GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 31 december

Publicerad 31 december 2021

Namnsdagen

I dag har Sylvester namnsdag.

Namnet kommer av det latinska ordet silva som betyder skog och kan tolkas som skogsman, timmerman eller man som lever i skogen. Drygt 800 svenskar heter Sylvester eller Sylwester, drygt 300 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 22 år för stavningen med v och 40 år för stavningen med w.

Citatet

"Kärleken är en exploderande skämtcigarr som vi röker helt frivilligt."

Lynda Barry (född 1956), amerikansk serietecknare

Bemärkelsedagen

I dag är det nyårsafton. En tradition som är viktig för många är att lyssna till nyårsringningen. Den förekom på Skansen redan i slutet av 1800-talet, och sändes i radio från 1920-talet.

Polisen inspekterar platsen där den så kallade sabbatssabotören detonerade en sprängladdning på Centralstationen i Stockholm, november 1946.
Polisen inspekterar platsen där den så kallade sabbatssabotören detonerade en sprängladdning på Centralstationen i Stockholm, november 1946.Foto: TT

Det hände då

För 75 år sedan, 1946, greps den så kallade sabbatssabotören efter att hela hösten ha gäckat polisen. Han hade sprängt åtta bomber i Stockholm, en intill Klara polisstation och den sista vid Stadsbiblioteket under nyårsnatten men då blivit sedd och kunnat gripas. Det visade sig vara en 18-årig lagerarbetare som stulit dynamit ur ett förråd som han också hade sprängt i luften. Inga människor skadades. 1947 dömdes han till åtta års fängelse.

För 485 år sedan, 1536, förbjöds kloster i England. Engelska kyrkan hade brutit med påven då han inte godkände den engelske kungen Henrik VIII:s skilsmässa med första hustrun Katarina av Aragonien. I stället bildades anglikanska kyrkan med kungen och inte påven som överhuvud. Men för att ytterligare öka makten över prästerna förbjöds klostren och rikedomarna drogs in till kronan.

Hört och hänt

Musikern Paul McCartney adlades för 25 år sedan, 1996, av Storbritanniens drottning Elizabeth II. Paul McCartney var med och bildade The Beatles, ett av popens mest inflytelserika och berömda band. Efter gruppens upplösning 1970, startade han en framgångsrik solokarriär. McCartney har på senare år samarbetat med gruppen Foo Fighters, samt de återstående medlemmarna från gruppen Nirvana.

Siffran

8 909 128...

... personer uppgick Sveriges befolkning till för 20 år sedan, 2001. Numera är vi snart fler än 10 miljoner.

Skådespelerskan Gong Li på den internationella filmfestivalen i Peking i september.
Skådespelerskan Gong Li på den internationella filmfestivalen i Peking i september.Foto: Ng Han Guan

Födelsedagar

För 78 år sedan, 1943, föddes den brittiske skådespelaren Ben Kingsley. Han hade medverkat i flera teateruppsättningar, bland annat med Royal Shakespeare Company när han fick huvudrollen i ”Gandhi” (1982) och belönades med en Oscar. Därefter har Kingsley haft roller i filmer som ”Schindler's list” (1993), ”Döden och flickan” (1994) och ”Shutter Island” (2010). 2021 spelade han i HBO-filmen "Locked down" och nästa år kommer bland annat "Dali land" där han spelar konstnären Salvador Dali.

För 56 år sedan, 1965, föddes skådespelaren Gong Li i Kina. Hon fick sitt internationella genombrott i den kinesiska filmen "Det röda fältet", baserad på romanen med samma namn av Nobelpristagaren Mo Yan. Succén fortsatte med filmer som "Den röda lyktan" och "Farväl min konkubin". Senare har hon gjort internationell karriär i "En geishas memoarer" och "Hannibal rising". 2020 var hon med i storfilmen "Mulan".

Namn vi minns

För 34 år sedan, 1987, avled allkonstnären och professorn Hans Viksten, 61 år gammal. Han var fantasimålare, poet och speleman och sågs som ett av Sveriges mer särpräglade konstnärskap. Han var son till Albert Viksten och bror till Sven Viksten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.