GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 4 december

Publicerad 4 december 2021

Namnsdagen

I dag har Barbara och Barbro namnsdag.

Barbara kommer från grekiskans barbaros, som inte talar grekiska, främmande (det vill säga: en barbar). Namnet kom till Sverige på 1300-talet. Cirka 3 900 heter Barbara, ungefär 2 200 kallas så, med medelåldern 58 år.

Barbro är en svensk variant av grekiskans Barbara. Namnet är känt i Sverige sedan sent 1400-tal och var som populärast på 1930- och 1940-talen. Omkring 38 300 heter Barbro, cirka 21 000 kallas så, med medelåldern 75 år.

Citatet

"Framgång har gjort många män misslyckade."

Cindy Adams, amerikansk författare, född 1925

Bemärkelsedagen

I dag är det Sankt Johannes av Damaskus helgondag. Han föddes under andra hälften av 600-talet och var verksam som kyrkolärare, präst och statstjänsteman. Johannes försvarade bruket av heliga bilder när det förbjöds av kejsaren.

Skidåkaren Per Elofsson gratuleras efter att han tilldelats Bragdguldet för 20 år sedan, 2001.
Skidåkaren Per Elofsson gratuleras efter att han tilldelats Bragdguldet för 20 år sedan, 2001.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, väckte det visst uppseende när Magdalena Forsberg inte fick Svenska Dagbladets guldmedalj, eller Bragdguldet som det ofta kallas. Under gångna säsongen hade hon vunnit Världscupen för femte året i rad med alla delgrenar, 14 världscuplopp, två VM-guld och ett VM-brons. I stället gick priset till Per Elofsson för hans två VM-guld, sex segrar i världscupen inklusive femmilen i Holmenkollen.

För 230 år sedan, 1791, utkom det första numret av den välrenommerade brittiska tidningen The Observer. Det var världens första söndagstidning och som sådan har den fortsatt. Under 1960-talet hade bladet en upplaga om drygt 900 000 exemplar. Sedan dalade ekonomin. Numera ägs man av The Guardian.

Hört och hänt

En dansk korvhandlare gav megaföretaget McDonald's stryk i rätten för 25 år sedan, 1996. Allan Pedersen hade döpt sin korvkiosk i Silkesborg lite vitsigt till McAllan. Det tyckte inte hamburgerkedjan om utan stämde Pedersen under förevändningen att det fanns risk att förväxla korvkiosken med hamburgerrestaurangerna. McDonald's drev målet ändå upp i Danmarks högsta domstol som ansåg förväxlingsrisken obetydlig.

Siffran

1,3...

... miljoner kronor vann en spelare för 45 år sedan, 1976, på Solvallas travbana. Det var den dittills högsta svenska totovinsten. Det motsvarar nästan 6,5 miljoner i dagens penningvärde.

Den amerikanske skådespelaren Jeff Bridges fyller 72 år i dag.
Den amerikanske skådespelaren Jeff Bridges fyller 72 år i dag.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Födelsedagar

För 58 år sedan, 1963, föddes den ukrainska stavhopparen Sergej Bubka i Sovjetunionen. 1985 klarade han som förste man i världen att hoppa över sex meter. Under sin karriär satte han totalt 35 världsrekord. Han vann sammanlagt nio VM utomhus och inomhus samt ett OS. Därtill segrade han i EM-sammanhang och Grand Prix. Sedan 2005 leder han Ukrainas nationella olympiska kommitté.

För 72 år sedan, 1949, föddes den amerikanske skådespelaren Jeff Bridges. Han slog igenom med ”Den sista föreställningen” (1971). Därefter syntes han som boxare i ”Fat city – chansernas stad” (1972). Bridges fick flera karaktärsroller i kommande filmer. 2010 belönades han med en Oscar för sin prestation i ”Crazy heart” (2009). Han har även medverkat i välkända filmer som "The big Lebowski" (1998), "Iron man" (2008) och "Hell or high water" (2016).

Namn vi minns

För 234 år sedan, 1787, föddes violinisten, dirigenten och tonsättaren Johan Fredrik Berwald (död 1861). Han turnerade världen över som underbarn och blev senare hovkapellmästare och ett betydande namn i svenskt musikliv. Vid Kungliga Operan introducerade han musik av Weber, Rossini, Auber och Meyerbeer i repertoaren. Johan Fredrik var kusin till Franz Berwald, som gett namn åt Berwaldhallen i Stockholm.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.