GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 4 september

Publicerad 4 september 2021

Dagens namn

I dag har Gisela namnsdag.

Det är tyskt och ursprungligen en kortform av namn som börjar på Gisel- (stråle). Det kom hit på 1700-talet. Cirka 2 600 bär namnet, omkring 1 500 kallas så, med medelåldern 57 år.

Citatet

"Jag får mer och mer det intrycket att man förväxlar frihet med fräckhet."

Gino Cervi, italiensk skådespelare, 1901–1974

Bemärkelsedagen

I dag är det dagen för ungas psykiska hälsa. Den finns till för att uppmuntra alla att hjälpa unga som mår dåligt. Dagen är initierad av den ideella organisationen Tilia, som grundades 4 september 2012.

Det hände då

För 65 år sedan, 1956, startade de svenska tv-sändningarna officiellt. Då togs Nackasändaren i bruk och Radiotjänst, som bolaget fortfarande hette, kunde nå ut till en större tv-publik. Efter tio år hade sändarnätet byggts ut så att omkring 80 procent av svenskarna kunde se tv.

För 135 år sedan, 1886, kapitulerade apacherna för den amerikanska armén. Det innebar slutet för indianstammens gerillakrig mot de vitas styrkor. Därefter förpassades indianerna till ett reservat i Florida för att senare flyttas till Oklahoma.

Kungaparet besökte Sigtuna kommun för 20 år sedan, 2001.
Kungaparet besökte Sigtuna kommun för 20 år sedan, 2001.
Foto: Maja Suslin/TT

Hört och hänt

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia gjorde en späckad dagsvisit i Sigtuna, för 20 år sedan, 2001, inbjudna av kommunen. Torget framför det lilla rådhuset var fullt med barn som välkomnade kungaparet. Sedan följde besök på bland annat Steninge slott hos den norska skådespelaren Linn Stokke, hos Bergholtz klockgjuteri och Rävsta naturskola.

Siffran

8...

...aktivister från Greenpeace greps av polis för 25 år sedan, 1996, efter en protestaktion i Ronneby mot företaget Tarketts användning av plastsorten PVC i sin golvproduktion.

Världsstjärnan Beyoncé fyller 40 år i dag.
Världsstjärnan Beyoncé fyller 40 år i dag.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Grattis!

För 40 år sedan, 1981, föddes den amerikanska artisten Beyoncé Knowles, känd som Beyoncé. År 1990 grundade hon gruppen Destiny's Child, som slog igenom internationellt 1998. I början av 2000-talet satsade hon på en solokarriär. Hon har släppt flera populära album som ”Dangerously in love” (2003), ”B'day” (2006), ”Beyoncé” (2013) och "Lemonade" (2016), och är i dag en av världens största artister. Hon har även skådespelat, bland annat i filmen ”Dreamgirls” (2006). Nyligen bekräftade hon att hon jobbar med en ny skiva.

För 70 år sedan, 1951, föddes den socialdemokratiska politikern Marita Ulvskog. År 1994 blev hon statsråd och civilminister. Under åren 1996–2004 arbetade hon som kulturminister. Ulvskog blev därefter partisekreterare för Socialdemokraterna, fram till att hon valdes in i Europaparlamentet, där hon var ledamot mellan 2009 och 2019.

Namn vi minns

För 114 år sedan, 1907, avled den norske tonsättaren Edvard Grieg, 65 år gammal. Han var sitt lands främsta företrädare för nationalromantiken, och i hans kompositioner finns den norska folktonen alltid närvarande. Hans mest kända verk är ”Peer Gynt” med flera klassiska nummer som ”I bergakungens sal” och ”Morgonstämning”. Några av Griegs egna tolkningar av sina verk finns faktiskt bevarade i gamla inspelningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.