GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 20 september

Publicerad tisdag 02:00
Namnsdagen

I dag har Elise och Lisa namnsdag

Elise är en tysk och fransk kortform av det hebreiska Elisabet, som tolkats Gud är fullkomlighet. Namnet kom hit på 1760-talet. Omkring 14 700 heter Elise, cirka 4400 kallas så, med medelåldern 16 år.

Lisa är en svensk kortform för Elisabet. Det har använts sedan 1550-talet och började under främst slutet av 1900-talet användas som officiellt namn. Omkring 37 400 heter Lisa, Liza eller Liisa. Cirka 22 200 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 34 år.

Citatet

”Det bästa sättet att gå miste om lyckan är att söka den. Lyckan är inte livets mål – den är en biprodukt.”

Paul Claudel, fransk författare, 1868–1955

Bemärkelsedagen

I dag är det bålens dag

Då ska man blanda ihop en dryck som man serverar i en skål, traditionellt tillsammans med bitar av frukt eller bär.

Den borgerliga regeringen 1992, med statsminister Carl Bildt (M).
Den borgerliga regeringen 1992, med statsminister Carl Bildt (M).Foto: Hans T Dahlskog/TT
Det hände då

Kris ledde till bred politisk uppgörelse

För 30 år sedan, 1992, skrevs politisk historia när den borgerliga regeringen och Socialdemokraterna träffade en bred krisuppgörelse. Orsaken var den svåra kris som drabbade svensk ekonomi under hösten, och lösningen blev ett rekordstort besparingsprogram på 45 miljarder kronor. Det inbegrep förslag om höjd bensinskatt och höjd pensionsålder, bland mycket annat.

Det hände då

Blandäktenskap på Time Magazines omslag

För 55 år sedan, 1967, gifte sig Elizabeth Rusk och Guy Gibson Smith på Stanforduniversitet i USA. Det hade knappast hamnat på Time Magazines omslag – om inte bruden hade varit dotter till utrikesminister Dean Rusk och brudgummen en svart man. Nu erbjöd sig Rusk att avgå om dotterns blandäktenskap skulle visa sig bli en belastning för presidenten. Lyndon B Johnson ville dock ha sin minister kvar. Det unga paret fick en dotter och levde ihop i 44 år, fram till Gibson Smiths död.

Hört och hänt

Stor sorg efter giraffdöd

För 45 år sedan, 1977, utbröt närmast landssorg i Storbritannien. Då dog giraffen Victor på Marwell Zoo Park nära Winchester, i sviterna av en kärleksnatt fem dygn tidigare. Troligen ramlade den ett ton tunga giraffhanen olyckligt, när han bestigit en av parkens giraffhonor. Berättelsen tycks ha gripit tag i britterna, att döma av de runt 1 000 kondoleanser som strömmade in. Året därpå föddes en giraffkalv på Marwell Zoo, som fick namnet Victoria.

Siffran

7...

... års fängelse, dömdes tre svenskar till i en domstol i Bagdad för 30 år sedan, 1992. Männen var teleingenjörer vid Ericsson och dömdes för att illegalt ha tagit sig över den irakiska gränsen från Kuwait. Ett år senare frigavs svenskarna, efter en insats av den ryska säkerhetstjänsten.

Födelsedagen

Gustav Larsson

För 42 år sedan, 1980, föddes cyklisten Gustav Larsson. Han kom på fjärde plats i VM 2004 och fem år senare tog han silver. Larsson belönades också med silver i tempolopp vid OS i Beijing 2008. Han vann den sista tempoetappen i Giro d'Italia 2010. Han har också vunnit sju individuella SM-guld mellan 2006 och 2015.

Den italienska skådespelaren Sophia Loren fyller 85 år.
Den italienska skådespelaren Sophia Loren fyller 85 år.Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Födelsedagen

Sophia Loren

För 88 år sedan, 1934, föddes den italienska skådespelaren Sofia Scicolone, känd som Sophia Loren. Hon slog igenom 1954 i filmen ”Den åtrådda”. 1961 fick hon en Oscar för sin prestation i ”De två kvinnorna” (1960). Loren medverkade i flera Hollywoodproduktioner och 1991 tilldelades hon en heders-Oscar. Under senare tid har hon bland annat haft en roll i musikalen ”Nine” (2009).

Namn vi minns

Monica Zetterlund

För 85 år sedan, 1937, föddes sångerskan och skådespelaren Monica Zetterlund (död 2005). Vid mitten av 1950-talet började hon uppträda på Nalen i Stockholm. 1958 släppte hon sin första LP, ”Swedish sensation”. Därefter kom flera jazzalbum som ”Waltz for Debby” (1964) och ”Hej man” (1975). Zetterlund började framträda i olika revyer av Hasse Alfredson och Tage Danielsson från 1962. Hon medverkade också i flera av duons filmer, däribland ”Att angöra en brygga” (1965) och ”Äppelkriget” (1971).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.