Annons

Återblick – detta har hänt den 6 maj

Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 6 maj 2022

I dag firas internationella dragspelets dag. Så om du har ett dragspel hemma är det dags att ta fram det. Över hela världen ger sig musikanter ut på gator och torg för att hylla instrumentet.

Namnsdagen

I dag har Marit och Rita namnsdag

Marit är en norsk och nordlig smekform av Margit, som i sin tur är kort för Margareta. Omkring 2 400 heter Marit, drygt 1 400 kallas så, med medelåldern 57 år.

Rita är ursprungligen en kortform för italienskans Margherita. Namnet har dock inget släktskap med finska Riita som i stället härstammar från Brita. Rita kom hit under sent 1800-tal och var ett populärt 1950-talsnamn. Drygt 4 500 personer heter Rita, omkring 3 100 kallas så, med medelåldern 55 år.

Citatet

"De människor som fått ut mest av livet är inte de som har levt ett sekel utan de som levt varje minut."

Colette, fransk författare och artist, 1873–1954

I dag uppmärksammar vi instrumentet dragspel.
I dag uppmärksammar vi instrumentet dragspel.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bemärkelsedagen

I dag firas internationella dragspelets dag

Så om du har ett dragspel hemma är det dags att ta fram det. Över hela världen ger sig musikanter ut på gator och torg för att hylla instrumentet.

Det hände då

Okänd tennistalang överträffade förväntningarna i Båstad

För 50 år sedan, 1972, pågick Davis Cup för fullt i Båstad. Mycket uppmärksamhet fick den 15-årige Björn Borg, okänd men omtalad som den yngste spelaren någonsin att tas ut till turneringen. Det hela lär ha varit ett pr-trick från DC-kommitténs sida, men Borg överträffade alla förväntningar. I sin debutmatch besegrade han den betydligt mer erfarne spelaren Onny Parun från Nya Zeeland. Mötet vann Sverige med 4-1.

Hört och hänt

Katastrof avslutade luftskeppens era

För 85 år sedan, 1937, förstördes det tyska luftskeppet Hindenburg i en explosionsartad brand i Lakehurst utanför New York. 36 av de 97 människorna ombord omkom, däribland Stockholms-Tidningens journalist Birger Brinck. Orsaken var troligen en urladdning av statisk elektricitet. Katastrofen innebar slutet för luftskeppens era.

Hört och hänt

President Kennedy Pulitzerprisades

För 65 år sedan, 1957, mottog John F Kennedy Pulitzer-priset för boken ”Profiles in courage”. Den bestod av ett antal exempel på politiskt mod hos åtta amerikanska senatorer och blev en bästsäljare när den kom ut. I sin självbiografi 2008 hävdade dock hans talskrivare, Ted Sorensen, att det egentligen var han som hade skrivit boken.

Siffran

100...

... år fyllde FA-cupen i England för 50 år sedan, 1972. Minnesdagen firades med finalmatch på Wembley mellan Leeds och Arsenal inför 100 000 åskådare. Leeds vann på nick av Alan Clarke femte minuten och tog hem cupen. Pokalen överlämnades traditionsenligt till lagkaptenen – i den här finalen Billy Bremner – av drottning Elizabeth.

Den amerikanske skådespelaren George Clooney fyller 61 år i dag.
Den amerikanske skådespelaren George Clooney fyller 61 år i dag.Foto: Willy Sanjuan/AP/TT
Födelsedag

George Clooney

För 61 år sedan, 1961, föddes den amerikanske skådespelaren George Clooney. Han slog igenom i tv-serien ”Cityakuten” (1994–2009). Samtidigt som han spelade läkaren Douglas Ross fick han roller i filmer som ”Batman & Robin” (1997). Clooney tilldelades sedan en Oscar för bästa manlige biroll i den politiska thrillern ”Syriana” (2005). Han har också regisserat bland annat dramathrillern ”Suburbicon” (2017). Senast syntes han i filmen "The Midnight Sky" (2020).

Födelsedag

Gunilla Lindberg

För 75 år sedan, 1947, föddes idrottsledaren Gunilla Lindberg. 1996 blev hon generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté och därefter utsågs hon till ledamot i Internationella olympiska kommittén, IOK. Fyra år senare valdes Lindberg in i styrelsen, som den andra kvinnan genom tiderna. Hon tilldelades en av de fyra vicepresidentposterna 2004. Gunilla Lindberg är även generalsekreterare för de nationella olympiska kommittéernas samarbetsorgan ANOC.

Namn vi minns

Harry Martinson

För 118 år sedan, 1904, föddes författaren Harry Martinson, som avled 1978. Han var en av Sveriges största författare och fick Nobelpriset i litteratur tillsammans med Eyvind Johnson 1974. Till ett av Martinsons mest kända verk räknas rymdeposet ”Aniara” (1956). Han var gift med författaren Moa Martinsson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons