GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 29 juli

Publicerad 29 juli 2022 • Uppdaterad 29 juli 2022

Därefter har hon släppt flera visalbum på svenska och jazzskivor på engelska. 2016 medverkade hon i tv-programmet Så mycket bättre och 2017 var hon värd i Sommar i P1. När alla vägar leder hem (2017) är hennes senaste album.

Namnsdagen

I dag har Olof och Olle namnsdag

Olof är nordiskt och stammar från ord som betyder förfader och arvinge. Från tidig medeltid har namnet burits av stormän, bland dem kung Olof Skötkonung. Sedan 1300-talet har det varit vanligt även bland bondebefolkningen. Omkring 143 100 bär namnet (Olof, Olov), cirka 13 600 kallas så. Medelåldern är 50 år för stavningen med f, och 60 år för stavningen med v.

Olle gör premiär bland namnsdagarna i år. Olle växte under medeltiden fram som ett smeknamn för Olof som betyder ättling eller fädrens arv. På 1920-talet var namnet mycket populärt. Drygt 14 500 personer har Olle som tilltalsnamn och knappt 23 500 har det som förnamn. Medelåldern är 26 år.

Citatet

"I kärleken liksom alltid annars här i livet är erfarenheten en läkare som kommer försent."

Germaine de Staël, fransk författare, 1766–1817

Bemärkelsedagen

I dag är det lasagnens dag

Bästa sättet att fira den är att tillaga rätten, som traditionellt görs av pastaplattor varvade med bechamelsås, ost och köttfärssås. Självklart går det lika bra med vegetariska fyllningar.

Det hände då

Kockumskranen såldes

För 20 år sedan, 2002, gick en varvsepok definitivt i graven. Då nedmonterades den 140 meter höga Kockumskranen, världens största bockkran och ett landmärke för Malmö. Kranen köptes av Hyundai Heavy Industries i Sydkorea och står nu i staden Ulsan, som en påminnelse till hamnarbetarna där om att en industri som blomstrar i dag kan vara borta i morgon.

Det hände då

Europas dyraste tunnel

För 35 år sedan, 1987, stod det klart att en tunnel skulle byggas under Engelska kanalen. Avtalet signerades av president François Mitterrand och premiärminister Margaret Thatcher under en ceremoni i Elyséepalatset. Kostnaden för tunnelbygget beräknades till 5,5 miljarder brittiska pund, vilket var det dyraste byggprojektet i Europas historia. Och dyrare skulle det bli – notan landade i slutändan på 9 miljarder pund.

Hört och hänt

President Eisenhower i Sverige

För 60 år sedan, 1962, fick Sverige statsbesök av USA:s president Dwight D Eisenhower. I sällskap hade han makan Mamie och två barnbarn och familjen passade på med både släktmöte – hustruns släktingar från Fjärås – och ett besök på det nybyggda museet Wasavarvet, där det restaurerade regalskeppet Vasa fanns till beskådan. Presidenten skapade också medial uppmärksamhet när han tog tillbaka tidigare kritik mot den svenska välfärdsstaten. Grumliga källor, var förklaringen.

Siffran

4 000 ...

... åhörare stod framför scenen när Sveriges statsminister Thorbjörn Fälldin talade på Almedalsveckans sista dag för 40 år sedan, 1982. I talet gick Centerledaren till hårt angrepp mot socialdemokraternas och LO:s förslag om löntagarfonder, som han menade skulle göra Sverige till ett mer socialistiskt samhälle.

Födelsedag

Fernando Alonso

För 41 år sedan, 1981, föddes den spanske racerföraren Fernando Alonso. Han var 19 år gammal när han debuterade i Formel 1. År 2005 och 2006 blev han världsmästare. Därefter kom han på tredje plats 2007 och andra plats 2010–2013. Totalt vann Alonso 32 Formel 1-lopp mellan 2003 och 2013. År 2018 vann han med Toyota Le Mans 24-timmars tillsammans med Sébastien Buemi och Kazuki Nakajima. År 2021 gjorde Alonso comeback i Formel 1 för Alpine.

Sångerskan Lisa Ekdahl fyller 51 år i dag.
Sångerskan Lisa Ekdahl fyller 51 år i dag.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Födelsedag

Lisa Ekdahl

För 51 år sedan, 1971, föddes sångerskan och låtskrivaren Lisa Ekdahl. Hon albumdebuterade 1994 med Lisa Ekdahl och fick en hit med låten Vem vet. Därefter har hon släppt flera visalbum på svenska och jazzskivor på engelska. 2016 medverkade hon i tv-programmet Så mycket bättre och 2017 var hon värd i Sommar i P1. När alla vägar leder hem (2017) är hennes senaste album.

Författaren och samhällsdebattören Katarina Taikon (1932–1995) föddes för 90 år sedan.
Författaren och samhällsdebattören Katarina Taikon (1932–1995) föddes för 90 år sedan.Foto: Gunnar Lantz/SvD/TT
Namn vi minns

Katarina Taikon

För 90 år sedan, 1932, föddes författaren Katarina Taikon (död 1995). Hon var syster till silversmeden Rosa Taikon. Som romska kvinnor i Sverige utsattes de för stor diskriminering. Katarina Taikon beskrev sina erfarenheter i framför allt böcker riktade till barn och ungdomar. År 1969 kom Katitzi, den första delen i en självbiografisk serie som senare utgjorde grunden för en film.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.