GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 30 juli

Publicerad 30 juli 2022 • Uppdaterad 31 juli 2022

Hon debuterade 1978 med albumet The kick inside och singeln Wuthering heights. Kate Bush verkar också som kompositör och pianist och har gett ut skivor som The dreaming (1982), The red shoes (1993) och Aerial (2005). Just nu ligger Kate Bush etta på en brittisk topplista med sin gamla hit Running up that hill från 1985. Låten har fått nytt liv eftersom den är med i tv-serien Stranger things på Netflix.

Namnsdagen

I dag har Algot namnsdag

Algot är ett nordiskt namn, sammansatt av ord med betydelsen alf eller all, och götisk man. Namnet finns på flera runstenar, men föll sedan i glömska. Det kom tillbaka under den nordiska romantikens tidevarv på 1800-talet och var någorlunda vanligt i början på 1900-talet. Kanske är det på väg tillbaka – åtminstone är medelåldern för tilltalsnamnet Algot bara tolv år. Knappt 5 600 personer heter Algot, omkring 2 400 kallas så.

Citatet

"Allt kommer punktligt till den som kan vänta."

François Rabelais, fransk författare, cirka 1494–1553

Bemärkelsedagen

I dag är det pocketbokens dag

Och vad passar bättre än att ägna en semesterdag mitt i sommaren åt att läsa? Med en bra bok gör det ingenting om det regnar och tittar solen fram kan man ligga i hängmattan.

Det hände då

Tunn konkurrens på Cykel-SM

För 50 år sedan, 1972, fick cykel-SM i Borås ett snopet avslut, när 103 av de 155 manliga deltagarna bröt. Värmen och motluten uppgavs vara boven i dramat. Vann (mot det något uttunnade motståndet) gjorde Malmöcyklisten Sven-Åke Nilsson. På damsidan segrade en viss Elisabet Höglund, senare mer känd som nyhetsreporter på SVT. Därmed upprepade Boråsdottern Höglund sin bragd från 1971, då hon erövrade sitt första SM-guld.

Det hände då

Hamas utförde bombdåd

För 25 år sedan, 1997, utfördes två självmordsattacker på Mahane Yehuda-marknaden i Jerusalem. 16 människor dödades och 178 skadades. Tusentals människor befann sig på torget och förödelsen var fruktansvärd. Den militanta palestinska islamiströrelsen Hamas tog på sig skulden. Attentatsmännen var utklädda till ortodoxa judar och bar bomberna i portföljer. Israels regering ställde samma dag in alla fredskontakter med palestinierna och spärrade av de palestinska områdena på Västbanken och Gazaremsan.

Hört och hänt

Kronprins vann Coppa Italia

För 55 år sedan, 1967, blev Norges kronprins Harald kastad i vattnet utanför Sandhamn i Stockholms skärgård. Det tycktes dock inte vara något majestätsbrott begånget, och prinsen själv såg ut att njuta av det överraskande doppet. Han hade nämligen just vunnit Coppa Italia med sin Fram III, och kunde berömma sig med att under fem seglingar aldrig ha blivit ”sämre” än tvåa.

Siffran

10 ...

... års fängelse för grovt narkotikabrott och valutabrott, dömdes Skomakarligans ledare till för 40 år sedan, 1982. Det var en av de hårdaste domar som dittills utdömts för narkotikabrott, och det var också den största narkotikaliga som då avslöjats i Sverige. Namnet fick de för att flera av medlemmarna var skomakare.

Skådespelaren Hilary Swank fyller 48 år i dag.
Skådespelaren Hilary Swank fyller 48 år i dag.Foto: Charles Sykes/AP
Födelsedag

Hilary Swank

För 48 år sedan, 1974, föddes den amerikanska skådespelaren Hilary Swank. Hon medverkade i tv-serien Beverly Hills 90210 (1990–2000) och blev sedan Oscarsbelönad för sina roller i filmerna Boys don’t cry (1999) och Million dollar baby (2004). Swank gestaltade piloten Amelia Earhart i Conviction (2010) och medverkade i filmen What they had (2018). Senast sågs hon i filmen Fatale (2020).

Kate Bush, som fyller 64 år i dag, har hängivna fans.
Kate Bush, som fyller 64 år i dag, har hängivna fans.Foto: Trevor Leighton/AP
Födelsedag

Kate Bush

För 64 år sedan, 1958, föddes den brittiska artisten Kate Bush. Hon debuterade 1978 med albumet The kick inside och singeln Wuthering heights. Kate Bush verkar också som kompositör och pianist och har gett ut skivor som The dreaming (1982), The red shoes (1993) och Aerial (2005). Just nu ligger Kate Bush etta på en brittisk topplista med sin gamla hit Running up that hill från 1985. Låten har fått nytt liv eftersom den är med i tv-serien Stranger things på Netflix.

Namn vi minns

Henry Moore

För 124 år sedan, 1898, föddes den brittiske konstnären Henry Moore. Han var med om att grunda den brittiska surrealistgruppen år 1936. Under andra världskriget porträtterade han människor som sökte skydd undan bombanfall i Londons tunnelbanor. Teckningarna gavs ut i ”Shelter sketchbook” (1945). Annars var kvinnokroppen ett återkommande motiv i hans verk. Henry Moore var en av modernismens mest betydande skulptörer och blev internationellt erkänd på 1940-talet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.