Annons

Återblick – detta har hänt den 7 februari

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 7 februari 2022
Namnsdagen

I dag har Rikard och Dick namnsdag

Rikard är tyskt och består av två ord med betydelsen mäktig, hård och stark. Namnet har funnits i svenskan sedan mitten av 1100-talet. Omkring 50 700 heter Rikard (med c, k, ch eller – vanligast – med ck), cirka 25 750 kallas så. Medelåldern för tilltalsnamnet är 42 år.

Dick är en engelsk smekform för Rikard. Omkring 5 000 personer bär namnet, drygt 3 000 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 61 år.

I morgon: Berta och Bert.

Citatet

"Dörren till det förflutna låter sig inte öppnas utan att det knarrar."

Alberto Moravia, italiensk författare, 1907–1990

Bemärkelsedagen

I dag är det tankens dag

Den ska inspirera till begrundan och positivt tänkande och initierades under en konferens om mental träning i Gävle 2009.

Det skulle inte bli några X2000-tåg i Finland, beslutades det 1992.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det hände då

Finland valde italienskt före svenskt

För 30 år sedan, 1992, beslutade Finlands statsjärnväg att inte köpa ABB:s snabbtåg X2000 utan i stället välja italienska Fiats Pendolino. Därmed gick ABB miste om en affär som i slutändan var värd cirka två miljarder kronor.

Det hände då

Urpremiär på ”Therese”

För 115 år sedan, 1907, var det urpremiär i Monte Carlo på den franske tonsättaren Jules Massenets opera "Therese". Massenet var en av förra sekelskiftets mest framgångsrika operakompositörer med verk som "Manon", om en ung mans katastrofala möte med en ung femme fatale, och "Thaïs", om en antik egyptisk glädjeflicka som blir frälst.

Hört och hänt

Rymdfärd med rymdmoped

Den amerikanske astronauten Bruce McCandless var denna dag 1984 den förste att fara omkring fritt i rymden utan säkerhetslina. McCandless hade en rymdmoped, som en låda på ryggen, med 24 små raketmotorer drivna av kvävgas. Han styrde med reglage som stack fram under armarna från ryggsäcksraketen. En timme varade turen, sedan återvände McCandless till rymdfärjan Challenger.

Den forna alpinstjärnan Anja Pärson tog för 21 år sedan, 2001, i St Anton sitt första VM-guld.Foto: Jan Collsiöö/TT
Siffran

7...

... VM-guld och ett OS-guld tog den alpina skiddrottningen Anja Pärson under karriären. Denna dag 2001 vann hon som 19-åring sitt första VM-guld – hennes enda i slalom.

Födelsedag

Caisa Westling

För 75 år sedan, 1947, föddes producenten och inspelningsledaren Caisa Westling. Hon anställdes vid Sveriges Television och arbetade med flera olika produktioner, exempelvis som projektledare för tv-serien ”Soldater i månsken” (2000). Westling har också producerat långfilmer som ”Fyra nyanser av brunt” (2004).

Födelsedag

Akiko Suwanai

För 50 år sedan, 1972, föddes den japanska klassiska violinisten Akiko Suwanai. Hon var den yngsta vinnaren av den prestigefulla Internationella Tjajkovskijtävlingen 1990. Hon har gett ut ett flertal album, vunnit en rad priser och turnerat och framträtt med många av världens främsta orkestrar.

Namn vi minns

Gunnar Arvidson

För 19 år sedan, 2003, avled journalisten Gunnar Arvidson. Han började som reporter på Dagens Nyheter och Dagens Eko, innan han kom till Sveriges Television. Där blev han folkkär programledare för diverse kaféprogram, samt ”Mitt i naturen” och ”Läslustan”.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons