GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 21 juni

Publicerad 21 juni 2022

6,15 kronor stod den amerikanska dollarn i för 40 år sedan, 1982. Det var den högsta kursen någonsin för valutan, och ledde till att priset på guld sjönk till bottennivåer.

Namnsdagen

I dag har Alf och Alvar namnsdag

Alf kan vara en nordisk form av det tyska namnet Adolf, men har senare förknippats med andeväsendet alv. Namnet förekom på runstenar och började bli vanligt på nytt runt 1900, som populärast var det på 1930- och 1940-talen. Omkring 21 500 heter Alf, cirka 8 600 kallas så, med medelåldern 71 år.

Alvar är nordiskt, troligen en motsvarighet till fornengelskans Ælfhere, av orden alf och krigare. Alvar kom hit på 1820-talet. Cirka 7 400 bär namnet och omkring 2 100 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 20 år.

Citatet

"Varje man har rätt att vara inbilsk ända tills han når framgång."

Benjamin Disraeli, brittisk politiker, 1804–1881

Bemärkelsedagen

I dag infaller sommarsolståndet

Det är den dagen då dagen är som längst och natten som kortast. Nu lutar vår del av jorden som mest mot solen, vilket gör att solen ser ut att stå som högst på himlen. Ovanför polcirkeln går inte solen ned över huvud taget.

Det hände då

Filippinsk gerillaledare sköts ihjäl

För 20 år sedan, 2002, sköts den filippinske gerillaledaren Abu Sabaya till döds, efter att ha spårats upp av amerikanska och filippinska styrkor utanför ön Mindanao. Sabaya hade ett pris på sitt huvud; amerikanska myndigheter hade lovat en belöning om fem miljoner dollar för hans arrestering, som vedergällning för kidnappningen av två amerikanska missionärer samt ytterligare en amerikansk medborgare som blivit halshuggen 2001.

Det hände då

Regeringsskifte i Israel

För 45 år sedan, 1977, bytte Israel regering. Då tillträdde Menachem Begin som Israels sjätte premiärminister för Likud, och satte punkt för Israeliska arbetarpartiets 30 år av dominans i israelisk politik.

Hört och hänt

Den brittiska drottningen Victoria firade sitt guldjubileum på tronen för 135 år sedan, 1887. 50 år och en dag tidigare hade hennes farbror Vilhelm IV dött och den 18-åriga Victoria fick ärva tronen. Från 1876 var hon dessutom kejsarinna av Indien. Victoria fick nio barn med maken prins Albert från Belgien och barnen giftes in i nästan alla kungahus i Europa. Victoria satt 63 år på tronen, fram till sin död 1901.

Dollarkursen var hög för 40 år sedan.
Dollarkursen var hög för 40 år sedan.Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Siffran

6,15…

... kronor stod den amerikanska dollarn i för 40 år sedan, 1982. Det var den högsta kursen någonsin för valutan, och ledde till att priset på guld sjönk till bottennivåer.

Födelsedagen

Prins William

För 40 år sedan, 1982, föddes den brittiske prinsen William, hertig av Cambridge. Han är äldste sonen till prins Charles och prinsessan Diana. William är utbildad helikopterpilot och har en universitetsexamen i geografi. Han har också tagit examen som räddningspilot inom brittiska armén, RAF. 2011 gifte han sig med Catherine Middleton. Paret har tre barn.

Den amerikanska skådespelaren och rockmusikern Juliette Lewis fyller 49 år i dag.
Den amerikanska skådespelaren och rockmusikern Juliette Lewis fyller 49 år i dag.Foto: Michael Zorn/AP/TT
Födelsedagen

Juliette Lewis

För 49 år sedan, 1973, föddes den amerikanska skådespelaren och rockmusikern Juliette Lewis. Hon slog igenom som tonåring i thrillern ”Cape fear” (1991) och fick därefter roller i bland annat ”Gilbert Grape” (1993) och ”Natural born killers” (1994). Lewis valde under 2000-talet att satsa mer på musiken och har släppt album som ”Terra incognita” (2009). På senare år har vi bland annat kunnat se henne i tv-serien ”I know this much is true” (2020).

Namn vi minns

Karin Kavli

För 116 år sedan, 1906, föddes skådespelaren och teaterchefen Karin Kavli, som avled 1990. Redan som teaterelev vid Dramaten slog hon igenom i ”Agamemnon” som framfördes på Konserthusteatern 1929. Därefter satsade hon på en filmkarriär innan hon 1953 blev chef för Göteborgs stadsteater. 1967 blev Karin Kavli knuten till Dramaten. Hon ledde också ett eget teatersällskap.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.