GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 20 november

Publicerad 20 november 2021

Namnsdagen

I dag har Pontus och Marina namnsdag.

Pontus kommer från grekiskans pontos som betyder hav. Namnet kom till Sverige på 1500-talet och har på senare delen av 1900-talet stigit i popularitet. Cirka 16 400 heter Pontus, knappt 13 300 kallas så, med medelåldern 29 år.

Marina kommer av latinets mare som betyder hav. Det är känt i Sverige sedan 1300-talet och hade en modern topp under 1960- och 1970-talen. Omkring 10 800 bär namnet Marina, cirka 6 800 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 46 år.

Citatet

”Varför en man gifter sig är svårt att säga, och varför en kvinna gifter sig överstiger helt enkelt mänsklig tankeförmåga.”

Ellen Glasgow, amerikansk författare, 1873-1945

Bemärkelsedagen

I dag infaller Transgender day of remembrance. Det är en dag som tillägnas de som har mördats till följd av transfobi runt om i världen.

Musikalen "Cabaret" hade premiär på Broadway i New York för 55 år sedan. Lotte Lenya (t h) spelade Fraulein Schneider.
Musikalen "Cabaret" hade premiär på Broadway i New York för 55 år sedan. Lotte Lenya (t h) spelade Fraulein Schneider.
Foto: AP/TT

Det hände då

För 55 år sedan, 1966, hade musikalen "Cabaret" premiär på Broadway i New York. Den handlar om Berlin under depressionen i början av 1930-talet. I en av birollerna sågs den legendariska tyska aktrisen Lotte Lenya, själv flykting från Nazityskland vars framväxt musikalen skildrar. "Cabaret" blev även film och gav Liza Minelli en Oscar för rollen som Sally Bowles.

För 35 år sedan, 1986, dömde Stockholms tingsrätt för första gången någonsin en hyresvärd för diskriminering, då en fastighetsägare vägrat att erbjuda en lägenhet till en kvinna av utländsk härkomst.

Hört och hänt

Fransk tv började våldsamhetsgraderas för 25 år sedan, 1996. De stora tv-kanalerna kom överens om att kommittéer med anställda, experter, barn, ungdomar och föräldrar skulle förhandsgranska program. Olika symboler i rutan skulle sedan ge franska föräldrar vägledning om ett program var lämpligt för deras barn eller ej. Nyhetssändningar undantogs.

Siffran

13,5...

... miljoner kronor per år, cirka 418 miljoner i dagens penningvärde, skulle samhället tjäna på att staten tog över olje- och bensinbranschen enligt en utredning som presenterades för 85 år sedan, 1936.

Skådespelaren Henrik Dorsin fyller 44 år i dag.
Skådespelaren Henrik Dorsin fyller 44 år i dag.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Födelsedagar

För 44 år sedan, 1977, föddes komikern, skådespelaren och manusförfattaren Henrik Dorsin. Han är medlem i humorgruppen Grotesco, känd från flera tv-produktioner. Dorsin spelar Ove Sundberg i serien ”Solsidan” (2010–). Därtill har han bland annat gjort egna shower, som ”Godkänd kvalitetsunderhållning” (2007). Han skrev också en nyversion av operetten "Glada änkan", som han medverkade i på Kungliga Operan 2017. Förra året spelade han "Sickan" i filmen "Se upp för Jönssonligan". Sedan 2014 driver han Scalateaterns teaterverksamhet tillsammans med Michael Lindgren.

För 72 år sedan, 1949, föddes den finländske längdskidåkaren Juha Mieto. Han tog guld på 4x10 kilometer stafett under OS år 1976. Under de kommande åren vann han två individuella OS-silver och två OS-brons. I VM-sammanhang fick han också två silver och två brons. Efter sin skidkarriär, åren 2007–2011, var han verksam som politiker för Centern i Finland.

Namn vi minns

För 79 år sedan, 1942, avled skådespelerskan och sångerskan Emma Meissner, 76 år gammal. Hon medverkade i över 100 operetter och var en av Oscarsteaterns allsidigaste primadonnor. Hon uppträdde över 300 gånger som ”Glada änkan”. Hon var även en populär filmaktris samt spelade in över hundra grammofonskivor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.