GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 3 september

Publicerad 3 september 2021
Fakta

Dagens namn

I dag har Alfhild och Alva namnsdag.

Alfhild är ett nordiskt namn, sammansatt av ord för alf, ett andeväsen i gammal folkmytologi, och strid. Namnet har hittats på en runsten, men dök sedan åter upp först på 1820-talet. Namnet var vanligt runt förra sekelskiftet. Omkring 1 100 heter Alfhild, cirka 200 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 79 år.

Alva är kvinnoformen av Alf och Alvar. Det kom hit på 1840-talet och fick en popularitetstopp i början av 1900-talet. Omkring 19 000 heter Alva, cirka 14 900 kallas så, med medelåldern 15 år.

Citatet

"Den mänskliga hjärnan är som ett paraply – den fungerar bäst när den är öppen."

Walter Gropius, tysk arkitekt, 1883–1969

Bemärkelsedagen

I dag är det skolledarnas dag. Den är instiftad av Sveriges skolledarförbund för att uppmärksamma hur betydelsefulla skolledarna – alltså rektorer, biträdande rektorer och andra med ledande befattningar inom skolan – är för verksamheten.

Det hände då

För 25 år sedan, 1996, var det världspremiär för storfilmen "Jerusalem" av Bille August i den lilla byn Nås i Dalarna. Filmen bygger på Selma Lagerlöfs roman med samma namn och handlar om en grupp bönder från just Nås, som lockas in i en religiös väckelse och lämnar allt för att resa till det heliga landet.

För 50 år sedan, 1971, lade den svenska abortutredningen fram sitt förslag till ny lag. Förslaget gick ut på att kvinnan själv skulle bestämma om hon skulle göra abort, åtminstone fram till utgången av 18:e graviditetsveckan.

Författaren Kerstin Thorvall fotograferad 1974. Två år senare slog hennes roman "Det mest förbjudna" ned som en bomb i det litterära Sverige.
Författaren Kerstin Thorvall fotograferad 1974. Två år senare slog hennes roman "Det mest förbjudna" ned som en bomb i det litterära Sverige.
Foto: TT

Hört och hänt

Kerstin Thorvall gjorde skandalartad succé för 45 år sedan, 1976, med sin roman "Det mest förbjudna". Den blev utskälld för sin sexuella frispråkighet. Men boken har blivit en klassiker med sin frigörande skildring av en mogen kvinnas längtan och lustar, och i våras gestaltades arbetet med boken i tv-serie i SVT.

Siffran

400...

...miljoner kronor riskerade Posten att förlora då försäkringsbolaget Njord gick i konkurs för 30 år sedan, 1991. Posten hade lånat ut pengar till bolaget som nu blev en osäker fordring.

Grattis!

För 44 år sedan, 1977, föddes förre fotbollsspelaren Olof Mellberg, back och länge mittlås i svenska landslaget där han också var lagkapten. Mellberg har spelat för Degerfors och AIK samt varit utlandsproffs i Spanien, England, Italien, Grekland och Danmark. Han fick Guldbollen 2003. Efter fotbollskarriären har han jobbat som tränare. Förra året lämnade han ett uppdrag som huvudtränare för Helsingborgs IF.

För 68 år sedan, 1953, föddes den franske regissören Jean-Pierre Jeunet. Han arbetade med att spela in reklamfilm under 1980-talet och började samtidigt göra animerad film tillsammans med landsmannen Marc Caro. 1991 slog de igenom internationellt med ”Delikatessen”. Därpå följde ”De förlorade barnens stad” (1995). Framgångarna ledde till att Jeunet regisserade ”Alien återuppstår” (1997). Mer populär blev hans ”Amélie från Montmartre” (2001). Hans nya sci fi-komedi "Bigbug" planeras få premiär på Netflix i år.

Det är 25 år sedan den brittiske stridspiloten Douglas Bader avled. Bilden är från 1940.
Det är 25 år sedan den brittiske stridspiloten Douglas Bader avled. Bilden är från 1940.
Foto: AP/TT

Namn vi minns

För 29 år sedan, 1982, avled den legendariske brittiske stridspiloten Douglas Bader, 72 år gammal. Han vann stor berömmelse för sina insatser mot Luftwaffe under andra världskriget – trots att han förlorat båda benen i en flygolycka i RAF på 1930-talet. Bader adlades 1972 för sina insatser för funktionshindrade.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.