GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 24 juni

Publicerad 24 juni 2022
Många dansar runt midsommarstången i dag.
Många dansar runt midsommarstången i dag.Foto: Maja Suslin/TT
Fakta

Namnsdagen

Johannes Döparens dag är en av de få dagar som inte är tillägnad något namn. Samma sak gäller juldagen, nyårsdagen, kyndelsmässodagen, skottdagen, jungfru Marie bebådelsedag och allhelgonadagen.

Fakta

Citatet

"Män är levande varelser med två ben och åtta händer."

Jayne Mansfield, amerikansk skådespelare, 1933–1967

Fakta

Bemärkelsedagen

I dag är det midsommarafton. Fram till år 1952 firades högtiden alltid den 23 juni, dagen innan dåvarande Johannes Döparens dag. För att firandet skulle passa bättre in i arbetsveckan beslutades år 1953 att midsommarafton skulle infalla på en fredag mellan den 20 och 26 juni. I år infaller de två dagarna samtidigt.

Fakta

Det hände då

För 20 år sedan, 2002, installerades en interimsregering i Afghanistan med Hamid Karzai som chef. Regeringen innehöll två kvinnliga ministrar, Mahbubah Hoqooqmal, professor i juridik vid Kabuls universitet, som fick ansvaret för kvinnofrågor, och hälsoministern Suhaila Seddiqi. Den senare var den enda afghanskan som haft titeln general och hon var dessutom en feministisk galjonsfigur, som en av få kvinnor som vägrade bära burka under talibanregimen.

För 20 år sedan, 2002, inträffade en av de svåraste tågolyckorna i Afrika i modern tid. 281 människor miste livet och 800 människor skadades när ett tåg i Tanzania förlorade motorkraft i en uppförsbacke. Lok och vagnar började rusa baklänges och kolliderade i hög hastighet med ett bakomvarande godståg.

Fakta

Hört och hänt

För 15 år sedan, 2007, gav författaren Bengt Dagrin ut ”Stora fula ordboken” på Carlssons bokförlag. Boken innehöll mer än 15 000 av våra fulaste ord, däribland 1 382 ord för det manliga könsorganet, 1 025 för det kvinnliga och 1 025 ord för samlag.

Siffran

95...

... meter djupt och 1,5 kilometer i omkrets var det stora hålet, som uppstod i Stora kopparberget i Falun i Dalarna efter ett ras för 335 år sedan, 1687. Hålet döptes till Stora stöten. Otroligt nog miste inte en enda människa livet i gruvraset, beroende på att det var midsommarafton, den enda dag på året jämte juldagen då gruvarbetarna var lediga.

Fakta

Födelsedagar

För 78 år sedan, 1944, föddes den brittiske rockartisten Jeff Beck. Han var gitarrist i gruppen The Yardbirds 1965–1966. Sedan kom några solosinglar innan han bildade Jeff Beck Group, där Rod Stewart var sångare i början. Några av albumen som soloartisten Beck senare har släppt är ”Wired” (1976), ”Jeff” (2003) och ”Loud hailer” (2016).

För 81 år sedan, 1941, föddes opera- och konsertsångerskan Sylvia Lindenstrand. Hon debuterade som Olga i ”Eugen Onegin” på Operan i Stockholm 1963. Det stora genombrottet kom drygt tio år senare som Zerlina i ”Don Giovanni” (1974). Därefter gjorde Lindenstrand också karriär internationellt. Förutom att stå på scenen har hon medverkat i produktioner inom radio, tv och film. År 1983 blev hon hovsångerska.

Den amerikanske rockmusikern Jeff Beck fyller 78 år i dag.
Den amerikanske rockmusikern Jeff Beck fyller 78 år i dag.Foto: Gerald Herbert/AP/TT
Fakta

Namn vi minns

För 111 år sedan, 1911, föddes den argentinska racerföraren Juan Manuel Fangio, som avled 1995. Han debuterade i tävlingssammanhang år 1936 och blev senare formel 1-världsmästare fem gånger. Han vann 24 grand prix-lopp. Under sin karriär slog Fangio flera rekord och kom att anses som en av de främsta racerförarna genom tiderna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.