GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 5 januari

Publicerad 5 januari 2022

Namnsdagen

I dag har Hanna och Hannele namnsdag

Hanna är hebreiskt och kan tolkas nåd eller benådad. Det kom hit i slutet av 1500-talet, var vanligt kring 1900 och fick en ny popularitetsperiod under 1990-talet. Cirka 58 800 heter Hanna, Hannah eller Hana, drygt 38 200 kallas så, med medelåldern 30 år.

Hannele är en tysk smeknamnsform av hebreiskans Hanna. Drygt 4 100 heter Hannele, drygt 500 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 57 år.

Citatet

"Lidelsefullt hat kan ge mål och mening åt ett tomt liv."

Eric Hoffer, amerikansk filosof, 1902–1983

Bemärkelsedagen

I dag firas fågeldagen i USA

Den har initierats av The avian welfare coalition, en organisation som uppmärksammar vilda och utrotningshotade fågelarter.

Det hände då

Strömstad blev svenskt

För 345 år sedan, 1677, återtog svenska trupper Strömstad från norska och danska styrkor som kortvarigt haft kontrollen över orten. Staden hade grundats av svenskarna tio år tidigare för att konkurrera ut den norska närliggande Fredrikshald som handelsort.

Det hände då

Islands självstyre begränsades

För 105 år sedan, 1917, fick Island begränsat självstyre inom kungariket Danmark. Landet hade i närmare 400 år tillhört Danmark. Under andra världskriget ockuperades danskarna av Nazityskland, varpå britter och amerikaner som motdrag besatte Island. Det i sin tur ledde till att islänningarna blev mer oberoende av Danmark – och slutligen till att landet blev självständigt 1944.

Det avslutande örådet i "Expedition: Robinson" för 20 år sedan 2002. Jan Emanuel Johansson flankeras av tvåan Jan Dinkelspiel och programledaren Anders Lundin.
Det avslutande örådet i "Expedition: Robinson" för 20 år sedan 2002. Jan Emanuel Johansson flankeras av tvåan Jan Dinkelspiel och programledaren Anders Lundin.Foto: Anders Wiklund/TT
Hört och hänt

Jan Emanuel Johansson vann dokusåpa

Jan Emanuel Johansson hette vinnaren av SVT:s dokusåpa "Expedition: Robinson" för 20 år sedan 2002. Han vann finalen som avgjordes i Kittelfjäll i Lappland. Jämfört med övärmen som skådats i de tidigare programmen framstod de lappländska snölandskapen som exotiska. Örådet och tittarna gav Johansson flest röster.

Siffran

57...

... procent av väljarna hade i en opinionsundersökning för 20 år sedan 2002, stort förtroende för den socialdemokratiske statsministern Göran Persson.

Den amerikanske skådespelaren Robert Duvall fyller 91 år i dag.
Den amerikanske skådespelaren Robert Duvall fyller 91 år i dag.Foto: John Shearer/AP
Födelsedag

Robert Duvall

För 91 år sedan, 1931, föddes den amerikanske skådespelaren Robert Duvall. Han är en karaktärsskådespelare som har haft framträdande roller i bland andra ”Gudfadern” (1972) och ”Apocalypse” (1979). För sin tolkning av en countrystjärna i ”På nåd och onåd” (1983) tilldelades han en Oscar. Duvall har också regisserat, bland annat ”Aposteln” (1997). Han är dessutom en duktig tangodansare, i filmen "Assassination tango" (2003) spelar han en yrkesmördare som skickas till Buenos Aires.

Födelsedag

Janica Kostelic

För 40 år sedan, 1982, föddes den kroatiska skidåkaren Janica Kostelic. Under OS i Salt Lake City 2002 tog hon guld i slalom, storslalom och kombination, samt silver i super-G. I VM 2003 och 2005 erövrade hon sammanlagt fem guldmedaljer. Kostelic vann 30 världscuptävlingar och tre totala segrar.

Namn vi minns

Sonny Bono

För 24 år sedan, 1998, omkom sångaren Sonny Bono i en skidolycka, 63 år gammal. År 1964 bildade han popduon Sonny and Cher med dåvarande frun Cher. De hade hitlåtar som ”I got you babe” (1965) och ”The beat goes on” (1967)”. Efter skilsmässan gjorde Sonny Bono politisk karriär och blev borgmästare i Palm Springs, och senare kongressledamot.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.