GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 4 oktober

Publicerad 4 oktober 2021

Dagens namn

I dag har Frans och Frank namnsdag.

Frans (även Frantz och Franz) är en tysk form av italienskans Francesco, fransmannen, den franske. Det kom hit på 1400-talet, då med den tyska stavningen Frantz. Namnet var vanligt på 1700- och 1800-talen. Cirka 10 900 heter Frans eller Franz, omkring 4 400 kallas så, med medelåldern 24 år.

Frank är en gammal engelsk form av Francis som kommer av latinets Fransiscus. Namnet kom hit i början av 1800-talet. Omkring 10 600 heter Frank (Franck, Franc), cirka 6 200 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 31 år.

Citatet

"Är det inte tråkigt att framtida generationer inte kan vara här och se alla underbara saker som vi gör med deras pengar."

Earl Wilson, amerikansk journalist, 1907-1987

I dag jublar många gottegrisar – det är kanelbullens dag.
I dag jublar många gottegrisar – det är kanelbullens dag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bemärkelsedagen

I dag är det kanelbullens dag. Den började firas för att hylla bakverket i samband med att Hembakningsrådet fyllde 40 år, 1999.

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, visade sig trädgårdsodling vara en mycket populär och produktiv fritidssysselsättning, enligt forskning vid Ultuna lantbruksuniversitet. Trädgårdspyssel var den näst mest populära uteaktiviteten efter promenader. Omkring tre miljoner svenskar ägnade sig åt odlingsarbete minst 20 gånger om året. Värdet av det odlade beräknades till 2,7 miljarder kronor.

För 65 år sedan, 1956, köpte Landsorganisationen, LO, Aftonbladet och Stockholms-Tidningen av finansmannen Torsten Kreuger. Tidningarna var folkpartistiska men ägarbytet ledde till en kursändring i socialdemokratisk riktning. Stockholms-Tidningen lades ned efter ekonomiska problem 1966, återuppstod 1981, men lades ned igen 1984. Aftonbladet ägs numera till största delen av den norska tidningskoncernen Schibsted.

Hört och hänt

De svenska storbankerna fick svidande kritik från högsta ort för 20 år sedan, 2001, när Riksgäldskontorets chef Thomas Franzén tyckte att de stora bankerna tjänade alldeles för mycket pengar men ändå hade dåliga räntor på sina sparkonton. Konkurrensen var satt ur spel, ansåg Franzén, som även varit vice riksbankschef. Han uppmanade kunderna att ta ut sina pengar och flytta dem till mindre banker med högre ränta för att om möjligt pressa storbankerna.

Siffran

10...

... månader hade den sovjetiska månbilen Lunochod 1 rullat omkring på månen och gjort mätningar som skickats tillbaka till jorden för analys. Men för 50 år sedan, 1971, avslutades alla kontaktförsök efter att man under några veckor försökt nå bilen utan framgång.

Artisten Mia Skäringer fyller 45 år i dag.
Artisten Mia Skäringer fyller 45 år i dag.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Grattis!

För 45 år sedan, 1976, föddes artisten Mia Skäringer. Hon slog igenom i humorprogrammet "Mia och Klara" tillsammans med Klara Zimmergren och har medverkat i tv-serier som "Solsidan" (TV4, 2010-), i "Ack Värmland" (TV4, 2015–2017) och "Ängelby" (SVT, 2015). Hon ledde även pratshowen "Mia på Grötö" som sändes i TV4 2013–2014. Skäringer har turnerat med soloshower, gjort succé med podden "Skäringer & Mannheimer" tillsammans med Anna Mannheimer och skrivit böckerna "Dyngkåt och hur helig som helst" 2009 och "Avig Maria" 2011. Föreställningen "Avig Maria – No more fucks to give" från 2018 sålde ut Globen flera gånger om, och har dessutom blivit film. Skäringer är också sångerska och släpper i november i år en skiva med låtar skrivna av Molly Sandén.

För 75 år sedan, 1946, föddes den amerikanska skådespelaren Susan Sarandon. Hon slog igenom med kultfilmen ”Rocky horror picture show” (1975). Därefter har hon medverkat i flera stora filmer som ”Häxorna i Eastwick” (1987) och ”Thelma & Louise” (1991). Sarandon fick en Oscar 1996 för sin prestation i ”Dead man walking” (1995). Hon spelar huvudrollen i den stjärnspäckade filmen "Blackbird" från 2019.

Namn vi minns

För 29 år sedan, 1992, avled grundaren av organisationen Individuell Människohjälp, Britta Holmström, vid 81 års ålder. Hon var kristen akademiker och bedrev ett omfattande hjälparbete över hela världen, sedan hon 1938 grundat organisationen. Då fick hon en kallelse att rädda förföljda judar i Tjeckoslovakien, därför hette organisationen först Praghjälpen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.