GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 21 november

Publicerad 21 november 2021

Namnsdagen

I dag har Helga och Olga namnsdag.

Helga är nordiskt och en kvinnlig form av Helge som kan betyda helig eller lyckosam. På 1500-talet skrevs det ofta Helja eller Hella. Namnet var som mest populärt kring förra sekelskiftet. Cirka 4 100 svenskar heter Helga, omkring 1 300 kallas så, med medelåldern 65 år.

Olga är en rysk ombildning av det nordiska Helga. Det kom till Sverige via Finland under mitten av 1800-talet och var populärt här i slutet av det seklet. Ungefär 5 200 bär namnet, drygt 3 000 kallas så, med medelåldern 49 år.

Citatet

"Man skall frukta lyckan när man säkrast har den i sin hand."

Antonio Pérez, spansk politiker, 1540-1611

Bemärkelsedagen

I dag är det en musikfri dag. Det är det brittiske musikern Bill Drummond som ligger bakom dagen därför att han menar att man inte uppskattar musik om man hör den varje dag.

Ärkebiskop Bertil Werkström, här på en bild från 1989, nekades 1986 visum till Sydafrika och Namibia.
Ärkebiskop Bertil Werkström, här på en bild från 1989, nekades 1986 visum till Sydafrika och Namibia.
Foto: Hans T Dahlskog/TT

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, avslöjade SVT:s "Uppdrag granskning" att filmade sekvenser från de så kallade Göteborgskravallerna var manipulerade. Videobanden hade använts i rättegången mot den demonstrant som skottskadades allvarligt av polis, men som dömdes till fängelse för våldsamt upplopp. Ingen polis åtalades för skotten, ingen pekades heller ut som bevisförvanskare av banden.

För 35 år sedan, 1986, blev ärkebiskop Bertil Werkström nekad visum till apartheidstaterna Sydafrika och Namibia och fick ställa in en resa till kyrkorna i de båda länderna. Regimerna hade svårt att tåla den starka svenska kritiken mot diskrimineringen av svarta.

Hört och hänt

En av poesins stora bluffar skedde för 75 år sedan, 1946, då diktsamlingen "Camera obscura" kom ut. Författaren angavs heta Jan Wictor. Samlingen recenserades med stort allvar och ambitiös analys. Senare fick kritikerna stå med svansen mellan benen då det visade sig att upphovsmännen var två studenter, Lars Gyllensten och Torgny Greitz, som knåpat ihop dikterna under fem timmar.

Siffran

11 000...

... nya smittbärare av hiv-viruset tillkom varje dag rapporterade FN-organet UN Aids för 15 år sedan, 2006. Runt 40 miljoner människor bar då på viruset eller hade utvecklat aids.

Den isländska artisten Björk Gudmundsdottir, som belönades med Polarpriset år 2010, fyller 56 år i dag.
Den isländska artisten Björk Gudmundsdottir, som belönades med Polarpriset år 2010, fyller 56 år i dag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Födelsedagar

För 56 år sedan, 1965, föddes den isländska sångerskan och kompositören Björk Gudmundsdottir, känd som Björk. Hon slog igenom som soloartist år 1993 med albumet ”Debut” och hitlåtar som ”Human behaviour”. Därefter har hon släppt flera originella album och uppträtt världen över. Björk skapar en musikalisk mix av bland annat jazz, techno och världsmusik. 1996 fick hon Nordiska rådets musikpris, och 2010 ärades hon med Polarpriset. Senaste albumet, "Utopia" kom ut 2017.

För 76 år sedan, 1945, föddes den amerikanska skådespelaren Goldie Hawn. Hon fick en Oscar för sin genombrottsroll i ”Kaktusblomman” (1969). Därefter spelade hon i komedier som ”Tjejen som visste för mycket” (1978) och ”Tjejen som gjorde lumpen” (1980). På senare tid har hon bland annat medverkat i ”Snatched” (2017) och "The Christmas chronicles 2" (2020).

Namn vi minns

För 19 år sedan, 2002, avled den amerikanska pianisten, sångerskan och låtskrivaren Hadda Brooks (egentligen Hattie L Hapgood), 86 år gammal. Hon var klassiskt skolad men blev känd som ”Drottningen av boogie”, med hits som ”Out of the blue”, ”That's my desire” och ”Swingin' the boogie”.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.