Annons

Återblick – detta har hänt den 6 november

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 6 november 2021
I dag äter vi Gustav Adolf-bakelser till minnet av Gustav II Adolf.
I dag äter vi Gustav Adolf-bakelser till minnet av Gustav II Adolf.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dagens namn

I dag har Gustav Adolf namnsdag.

Namnet finns i almanackan till minne av krigarkungen Gustav II Adolf. Gustav är fornsvenskt och skrevs från början Götstaf som betyder göternas stöd. Adolf är germanskt efter adal som betyder ädel och en wolf som betyder varg. Enligt den senaste statistiken heter tre personer Gustaf Adolf, alla tre använder det som tilltalsnamn.

Citatet

"Är det för mycket begärt att kvinnor ska slippa det dagliga slitet med att uppnå en överjordisk skönhet, avsedd att överlämnas åt en undermänskligt ful makes närmanden."

Germaine Greer, australisk författare, född 1939

Bemärkelsedagen

I dag är det alla helgons dag, ej att förväxla med allhelgonadagen som var i måndags. Alla helgons dag har sina rötter i 700-talet och har på senare tid påverkats av katolsk tradition. Under efterkrigstiden började man tända ljus på gravarna till minne av anhöriga.

Det hände då

För 30 år sedan, 1991, fick medierna kritik av Bris, Barnens rätt i samhället, för att frossa i detaljerna kring barnamord. Rapporteringen präglades av sensationssökande våldspornografi som inte gagnade allmänintresset men gav ångest och rädsla hos barn, dundrade Bris. Det som aktualiserade reaktionen var skriverierna om mordet på en liten flicka.

För 140 år sedan, 1881, höll skräddaren August Palm i Malmö det som brukar kallas det första socialdemokratiska föredraget i Sverige: "Hvad wilja socialdemokraterna?" "Det är fel att socialdemokratin åsyftar en delning av egendomen", sade Palm. Tvärtom vill den borttaga den delning som nu finns och som uppstår, när arbetsgivaren tar hand om det välstånd som arbetaren skapar".

Hört och hänt

Joystick som styrde fyra propellrar men inget roder hade den hypermoderna färjan Tycho Brahe som börjat trafikera Öresund. Men den var för svårkörd. För 30 år sedan, 1991, rammade färjan i hög fart piren i Helsingörs hamn. Passagerare slogs omkull och föll handlöst i väggar, på golv och trappor, när kaptenen drog på full gas i stället för back. 55 personer fick föras till sjukhus. Bilarna fick lyftas ur med lyftkran då landgången demolerats.

Siffran

2 500...

... jobb skulle försvinna inom flygbolaget SAS, meddelade ledningen för 20 år sedan, 2001.

Mångsysslaren Adde Malmberg fyller 66 år i dag.
Mångsysslaren Adde Malmberg fyller 66 år i dag.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Grattis!

För 51 år sedan, 1970, föddes den amerikanska skådespelaren Ethan Hawke. Han slog igenom med ”Döda poeters sällskap” år 1989. Därefter har han medverkat i en rad långfilmer inom olika genre, som ”Gattaca” (1997), ”Lysande utsikter” (1998), "Bara en dag" (2004) med uppföljare och ”Boyhood” (2014). Han regidebuterade 2001 med ”Chelsea Walls”. Förra året spelade han Nikola Tesla i det biografiska dramat "Tesla". Hawke har även skrivit flera romaner.

För 66 år sedan, 1955, föddes komikern, skådespelaren, manusförfattaren och regissören Anders ”Adde” Malmberg. Som ståuppkomiker var han med om att grunda "Stand Up Comedy Klubben" i slutet av 1980-talet. Han medverkade också i tv-programmet ”Släng dig i brunnen” (1989–1999). Malmberg har framträtt i flera tv-program, parallellt som han har stått på scen i revyer, lustspel och musikaler som ”Spamalot” (2010–2012). Han regisserade föreställningen "Om dessa väggar kunde cykla – En hyllning till Hasse & Tage", som spelats på Lilla Cirkus i Stockholm i höst.

Namn vi minns

För 34 år sedan, 1987, avled en av Sveriges genom tiderna främsta simmare, Arne Borg (född 1901). Han satte på 1920-talet hela 32 världsrekord och tog fem OS-medaljer, däribland ett guld i 1 500 meter frisim. Borg var också känd som en färgstark personlighet med mycket humör. Han kallades ”Undret i Bologna” efter att ha sprängt 20-minutersvallen på 1 500 meter i EM 1927, trots att han tidigare samma dag hade fått fyra tänder utslagna i en vattenpolomatch.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons