GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 25 september

Publicerad 25 september 2022
Namnsdagen

I dag har Tryggve namnsdag

Tryggve är nordiskt och bildat av ord för trygg eller trogen. Det användes som mest under 1800-talet och fram till 1940-talet. Drygt 1 000 personer heter Tryggve eller Trygve och runt 350 kallas så, med medelåldern 60 år.

Citatet

”I krävande situationer enighet, i tveksamma situationer frihet men i alla situationer kärlek.”

Philipp Melanchthon, tysk teolog, 1497–1560

Äpplet faller aldrig långt från trädet.
Äpplet faller aldrig långt från trädet.Foto: Henrik Montgomery/TT
Bemärkelsedagen

I dag är det äpplets dag

Den har instiftats av Riksförbundet Svensk trädgård för att sprida kunskap om svenska äpplen och öka intresset för äppelträd.

Det hände då

HA och Bandidos slöt fred i Köpenhamn

För 25 år sedan, 1997, skakade ledare för motorcykelgängen Hells Angels och Bandidos hand i Köpenhamn. Detta satte punkt för det nordiska mc-kriget, som hade pågått i flera år och krävt elva klubbmedlemmars och en civilpersons liv.

Det hände då

Nödlandning på stormigt hav

För 60 år sedan, 1962, inträffade vad som beskrevs som ett mirakel över ett stormigt Atlanten. Ett amerikanskt passagerarplan av typen Constellation fick fel på tre av sina fyra motorer och tvingades nödlanda cirka 750 kilometer väster om Irland. Trots mörker och storm lyckades piloten kapten John D Murray ta ned planet på vattnet utan att det slogs i spillror, och 48 av de 76 ombordvarande överlevde katastrofen.

Hört och hänt

Boråsare blev ”Sveriges drömpojke”

För 55 år sedan, 1967, ordnade tidningen Veckorevyn tävlingen ”Sveriges drömpojke”. Evenemanget skulle ses som motvikt till Fröken Sverige-tävlingen. Till drömpojke utsågs boråsaren Carl-Erik Wennerström, lärarstudent vid Lunds universitet.

Siffran

270 000...

... kronor samt en medalj fick fotografen Christer Strömholm när det prestigefyllda Hasselbladpriset delades ut för 25 år sedan, 1997. I motiveringen lyftes Strömholm fram som en av Skandinaviens främsta fotografer sedan 1950-talet, och den förste efter andra världskriget att etablera sig internationellt.

Den brittiska skådespelaren Catherine Zeta-Jones fyller 53 år.
Den brittiska skådespelaren Catherine Zeta-Jones fyller 53 år.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT
Födelsedagen

Catherine Zeta-Jones

För 53 år sedan, 1969, föddes den brittiska skådespelaren Catherine Zeta-Jones. Hon inledde sin karriär i sitt hemland och började sedan spela in filmer i USA. 1998 slog hon igenom internationellt med ”Zorro – den maskerade hämnaren”. 2003 tilldelades hon en Oscar för sin medverkan i musikalen ”Chicago” (2002). I ”Rock of ages” (2012) spelade Zeta-Jones mot svenskan Malin Åkerman. Hon är sedan 2000 gift med skådespelaren Michael Douglas.

Födelsedagen

Pia Hansen

För 57 år sedan, 1965, föddes sportskytten Pia Hansen. Hon blev ”Guld-Pia” med svenska folket då hon tog OS-guld i dubbeltrap 2000. Samtidigt satte hon olympiskt rekord med 112 duvor. Året innan hade hon erövrat en silvermedalj i VM. Hansen har också vunnit EM och världscuptävlingar.

Namn vi minns

Shel Silverstein

För 92 år sedan föddes den amerikanske författaren, tecknaren, sångaren och låtskrivaren Shel Silverstein (1930–1999). Han skrev bland annat flera teaterstycken och gav ut barnböcker som ”Och trädet var lyckligt” (1964). Som låtskrivare anlitades han av artister som Johnny Cash och Dr Hook. Exempelvis ligger han bakom ”A boy named Sue” (1969) och ”The cover of Rolling Stone” (1972). Bland Shel Silversteins egna album kan nämnas ”Freakin' at the freakers ball” (1972) och ”Songs & stories” (1978).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.