GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 6 oktober

Publicerad 6 oktober 2021

Dagens namn

I dag har Jenny och Jennifer namnsdag.

Jenny är en form av det engelska namnet Jane, som i sin tur kommer av Johanna som betyder gud har förbarmat sig. Jenny – eller Jennie – kom hit på 1760-talet och blev populärt på 1970-talet. Cirka 58 800 heter Jenny eller Jennie, omkring 38 700 kallas så, med medelåldern 40 år.

Jennifer eller Jenifer är keltiskt och kommer av två ord som betyder ljus eller helig, samt mjuk. Namnet har varit populärt sedan 1970-talet. Omkring 12 600 bär namnet, cirka 9 900 kallas så, med medelåldern 27 år.

Citatet

"Friheten är själens hälsa, få människor äger denna hälsa helt och oföränderligt."

Voltaire, fransk författare och filosof, 1694 -1778

Bemärkelsedagen

I dag är det nationella anhörigdagen. Den finns till för att uppmärksamma livssituationen för dem som hjälper anhöriga som inte klarar av vardagen på egen hand. Initiativtagare är Anhörigas Riksförbund.

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, gav sig lämlarna ut på vandring då ett stort lämmeltåg för första gången på många år skådades i Dalarna. De små gnagarna lever mest i fjällen men kan vissa år uppträda närmast invasionsartat och ge sig iväg i stora grupper. Ekologiskt sett är lämmelåren viktiga eftersom lämlar är bra mat för rovfåglar och fjällrävar.

För 95 år sedan, 1926, invigdes en stor minnesutställning över Ivar Arosenius konst på Konstakademin i Stockholm. Arosenius hade dött 1909, endast 30 år gammal. Han blev känd för sina målningar med sagovärlden som inspiration, såsom de stora "Rus" och "Jätten i staden". I dag är han mest bekant för barnboken "Kattresan". I den och "Pyttans ABC-bok" var hans dotter favoritmotiv.

Clark Gable och Vivien Leigh i rollerna som Scarlett O'Hara och Rhett Butler i "Borta med vinden".
Clark Gable och Vivien Leigh i rollerna som Scarlett O'Hara och Rhett Butler i "Borta med vinden".
Foto: TT

Hört och hänt

Succéfilmen "Borta med vinden" hade svensk premiär i Stockholm för 80 år sedan, 1941, med kunglig publik som kronprinsparet Gustaf Adolf och Louise, prinsessan Sibylla med flera. Filmen baserades på Margaret Mitchells roman om det amerikanska inbördeskriget och är en av tidernas mest publikdragande.

Siffran

136...

...personer miste livet i en flygkatastrof i Jakarta i Indonesien. För 30 år sedan, 1991, begravdes offren, en dag efter kraschen.

Illustratören och författaren Fam Ekman fyller 75 år i dag.
Illustratören och författaren Fam Ekman fyller 75 år i dag.
Foto: Thomas Brun/NTB/TT

Grattis!

För 75 år sedan, 1946, föddes den svensknorska konstnären Fam Ekman. På 1980-talet började hon arbeta som grafiker inom norsk tv. Hon har också gett ut flera bilderböcker, som ”Vad ska vi göra med lilla Jill?” (1976) och ”Tilberedning av hjerter” (1998). Ekman inspirerades av folksagor, exempelvis i ”Skon” (2001) och ”Fredag den trettende” (2004).

För 79 år sedan, 1942, föddes skådespelaren Britt-Marie Eklund, känd som Britt Ekland. Under åren 1964–1968 var hon gift med den brittiska skådespelaren Peter Sellers och spelade mot honom i filmerna ”Ta' fast räven” (1966) och ”Den blå matadoren” (1968). Ekland agerade Bondbrud i ”Mannen med den gyllene pistolen” (1974). Hon medverkade också i filmer som ”Attack mot Eiffeltornet” (1980) och ”Skandalen” (1988). År 2013 var hon med i TV3:s "Svenska Hollywoodfruar" och året efter sändes spin-off-serien "The Eklands" som följde henne och familjen. 2018 deltog hon i TV4:s "Let's dance".

Namn vi minns

För 29 år sedan, 1992, avled den brittiske skådespelaren Denholm Elliott (född 1922). Han var en karaktärsskådespelare som ofta gestaltade försupna och försagda män och blev Oscarsnominerad för sin roll i den hyllade filmen ”Ett rum med utsikt” (1985). Mot slutet av karriären medverkade Elliott även i påkostade Hollywoodprojekt som ”Jakten på den försvunna skatten” (1981) och ”Ombytta roller” (1983).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.