GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 31 augusti

Publicerad 31 augusti 2021

Dagens namn

I dag har Arvid och Vidar namnsdag.

Arvid är nordiskt och kommer av arn- (örn) och vidher (skog, träd). Namnet förekom redan på runstenar och har haft små popularitetstoppar både i början och slutet av 1900-talet. Omkring 24 600 bär namnet, cirka 12 200 kallas så, med medelåldern 15 år.

Vidar är fornnordiskt, förmodligen synonymt med gudanamnet Vidar, Odens son och asagud i den nordiska mytologin. Namnet kom hit på 1800-talet. Cirka 5 900 bär namnet, omkring 4 100 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 12 år.

Fakta

Citatet

"Svaga människors hat är inte så farligt som deras vänskap."

Luc de Clapiers Vauvenargues, fransk filosof, 1715–1747

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella förebildsdagen. Temadagen instiftades av Chalmersstudenten Moa Ribjer med syfte att inspirera och uppmuntra människor att själva vara en vardagsförebild.

Det hände då

För 85 år sedan, 1936, slog det brittiska passagerarfartyget Queen Mary nytt rekord över Atlanten genom att färdas med en snittfart på 30,67 knop. Därmed fick blå bandet, som erövrades av den snabbaste båten över Atlanten, en ny innehavare.

För 110 år sedan, 1911, var det för varmt för låtsaskrig. Då inställde det svenska försvaret sin stora övning, höstmanövern i Västergötland. Anledningen var att det torra vädret gjort att det blivit torka så att vattnet inte räckte till alla inkallade soldater.

Regalskeppet Vasa hittades för 65 år sedan, 1956. Fem år senare togs det upp till ytan.
Regalskeppet Vasa hittades för 65 år sedan, 1956. Fem år senare togs det upp till ytan.
Foto: TT

Hört och hänt

Regalskeppet Vasa hittades för 65 år sedan, 1956, i bottenslammet på över 30 meters djup, söder om Beckholmen i Stockholm. Efter många års sökande hade marinteknikern Anders Franzén lokaliserat farkosten. Skeppet, som skulle bli svenska flottans stolthet i 30-åriga kriget, hade sjunkit på sin jungfrufärd. År 1961 lyftes sedan det felkonstruerade fartyget upp ur vattnet och finns nu i sitt eget museum.

Siffran

4 320 446...

...A-Fordar hade rullat av bandet sedan produktionsstarten 1927, när det sista fordonet av modellen tillverkades för 90 år sedan, 1931.

Richard Gere fyller 72 år i dag.
Richard Gere fyller 72 år i dag.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Grattis!

För 58 år sedan, 1963, föddes Carin Hjulström, författare, journalist och programledare som bland annat har lett ”Melodifestivalen”, ”Carin med C” och ”Carin 21:30”. På senare år har hon gjort sig ett namn som författare till feelgood-romanerna om journalisten Frida Fors. Förra året kom deckaren "Bara ett litet mord".

För 72 år sedan, 1949, föddes den amerikanska skådespelaren Richard Gere. Han blev känd internationellt genom filmer som ”American gigolo” (1980) och ”En officer och gentleman” (1982). Richard Gere har medverkat i många populära romantiska filmer som ”Pretty woman” (1990), ”Runaway bride” (1999) och "Shall we dance?" (2004). Vi har också kunnat se honom i dramerna "The benefactor" (2015) och "The dinner" (2017).

Namn vi minns

För 24 år sedan, 1997, avled lady Diana Spencer i en bilolycka i centrala Paris. Händelsen blev enormt uppmärksammad av media och allmänhet, helt i enlighet med hur omsusad prinsessan varit under sin levnad, alltsedan hon gift sig med – och skilt sig från – den brittiske tronarvingen Charles. Prinsessan Diana blev 36 år gammal.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.