GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 22 september

Publicerad torsdag 02:00

För 20 år sedan, 2002, avslutades ryttar-VM i spanska Jerez. Det svenska hopplaget kunde åka hem med en silvermedalj i bagaget, framför allt tack vare felfria ritter av Helena Lundbäck och Malin Baryard. Det blev även två svenska bronsmedaljer för Tomas Erikssons fyrspannskörning och för voltigegruppen.

Namnsdagen

I dag har Maurits och Moritz namnsdag

Maurits (och Mauritz) är en kort form för latinets Mauritius, som betyder man från Mauretanien (ett land i nordvästra Afrika). Namnet kom hit på 1570-talet. Cirka 5500 bär namnet, omkring 600 kallas så, med medelåldern 41 år.

Moritz är en tysk förkortning av det latinska namnet Mauritius. Knappt 300 personer heter Moritz eller Morits, drygt 100 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 23 år.

Citatet

”Fruktan för en fiende förtar vreden mot honom.”

Fjodor Dostojevskij, rysk författare, 1821–1881

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella bilfria dagen

Då ska man lämna bilen hemma som en insats för miljön. Dagen har firats sedan år 2000 med syfte att visa att det är möjligt att få ett samhälle med färre bilar.

Helen Lundbäck bidrog med sin hoppning under VM:s sista dag för 20 år sedan, 2002, till att det svenska ryttarlandslaget erövrade silvret.
Helen Lundbäck bidrog med sin hoppning under VM:s sista dag för 20 år sedan, 2002, till att det svenska ryttarlandslaget erövrade silvret.Foto: Ramon Espinosa/AP/TT
Det hände då

Felfria ritter gav svenskt VM-silver

För 20 år sedan, 2002, avslutades ryttar-VM i spanska Jerez. Det svenska hopplaget kunde åka hem med en silvermedalj i bagaget, framför allt tack vare felfria ritter av Helena Lundbäck och Malin Baryard. Det blev även två svenska bronsmedaljer för Tomas Erikssons fyrspannskörning och för voltigegruppen.

Det hände då

Kobra dödade man i Örebro

För 55 år sedan, 1967, rapporterades om ett drama med dödlig utgång i Örebro. En tivoliarbetare påträffades avliden i sin lägenhet efter ett bett av en kobra, som tillhörde hans fästmö, en ormdanserska. Giftormen hade han av oklar orsak lagt beslag på i smyg.

Allison Janney prisades vid Emmygalan för 20 år sedan, 2002.
Allison Janney prisades vid Emmygalan för 20 år sedan, 2002.Foto: Kevork Djansezian/AP/TT
Hört och hänt

Allison Janney prisades vid tv-gala

För 20 år sedan, 2002, hölls den 54:e Emmygalan i Los Angeles, USA. I centrum av prisregnet stod ”Vänner” som blev bästa komediserie, och ”Vita huset” som bästa dramaserie för tredje året i rad. ”Vita husets” Allison Janney blev bästa skådespelerska i dramaklassen, och Jennifer Aniston komediklassen.

Siffran

109 000...

... människor landade besökarantalet på, när Bokmässan i Göteborg slog igen portarna för 20 år sedan, 2002. Flest åhörare av mässans evenemang lockade den amerikanska samhällsdebattören Noam Chomsky, vars framträdande fick hållas på Scandinavium för att klara rekordpubliken på 3 700.

Födelsedagen

Andrea Bocelli

För 64 år sedan, 1958, föddes den italienske tenoren Andrea Bocelli. Han föddes med en ögonsjukdom och blev helt blind vid tolv års ålder. I början av 1990-talet fick han Luciano Pavarotti som mentor och slog igenom 1992 när han tillsammans med rockartisten Zucchero framförde duetten ”Miserere”. Bocelli har därefter varvat populärmusik med klassiskt i konserter världen över och släppt skivor som ”One night in Central Park” (2011), han gav också en konsert i Globen i april 20210. 2021 sjöng han vid invigningen av fotbolls-EM i Rom.

Födelsedagen

Stefan Rehn

För 56 år sedan, 1966, föddes fotbollsspelaren och tränaren Stefan Rehn. Han slog igenom som teknisk mittfältare med bra spelsinne och har vunnit SM-guld som spelare och tränare med Djurgården och IFK Göteborg. Under flera år var han proffs i Schweiz och England och spelade även i landslaget. Efter IFK Göteborg har han tränat Jitex BK, Göteborgs FC och Utsiktens BK. 2020 tog han en paus från fotbollen och blev padeltränare.

Namn vi minns

Katie Rolfsen

För 56 år sedan, 1966, omkom den norsk-svenska skådespelaren Katie Rolfsen i en båtolycka vid sitt sommarställe. Hon föddes 1903 och inledde sin karriär inom revyteatern i Stockholm år 1925. Det ledde vidare till hennes första filmroll i ”Svarte Rudolf” (1928). Rolfsen medverkade därefter i filmer som ”Tjocka släkten” (1935), ”Får jag lov, magistern!” (1947) och ”Att angöra en brygga” (1965).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.