GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 6 januari

Publicerad 6 januari 2022

Namnsdagen

Trettondagen är årets enda dag som ärar tre namn: de tre vise männen Kasper, Melker och Baltsar.

Kasper har troligen persiskt ursprung och kan tolkas skattmästare. Det är känt här sedan 1400-talet och har de senaste årtiondena fått ett uppsving. Cirka 9 600 heter Kasper, med c eller k, drygt 9 600 kallas så, med medelåldern 14 år för stavningen med c och 17 för stavningen med k.

Melker kan ha babylonisk härstamning och vara en form av Melchior som kan tolkas ljusets konung. Det hade en viss uppgång mellan 1900 och 1930. Cirka 8 900 heter Melker, omkring 6 700 har det som tilltalsnamn, med medelåldern tolv år.

Baltsar är babyloniskt, en förkortning av Balthasar och kan tolkas må guden Baal skydda kungen. Baltsar är känt här sedan 1400-talet. 60 män heter Baltsar, 18 män kallas så, med medelåldern 26 år.

Citatet

"Bigami är att ha en äkta man för mycket. Monogami är samma sak."

Erica Jong, amerikansk författare, född 1942

Bemärkelsedagen

I dag infaller trettondagen. Bibeln berättar om hur vise män kom vandrande vid den här tiden för två tusen år sedan med gåvor till det nyfödda Jesusbarnet.

Den italienska pedagogen Maria Montessori, här fotograferad 1931, startade skolan som fått hennes namn för 115 år sedan, 1907.
Den italienska pedagogen Maria Montessori, här fotograferad 1931, startade skolan som fått hennes namn för 115 år sedan, 1907.Foto: AP/TT

Det hände då

För 30 år sedan, 1992, visade en brittisk forskarrapport att barn som utsattes för passiv rökning löpte större risk än andra barn att drabbas av plötslig spädbarnsdöd, hjärninflammation samt ett 50-tal andra barnsjukdomar.

För 115 år sedan, 1907, öppnade den italienska pedagogen Maria Montessori förskolan Barnens hus i Roms fattigkvarter. Hon var den första italienskan som hade tagit läkarexamen. Intresset för barns utveckling fick hon i arbetet med funktionsnedsatta barn, som hon nådde mycket goda resultat med. Erfarenheterna överförde hon till undervisningen av andra barn. Metoderna har haft stor inverkan även i Sverige.

Hört och hänt

Turister förstörde för pandorna visade det sig för 20 år sedan, 2001. Pandorna som levde i pandareservatet Wolong i Kina hade det paradoxalt nog sämre än i andra områden. En orsak var tillströmningen av turister som ville se det utrotningshotade djuret. En annan att bofasta högg ner skog till ved. Men förra året kom goda nyheter från kinesiska myndigheter – jättepandan är inte längre hotad. Naturvårdsexperter anser att framgången till stor del beror på Kinas lyckade ansträngningar att återskapa bambuskogarna.

Siffran

35...

... sekundmeter uppmättes för 65 år sedan, 1957, vid Vinga fyr i Göteborgs skärgård, när cyklonen Aurora härjade västkusten.

Den brittiska matkändisen och tv-profilen Nigella Lawson fyller 62 år i dag.
Den brittiska matkändisen och tv-profilen Nigella Lawson fyller 62 år i dag.Foto: Lionel Cironneau/AP/TT

Födelsedagar

För 43 år sedan, 1979, föddes rocksångaren och låtskrivaren Markus Krunegård. Han var tidigare med i bandet Laakso men gjorde sedan solokarriär. Krunegård har sedan dess gett ut ett flertal album med gitarr- och pianobaserad pop. I januari 2021 släpptes "Sentimental attack", första singeln från albumet "Tutti frutti – från lokalen under sushin", som släpptes samma år.

För 62 år sedan, 1960, föddes den brittiska tv-kocken och kokboksförfattaren Nigella Lawson. Hennes matlagningsprogram ”Nigella” har sänts från 2005 och brukar kopplas samman med enkla recept och matlagning förmedlad genom glädje och njutning. På senare år har Nigella gästat Masterchef Australien och gjort matprogram i USA.

Namn vi minns

För 19 år sedan, 2003, avled Olle Bexell 93 år gammal. Han kom sjua i OS i Berlin 1936 och tog två år senare EM-guld. Han tog fem SM-guld i friidrott och vann dessutom SM i handboll med Uppsala Studenters IF år 1939. Efter studierna gjorde Olle Bexell en framgångsrik karriär som barnläkare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.