GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 27 juli

Publicerad 27 juli 2022

Tillsammans med brodern Anders Eriksson är Claes drivande i gruppen Galenskaparna och After Shave som bland annat har skapat revyer som Skruven är lös (1982), tv-serien Macken (1986) och filmen Leif (1987). Våren 2022 spelades Donizettis opera Viva la mamma på Göteborgsoperan med svensk text av Claes Eriksson. Han har även regisserat föreställningen.

Namnsdagen

I dag har Marta namnsdag

Marta är ursprungligen arameiskt och betyder matmor. Det kom hit på 1430-talet. Knappt 6 900 personer heter Marta, med eller utan h, cirka 3 300 tilltalas så eller har det som första förnamn. Medelåldern är 58 år.

Citatet

"Dygderna uppslukas av egoismen som floderna uppslukas av havet."

François de la Rochefoucauld, fransk författare, 1613–1680

Bemärkelsedagen

I dag är det sjusovardagen

Den har fått sitt namn efter legenden om sju kristna personer som murades in i en grotta där de sov i ett par hundra år i stället för att dö. I det gamla bondesamhället sade man att den som sov länge på sjusovardagen skulle sova i sju månader.

Det hände då

Nazist utlämnades och avrättades

För 35 år sedan, 1987, meddelade den sovjetiska nyhetsbyrån Tass att den ukrainske krigsförbrytaren Feodor Fedorenko hade avrättats. Fedorenko tjänstgjorde under andra världskriget som vakt i det tyska utrotningslägret Treblinka, och lyckades efter krigsslutet emigrera till USA där han fick medborgarskap. Han greps 1977 och blev den första nazistiska krigsförbrytaren att utlämnas från USA till Sovjetunionen.

Det hände då

Svenska medaljer i Deaflympics

För 45 år sedan, 1977, avslutades Dövas världsspel (numera: Deaflympics) i Bukarest. Den svenska medaljskörden bestod av tre guldmedaljer och en silvermedalj för skytten Anders Lundvall, en guldmedalj för kulstötaren Bo-Göran Henriksson, en silvermedalj för basketlaget och ett brons för handbollslaget.

Hört och hänt

Bergman hedersdoktor i Rom

För 35 år sedan, 1987, utsågs Ingmar Bergman till hedersdoktor vid den litteraturvetenskapliga fakulteten vid Roms universitet. Det var första gången en filmregissör förlänades denna hedersbetygelse vid universitetet, och utnämningen motiverades med Bergmans stora betydelse för framför allt filmkonsten.

Siffran

710 645 ...

... kronor uppgick Dag Hammarskjölds dödsbo till, enligt den bouppteckning som lämnades in till Stockholms rådhusrätt för 60 år sedan, 1962. Det motsvarade runt 7,5 miljoner kronor i dagens penningvärde. Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare från 1953 och fram till sin död i en flygplanskrasch i nuvarande Zambia, i september 1961.

Födelsedag

Peggy Fleming

För 74 år sedan, 1948, föddes den amerikanska konståkaren Peggy Fleming. Hon tog brons i VM år 1965. Året efter vann hon världsmästerskapet, vilket hon upprepade åren 1967 och 1968. Även i OS segrade Fleming år 1968. Därefter har hon bland annat medverkat i isshower och varit kommentator i tv.

Regissören och skådespelaren Claes Eriksson fyller 72 år i dag.
Regissören och skådespelaren Claes Eriksson fyller 72 år i dag.Foto: Rickard Nilsson/TT
Födelsedag

Claes Eriksson

För 72 år sedan, 1950, föddes regissören, manusförfattaren, skådespelaren, komikern och kompositören Claes Eriksson. Han är tillsammans med sin bror Anders Eriksson drivande i gruppen Galenskaparna och After Shave som bland annat har skapat revyer som Skruven är lös (1982), tv-serien Macken (1986) och filmen Leif (1987). Våren 2022 spelades Donizettis opera Viva la mamma på Göteborgsoperan med svensk text av Claes Eriksson. Han har även regisserat föreställningen.

Gertrude Stein (1874–1946).
Gertrude Stein (1874–1946).Foto: AP PHOTO
Namn vi minns

Gertrude Stein

För 76 år sedan, 1946, avled den amerikanska författaren Gertrude Stein (född 1874). Från sekelskiftet levde hon i Paris, där hennes salong blev en samlingsplats för flera unga författare och konstnärer, som Ernest Hemingway, F Scott Fitzgerald, Henri Matisse och Pablo Picasso. Den tiden beskrivs i Steins bok Alice B Toklas självbiografi (1933). Alice B Toklas var Steins partner och sekreterare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.