska flaggan på sydpolen för 110 år sedan, 1911.
Roald Amundsen (längst till vänster) och hans expedition saluterar den norska flaggan på sydpolen för 110 år sedan, 1911.Foto: TT
Det hände då

Amundsen nådde fram till Sydpolen

För 110 år sedan, 1912, meddelade Roald Amundsen att hans expedition hade nått Sydpolen. Egentligen nådde de målet flera månader tidigare, den 14 december 1911, och slog samtidigt Robert Falcons expedition med 35 dagar. Det var dock inte förrän den norske upptäcktsresanden nådde Hobart i Australien som han kunde göra det formella tillkännagivandet.

Cornflakes serverades för första gången för 125 år sedan, 1897.
Cornflakes serverades för första gången för 125 år sedan, 1897.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Hört och hänt

Cornflakesen firar 125 år

För 125 år sedan, 1897, serverade läkaren och kirurgen John Kellog sina första cornflakes till patienterna på Battle Creek Sanitarium i Michigan. De sockerfria flingorna var en del i sjundedagsadventisten Kellogs arbete för en sund, holistisk livsstil. Hans bror Will fick dock hugskottet att sockra flingorna och marknadsföra dem till allmänheten, och trotsade därmed Johns vilja. Dr Kellog stämde slutligen sin bror – men förlorade.

Siffran

14…

… stycken. Så många har hittills fått Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som instiftades av Sveriges regering för 20 år sedan, 2002. Med en prissumma på 5 miljoner kronor är det världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Det delas ut i maj eller juni varje år. Förra året prisades den amerikanska författaren Meg Rosoff.

Födelsedag

Petra Mede

För 52 år sedan, 1970, föddes komikern Petra Mede. Hon har arbetat med ståuppkomik sedan 2005, men är känd för den breda publiken för sin medverkan i tv, bland annat i ”Parlamentet”, ”Morgonsoffan” och dramaserien "Bonusfamiljen". Hon har också varit programledare för Melodifestivalen i SVT och TV4:s ”Let's dance”. Hon har lett Eurovision Song Contest två gånger, 2013 och 2016.

Födelsedag

Jesper Parnevik

För 57 år sedan, 1965, föddes golfspelaren Jesper Parnevik. Han har segrat fem gånger på USA-touren och fyra gånger på Europatouren. Bland annat vann han Scandinavian Masters 1995 och 1998. I British Open har Parnevik som bäst hamnat på andra plats, 1994 och 1997. Hans privata liv i USA skildrades i tv-serien ”Parneviks” (2015–2018) där även resten av hans familj medverkade.

Namn vi minns

Anna Magnani

För 114 år sedan, 1908, föddes den italienska skådespelerskan Anna Magnani (död 1973). Hon fick sitt stora genombrott i Roberto Rossellinis ”Rom – öppen stad” (1945), och kom att förknippas starkt med den återvitaliserade italienska filmen efter andra världskriget. Magnani fick en Oscar för ”Den tatuerade rosen” (1955), i en roll som Tennessee Williams hade skrivit direkt för henne.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons