GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 21 maj

Publicerad 21 maj 2022

För 50 år sedan, 1972, skadades Michelangelos berömda pietàskulptur i Peterskyrkan i Rom svårt när en 33-årig, ungerskfödd australier gick loss på renässansverket med en hammare, ropandes ”jag är Jesus Kristus”. Gärningsmannen fick tillbringa två år i psykiatrisk slutenvård innan han utvisades ur Italien. Anställda i kyrkorummet samlade ihop mer än 50 marmorflisor men turister tog många fler. I dag står pietàn bakom skottsäkert glas. Den kunde aldrig restaureras helt.

Namnsdagen

I dag har Konstantin och Conny namnsdag

Konstantin är latinskt och bildat av ordet constans som betyder ståndaktig. Namnet är känt i Skåne sedan 1300-talet och i övriga Sverige sedan 1600-talet. Cirka 2 300 heter Konstantin eller Constantin, drygt 900 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 36 år.

Conny, det engelska smeknamnet för Konstantin, kom hit i slutet av 1800-talet och fick ett uppsving under 1940-talet. Ungefär 14 500 heter Conny eller Konny, cirka 8 300 kallas så eller har det som första förnamn, med medelåldern 59 år.

Citatet

"Mest bortkastad av alla dagar är den, då man inte lett."

Nicolas de Chamfort, fransk skriftställare, 1741–1794

Bemärkelsedagen

I dag är det Världskulturdagen

I dag är det världsdagen för kulturell mångfald, dialog och utveckling, kallad Världskulturdagen. Den har utsetts av FN och i flera länder anordnas möten och aktiviteter för att främja kulturella utbyten.

Michelangelos berömda pietàskulptur i Peterskyrkan i Rom år 2000.
Michelangelos berömda pietàskulptur i Peterskyrkan i Rom år 2000.Foto: AP/TT
Det hände då

Psyksjuk gav sig på Michelangeloskulptur

För 50 år sedan, 1972, skadades Michelangelos berömda pietàskulptur i Peterskyrkan i Rom svårt när en 33-årig, ungerskfödd australier gick loss på renässansverket med en hammare, ropandes ”jag är Jesus Kristus”. Gärningsmannen fick tillbringa två år i psykiatrisk slutenvård innan han utvisades ur Italien. Anställda i kyrkorummet samlade ihop mer än 50 marmorflisor men turister tog många fler. I dag står pietàn bakom skottsäkert glas. Den kunde aldrig restaureras helt.

Det hände då

Vulkanutbrott ledde till 15 000 människors död

För 230 år sedan, 1792, fick den japanska vulkangruppen Unzen ett utbrott, som i sin tur satte igång en tsunami vilken dödade nära 15 000 människor. Efter det var vulkanen sovande fram till 1989 när den åter blev aktiv. 1991 fick den ännu ett utbrott, vilket ledde till 43 människors död.

Hört och hänt

Sommarlåt blev etta på Svensktoppen

För 55 år sedan, 1967, gick sommarklassikern ”Jag tror på sommaren” in på Svensktoppens förstaplats, där den blev liggande i tolv veckor. Låten hade regissören och skådespelaren Stig Olin (1920–2008) skrivit åt sin son, skådespelaren och sångaren Mats Olin som också blev ett namn på kuppen. I dag är det Mats lillasyster, skådespelerskan Lena Olin, som är den största kändisen i familjen.

Siffran

8,86...

... meter hoppade Sovjetmedborgaren Robert Emmijan för 35 år sedan, 1987, i Tsachkadzor, Armeniska SSR. Det var det dittills näst längsta längdhoppet någonsin – efter Bob Beamons rekordhopp på 8,90 meter i Mexiko City 1968 – och fortfarande Europarekord. Världsrekordet har amerikanen Mike Powell som flög 8,95 meter i VM-finalen i Tokyo 1991.

Kay Pollak, som fyller 84 år i dag, instruerar skådespelaren Thomas Fryk vid filminspelningen av "Barnens ö".
Kay Pollak, som fyller 84 år i dag, instruerar skådespelaren Thomas Fryk vid filminspelningen av "Barnens ö".Foto: Gunnar Lantz/TT
Födelsedagen

Kay Pollak

För 84 år sedan, 1938, föddes regissören Kay Pollak. Han har filmatiserat flera barn- och ungdomsböcker som ”Elvis! Elvis!” (1977) efter Maria Gripes berättelser och ”Barnens ö” (1980) efter PC Jersilds bok. Pollak har också gjort filmer för vuxna, som det romantiska dramat ”Så som i himmelen” (2004), samt uppföljaren ”Så ock på jorden” (2015).

Födelsedagen

Marit Bergman

För 47 år sedan, 1975, föddes artisten Marit Bergman. Hon var med i bandet Candysuck innan hon satsade på en solokarriär. Hennes första egna album, ”3.00 AM Serenades” kom 2002. Därefter har hon bland annat släppt ”The tear collector” (2009) och ”Molnfabriken” (2016). Bergman prisades som årets kvinnliga artist och årets kompositör på Grammisgalan 2005.

Namn vi minns

Bror Hjorth

För 54 år sedan, 1968, avled konstnären Bror Hjorth, född 1894. Han studerade konst i Paris på 1920-talet och öppnade därefter en konstskola i Stockholm tillsammans med konstnärskollegan Nils Möllerberg. Efter att ha flyttat till Uppsala uppförde Hjorth ett ateljéhus 1943, som senare blev museum. Bronsskulpturen ”Näckens polska” (1967) vid Uppsala centralstation är ett av hans verk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.