GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 22 maj

Publicerad 22 maj 2022

I dag är det picknickens dag. Packa därför en korg med lite godsaker, ta med en filt och gå ut och sätt dig i gräset för att fira att sommaren snart är här.

Namnsdagen

I dag har Henning och Hemming namnsdag

Henning är tyskt och en variant av Johannes eller Henrik. Henrik är sammansatt av hem och härskare, kom hit på 1350-talet och har sedan dess till stor del konkurrerat ut det fornnordiska Hemming. Omkring 8 200 bär namnet, cirka 1 900 kallas så, med medelåldern 33 år.

Hemming är fornnordiskt, med troligt ursprung i isländskans hamr, som betyder gestalt eller skepnad. Namnet finns på runstenar och var vanligt i östra delarna av Sverige under medeltiden, men trängdes så småningom undan av Henning. Drygt 300 personer heter Hemming, knappt 50 kallas så, med medelåldern 49 år.

Citatet

"Dumheten har detta förfärliga i sig som kan få den att likna den djupaste visdom."

Valéry Larbaud, fransk poet, 1881–1957

Om vädret tillåter kan en picknick i det gröna var helt rätt just i dag.
Om vädret tillåter kan en picknick i det gröna var helt rätt just i dag.Foto: Christine Olsson/TT
Bemärkelsedagen

I dag är det picknickens dag

Packa därför en korg med lite godsaker, ta med en filt och gå ut och sätt dig i gräset för att fira att sommaren snart är här.

Det hände då

Journalist sprutade vatten på statsminister

För 15 år sedan, 2007, blev statsminister Fredrik Reinfeldt nedsprutad med vatten av en journalist när han gick på biopremiär med två av sina söner i centrala Stockholm. Reportern, som arbetade med ett inslag till SVT:s humorprogram ”Ballar av stål”, kommenterade senare tilltaget: ”Tål man inte skämt så är man en torrboll.”

Det hände då

Tonåring dömdes till fängelse

För 30 år sedan, 1992, dömdes en 16-årig pojke till sex månaders fängelse och ett skadestånd på 32 000 kronor för mobbning. Han hade systematiskt trakasserat och misshandlat en 14-årig skolkamrat, och fälldes i tingsrätten för bland annat grov misshandel, stöld och olaga hot.

Hört och hänt

Sista resan med Orientexpressen

För 45 år sedan, 1977, rullade Orientexpressen för sista gången ut från Gare de Lyon i Paris, med slutdestination Sirkecistationen i Istanbul i Turkiet. Den sägenomspunna tågförbindelsen öppnades 1889 och präglades av storslagen lyx. Kupéerna var inredda med ek- och mahognyträ, äkta mattor och damastgardiner. Miljöerna inspirerade till mängder av berättelser. Mest känd är Agatha Christies deckare ”Mordet på Orientexpressen” (1934) som har filmatiserats flera gånger. 2017 kom den senaste versionen, i regi av Kenneth Branagh.

Siffran

19...

... människor miste livet i en hotellbrand i Bryssel, Belgien, för 45 år sedan, 1977. Branden på hotell Duc de Brabant utbröt på dagen tio år efter brandkatastrofen på varuhuset À L'Innovation i Bryssel, då över 300 människor omkom.

Den brittiska modellen och skådespelaren Naomi Campbell fyller 52 år i dag.
Den brittiska modellen och skådespelaren Naomi Campbell fyller 52 år i dag.Foto: Evan Agostini
Födelsedagen

Naomi Campbell

För 52 år sedan, 1970, föddes den brittiska supermodellen Naomi Campbell. Hon var en av de första fotomodellerna med mörk hudfärg som fick pryda omslag till tidningar som Vogue och Time Magazine. Campbell blev därför en stor förebild. Hon har också skrivit böcker, släppt musikalbum och medverkat i flera filmer, exempelvis ”I feel pretty” (2018).

Födelsedagen

Shuji Nakamura

För 68 år sedan, 1954, föddes den japansk-amerikanske fysikern Shuji Nakamura. Han har utvecklat en tillverkningsprocess som gör det möjligt att konstruera högeffektiva lysdioder; en teknik som används vid utformningen av ledlampor. 2014 fick Nakamura ett delat Nobelpris i fysik för sitt arbete.

Namn vi minns

Susan Strasberg

För 84 år sedan, 1938, föddes den amerikanska skådespelaren Susan Strasberg. Hon slog igenom på Broadway 1955 som den judiska flickan i föreställningen ”Anne Franks dagbok”. Under sin kommande karriär varvade hon teaterroller med film och tv. Hon syntes bland annat i filmerna ”Född till stjärna” (1958) och ”Ett skri av fruktan” (1961). Susan Strasberg skrev också två självbiografiska böcker, bland annat en om vänskapen med kollegan Marilyn Monroe.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.