Annons

Återblick – detta har hänt den 5 februari

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 5 februari 2022
Namnsdagen

I dag har Agata och Agda namnsdag

Agata kommer från det grekiska ordet agathos, god, duglig. Det kom till Sverige på 1300-talet. Omkring 700 kvinnor heter Agata. Cirka 450 kallas så, bland dem är medelåldern 36 år.

Agda är en svensk form av Agata. Cirka 800 heter Agda, omkring 200 har det som första förnamn. Medelåldern för tilltalsnamnet är 69 år.

I morgon: Dorotea och Doris.

Citatet

”Att vänta på en njutning skänker ofta mer ångest än att utstå ett lidande."

Sidonie Gabrielle Colette, fransk författare, 1873–1954

Bemärkelsedagen

I dag är det löpningens dag.

Den är instiftad av löparen Ingmarie Nilsson för att uppmuntra andra till att ge sig ut och springa även på vintern.

Det hände då

Drottningen blev hedersbrandchef

För 45 år sedan, 1977, blev drottning Silvia hedersbrandchef i Malmö. Det skedde vid ett besök på Heleneholms brandstation i staden.

Det hände då

Operapremiär i Milano

För 135 år sedan, 1887, var det premiär på La Scala i Milano för Giuseppe Verdis opera "Otello", en av musikhistoriens mest spelade. Handlingen bygger på William Shakespeares tragedi om svartsjuka. Tre år senare framfördes operaverket i Stockholm.

Birgit Friggebo och Carl Bildt, båda med ryggen mot kameran, under ett besök i Stockholmsförorten Rinkeby för 30 år sedan, 1992.
Birgit Friggebo och Carl Bildt, båda med ryggen mot kameran, under ett besök i Stockholmsförorten Rinkeby för 30 år sedan, 1992.Foto: Tobias Röstlund/TT
Hört och hänt

Misslyckat allsångsförsök

För 30 år sedan, 1992, mötte moderate statsministern Carl Bildt och invandrar-, jämställdhets- och kulturminister Birgit Friggebo, Folkpartiet, invånare i Rinkeby utanför Stockholm. Mötesdeltagarna oroades av flera attentat mot personer med invandrarutseende och ansåg att statsråden inte kunde bemöta oron, även om Bildt sa att Sverige i huvudsak är ett tolerant samhälle. Sammankomsten slutade med att Birgit Friggebo förgäves försökte få deltagarna att sjunga "We shall overcome".

Siffran

45...

... minusgrader uppmättes i Tyskland denna dag 1929. Det osedvanligt hårda vintervädret gav flera köldrekord på kontinenten.

Den amerikanska skådespelaren Jennifer Jason Leigh fyller 60 år i dag.
Den amerikanska skådespelaren Jennifer Jason Leigh fyller 60 år i dag.Foto: Joel Ryan/AP/TT
Födelsedag

Jennifer Jason Leigh

För 60 år sedan, 1962, föddes den amerikanska skådespelaren Jennifer Jason Leigh. Hon har medverkat i filmer som thrillern ”Ensam ung kvinna söker…” (1992), dramat ”Short cuts” (1993) och Quentin Tarantinos västern ”The hateful eight” (2015). Jennifer Jason Leigh har ofta fått spela utsatta eller tärda kvinnor.

Födelsedag

Helena Bergström

För 58 år sedan, 1964, föddes skådespelaren och regissören Helena Bergström. Hon har varit verksam både på Dramaten och Stockholms stadsteater. På film slog hon igenom 1989 i först ”Kvinnorna på taket” och sedan "1939". Därefter medverkade hon i flera av sin make Colin Nutleys filmer som ”Änglagård” (1992) och ”Sista dansen” (1993). Hon har även synts i Nutleys tv-serie "Bröllop, begravning och dop" (2019–2020) i TV4 och C More, och har bland annat regisserat filmerna "En underbar jävla jul" (2015), "Vilken jävla cirkus" (2017) och "Dancing queens" (2021). I flera produktioner på senare år har hon samarbetat med dottern Molly Nutley.

Namn vi minns

Sven Thofelt

För 29 år sedan, 1993, avled Sven Thofelt, 88 år gammal. Han var en idrottsprofil inom modern femkamp, både som utövare och senare som ledare. Bland annat tog Thofelt OS-guld i modern femkamp 1928, OS-silver i fäktning 1936 och OS-brons i fäktning 1948.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons