GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 31 juli

Publicerad 31 juli 2022 • Uppdaterad 31 juli 2022

Hon debuterade 1997 med Harry Potter och de vises sten. Totalt blev det sju böcker om trollkarlseleven och hans vänner och deras kamp mot ondskan. Historierna filmatiserades och gav upphov till boken Fantastiska vidunder och var man hittar dem (2001), som senare också inspirerade till en film. Rowling har även skrivit kriminalromaner, som Karriär i ondska (2015), under pseudonymen Robert Galbraith. På senare år har hon mötts av hård kritik för sina politiska uttalanden om transpersoner.

Namnsdagen

I dag har Helena och Elin namnsdag

Helena kommer av det grekiska ordet helenē, som betyder fackla. Namnet har funnits här sedan 1100-talet och var särskilt populärt på 1960- och 1970-talen. Medelåldern för tilltalsnamnet Helena är 50 år. Knappt 82 000 heter Helena, omkring 27 300 kallas så.

Elin är en svensk form av Helena och har funnits här sedan 1100-talet. På 1990-talet fick det ett uppsving. Medelåldern för tilltalsnamnet är 29 år. Omkring 62 000 heter Elin, 37 130 tilltalas så. Dessutom heter ett 40-tal svenskar Elin i efternamn.

Citatet

"Det är i motgång en människa lättast lär känna sig själv, fri från beundrare som hon då är."

Samuel Johnson, brittisk författare, 1709–1784

Bemärkelsedagen

I dag är det Ignatius av Loyolas minnesdag

Han var en spansk präst som levde mellan år 1491–1556 och grundade Jesuitorden. Ignatius av Loyola vördas som helgon inom den katolska kyrkan.

Det hände då

Sveriges inträde i EU

För 30 år sedan, 1992, yttrade sig EG-kommissionen (numera EU-kommissionen) positivt om Sveriges ansökan om medlemskap. Yttrandet lyfte fram flera områden där ett svenskt medlemskap skulle kunna stärka EG, men det pekade också ut alkoholmonopolet som ett bekymmer, där ”en anpassning måste ske”. Statsminister Carl Bildts första kommentar var att beskedet från kommissionen var välkomnande och positivt. Den 13 november 1994 hölls en folkomröstning i Sverige om EU-medlemskap, 52,3 procent röstade för och Sverige gick med i Europeiska unionen den 1 januari 1995 med bibehållet alkoholmonopol.

Det hände då

Första dam-SM i friidrott

För 95 år sedan, 1927, hölls det första dam-SM i friidrott i Lidköping. I jämförelse med männen var det naturligtvis ingen stor sak – medan damerna fick en enda tävlingsdag pågick herrarnas friidrotts-SM lite utspritt över landet under hela året – men för damidrotten var det ett stort framsteg. Landshövdingen i Skaraborgs län Yngve Ekman lär ha inlett prisutdelningen med orden: ”Kvinnoidrotten är ägnad att föra gott med sig till kommande släkten”.

Hört och hänt

Ebba Gröns sista spelning

För 40 år sedan, 1982, gjorde ett av Sveriges populäraste punkband Ebba Grön sin sista spelning i Norberg. Ett halvår senare skickade gruppen ett pressmeddelande till TT med rubriken Ebba Grön slutar. Men musiken lever uppenbarligen kvar liksom förmågan att provocera: senast 2014 tog en kulturdebatt fart sedan låten Beväpna er spelats i P1 Sommar.

Siffran

37,3 ...

... procent av de tyska väljarna röstade på Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet i valet för 90 år sedan, 1932. Det var den högsta siffra det nazistiska partiet någonsin nådde i ett fritt demokratiskt val.

Författaren JK Rowling fyller 57 år i dag.
Författaren JK Rowling fyller 57 år i dag.Foto: Charles Sykes7AP
Födelsedag

JK Rowling

För 57 år sedan, 1965, föddes den brittiska författaren JK Rowling. Hon debuterade 1997 med Harry Potter och de vises sten. Totalt blev det sju böcker om trollkarlseleven och hans vänner och deras kamp mot ondskan. Historierna filmatiserades och gav upphov till boken Fantastiska vidunder och var man hittar dem (2001), som senare också inspirerade till en film. Rowling har även skrivit kriminalromaner, som Karriär i ondska (2015), under pseudonymen Robert Galbraith. På senare år har hon mötts av hård kritik för sina politiska uttalanden om transpersoner.

Skådespelaren Geraldine Chaplin fyller 78 år i dag.
Skådespelaren Geraldine Chaplin fyller 78 år i dag.Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Födelsedag

Geraldine Chaplin

För 78 år sedan, 1944, föddes den amerikanska skådespelaren Geraldine Chaplin, dotter till Charles ”Charlie” Chaplin. Hon påbörjade en balettutbildning, men gjorde sedan filmkarriär. Geraldine Chaplin medverkade bland annat i Doktor Zjivago (1965), De tre musketörerna (1974) och ”The Wolf Man” (2010). Hon medverkade i tv-serien The crown (2019). Geraldine Chaplin är mamma till skådespelaren Oona Chaplin.

Namn vi minns

Sten Ahlner

För 25 år sedan, 1997, avled idrottsledaren och sportjournalisten Sten Ahlner, 81 år gammal. Han var känd som ”Stabben” sedan skoltiden och var under många år internationell fotbollsdomare, men främst var han känd som legendarisk ledare för Hammarby IF.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.