GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 26 maj

Publicerad 26 maj 2022

För 50 år sedan, 1972, förslog en beredning ledd av kyrkominister Alva Myrdal att stat och kyrka skulle skiljas åt. Slutbetänkandet ledde dock inte till någon proposition från regeringens sida. Det skulle dröja till 2000 innan riksdagen beslutade att kyrkan skulle separeras från staten.

Namnsdagen

I dag har Vilhelmina och Vilma namnsdag

Vilhelmina är den feminina formen av Vilhelm, ett forntyskt namn sammansatt av orden för vilja och hjälm. Namnet kom till Sverige på 1600-talet, och blev populärt på 1800-talet. Omkring 7 100 personer heter Vilhelmina eller Wilhelmina. Cirka 400 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 20 år.

Vilma eller Wilma, är en kortform av Vilhelmina. Omkring 20 900 bär namnet och cirka 17 800 har det som första förnamn, med medelåldern 14 år.

Citatet

“Det är först då fågeln kastar sig ut i den fria rymden, som han känner att han har vingar."

Charles Wagner, amerikansk teolog, född 1930

Bemärkelsedagen

I dag infaller Kristi himmelfärds dag

Dagen har firats inom kristenheten sedan 300-talet. Den är helgad till minne av att Jesus lämnade lärjungarna, efter att ha återuppstått från de döda, genom att "en sky tog honom bort" som det står i Apostlagärningarna.

Det hände då

Urindrivande medel bakom 17-årings död

För 40 år sedan, 1982, avled en 17-årig pojke i Göteborg på grund av stora intag av hormontabletter och urindrivande medel, efter att först ha legat i koma i 16 dygn. Pojken hade ägnat sig åt ”bodybuilding”, något som kommit att bli en innesport i Sverige på 1980-talet. Läkare framhöll att det inte var själva styrketräningen utan de urindrivande medlen som hade orsakat dödsfallet.

Diplomaten och politikern Alva Myrdal förslog redan 1972 att stat och kyrka skulle skiljas åt.
Diplomaten och politikern Alva Myrdal förslog redan 1972 att stat och kyrka skulle skiljas åt.Foto: TT
Det hände då

Kyrkominister föreslog delning av kyrka och stat

För 50 år sedan, 1972, förslog en beredning ledd av kyrkominister Alva Myrdal att stat och kyrka skulle skiljas åt. Slutbetänkandet ledde dock inte till någon proposition från regeringens sida. Det skulle dröja till 2000 innan riksdagen beslutade att kyrkan skulle separeras från staten.

En överlycklig regissör tar emot Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes 2002 för sin film ”Pianisten”.
En överlycklig regissör tar emot Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes 2002 för sin film ”Pianisten”.Foto: Patrick Gardin/AP/TT
Hört och hänt

Roman Polanski prisades med Guldpalmen

För 20 år sedan, 2002, avslutades den 55:e filmfestivalen i Cannes. Regissören Roman Polanski fick det finaste priset, Guldpalmen, för sin film ”Pianisten” som byggde på den polsk-judiske musikern Wladislaw Szpilmans självbiografi. Det näst finaste priset, Grand Prix, gick till finske Aki Kaurismäki för hans ”Mannen utan minne”, vars skådespelerska Kati Outinen också kammade hem det kvinnliga huvudrollspriset.

Siffran

23 000...

... elever fick gratiskondomer inför sommarlovet av Malmö läns landsting för 35 år sedan, 1987. Det var en kampanjåtgärd i kampen mot aids, och preventivpaketen innehöll också affischer och broschyrer om hur man skyddade sig mot den fruktade immunbristsjukdomen.

Födelsedag

Kronprins Frederik

För 54 år sedan, 1968, föddes den danske kronprinsen Frederik, son till drottning Margrethe II och prins Henrik. Frederik har avlagt en universitetsexamen i statsvetenskap och var 1998–1999 sekreterare vid Danmarks ambassad i Paris. 2003 blev han lärare vid Försvarsakademin. Året därpå gifte han sig med Mary Donaldson från Australien och hon fick titeln kronprinsessan Mary Elizabeth. Paret har fått fyra barn.

Födelsedag

Görel Thurdin

För 80 år sedan, 1942, föddes politikern Görel Thurdin. Hon blev riksdagsledamot för Centerpartiet 1986 och statsråd 1991. 1994 var hon miljöminister i några månader. Mellan 1994 och 1998 var hon andre vice talman i riksdagen. Thurdin har också varit ordförande i Rädda Barnen och Svenska Unescorådet.

Namn vi minns

Karin Ekelund

För 109 år sedan, 1913, föddes skådespelaren Karin Ekelund, som avled 1976. Hon inledde sin karriär på teaterscener och filmduken under 1930-talet. Genombrottet kom år 1940 då hon framträdde i två filmer år 1940, ”Med dej i mina armar” och ”Ett brott”. Karin Ekelund sågs som Sveriges stora filmstjärna under krigsåren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.