GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 5 oktober

Publicerad 5 oktober 2021

Dagens namn

I dag har Bror namnsdag.

Bror är ett gammalt nordiskt namn som betyder just bror. Det var ganska vanligt under 1900-talet första 30 år. Den fornsvenska formen Brodhir förekom redan på runstenar. Formen Bror har funnits sedan 1500-talet. Cirka 16 500 bär namnet, omkring 4 300 kallas så, med medelåldern 72 år.

Citatet

"Kvinnans hela väsen är en hemlighet som bör bevaras."

Karen Blixen, dansk författare, 1885-1962

Vi lär oss genom hela livet. En viktig del i det har skolans alla lärare och i dag är det deras dag.
Vi lär oss genom hela livet. En viktig del i det har skolans alla lärare och i dag är det deras dag.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella lärardagen. Den instiftades av FN-organet Unesco för 27 år sedan, 1994, för att uppmärksamma lärares situation och betydelse för samhället.

Det hände då

För 40 år sedan, 1981, utsågs den svenske diplomaten Raoul Wallenberg till hedersmedborgare i USA. Orsaken var insatserna i andra världskrigets slutskede då han med diplomatisk skicklighet räddade tiotusentals ungerska judar undan nazisternas mördande. Men Wallenberg togs tillfånga av Sovjetunionen, som trodde att han var spion, och försvann. Sannolikt avled han i sovjetiskt fängelse 1947.

För 100 år sedan, 1921, bildades den internationella Penklubben för författare i London. Syftet är att verka för yttrande- och tryckfrihet, humanism och förståelse. I Sverige delar Svenska Pen sedan 1985 varje år ut Tucholskypriset till författare som på grund av sina skriverier lever under hot i sitt land eller lever i exil.

Hört och hänt

Mastodontfilmen "Doktor Zjivago" hade premiär i Stockholm för 55 år sedan, 1966. Filmen byggde på ryssen Boris Pasternaks roman om Rysslands utveckling från sekelskiftet till revolutionen. Boken gav en mindre smickrande bild av de ryska ledarna och hade smugglats till väst. Filmen blev genombrottet för Omar Sharif som spelade mot Julie Christie och Geraldine Chaplin. Musiktemat "Nånstans nån gång" blev mycket populärt.

Siffran

600...

...år hade den svenska klosterinstiftaren den heliga Birgitta varit helgon för 30 år sedan, 1991. Det firades med den första ekumeniska mässan i Peterskyrkan i Vatikanen, ledd av påven och ärkebiskoparna från Sverige och Finland.

Den brittiska skådespelaren Kate Winslet fyller 46 år i dag.
Den brittiska skådespelaren Kate Winslet fyller 46 år i dag.
Foto: Evan Agostini/AP/TT

Grattis!

För 46 år sedan, 1975, föddes den brittiska skådespelaren Kate Winslet. Hon slog igenom i mitten på 1990-talet med ”Svarta änglar” (1994). Därefter följde filmer som ”Förnuft och känsla” (1995), ”Jude” (1996) och "Titanic” (1997). Winslet har nominerats till en Oscar sex gånger och vunnit en, år 2009 för bästa kvinnliga huvudroll i ”The reader” (2009). Hon spelade huvudrollen i den uppmärksammade HBO-serien "Mare of Easttown" från i år, som hon även var exekutiv producent för. För den rollen fick hon nyligen en Emmy.

För 66 år sedan, 1955, föddes komikern, skådespelaren och artisten Per Fritzell. Han var med om att bilda gruppen After Shave 1979 som snart började samarbeta med Galenskaparna. Tillsammans har de gjort flera revyer och tv-produktioner, bland annat serien ”Macken” (1986). Fritzell gav ut sin första soloskiva 2012, ”Jag tror inte på Gud, jag tror på tomten”. Just nu är han ute på turnén "Gott & Blandat" tillsammans med kollegan Jan Rippe och Den Ofattbara Orkestern.

Namn vi minns

För 49 år sedan, 1972, avled Börge Mogensen, en av Danmarks mest framstående möbelformgivare, 58 år gammal. Han utbildade sig hos Kaare Klint på den Kungliga Danska Konstakademien i Köpenhamn och utvecklade på 1950-talet en egen stil med funktionella sittmöbler i trä i rena och enkla linjer. Modellerna blev med tiden moderna klassiker, som till exempel Hunting Chair, Spokeback Sofa och Spanish Chair.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.