GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 20 maj

Publicerad 20 maj 2022

För 90 år sedan, 1932, lyfte Amelia Earhart från Newfoundland i en enmotorig röd Lockheed Vega 5B och landade utanför Nordirland 15 timmar senare. Så blev hon den första kvinnan att korsa Atlanten under en ensamflygning, fem år efter att Charles Lindbergh hade blivit den första mannen.

Namnsdagen

I dag har Karolina och Carola namnsdag

Karolina är en kvinnlig form av Carolus, den latinska formen av Karl, som kan tolkas fri man. Karolina skulle kunna betyda fri kvinna. Namnet kom hit i slutet av 1700-talet. Cirka 37 700 heter Karolina eller Carolina. Omkring 12 200 har det som tilltalsnamn eller första förnamn, med medelåldern 35 år.

Carola eller Karola är en feminin form av latinets Carolus. Betydelsen kan alltså vara densamma som för namnsdagsgrannen Karolina. Namnet kom hit på 1700-talet. Ungefär 8 700 bär namnet, cirka 4 700 kallas så eller har det som första förnamn, med medelåldern 53 år.

Citatet

"Man måste välja här i livet mellan leda och lidande."

Germaine de Staël, fransk författare, 1766–1817

Bemärkelsedagen

I dag firas Kameruns nationaldag

Dagen kallas även Republikens dag och firas till minne av att den före detta brittiska delen och den tidigare franska halvan av Kamerun enades under en gemensam författning 1972. Området blev under 1800-talet en tysk koloni men efter första världskriget delades den i en fransk och en brittisk del då förlorarstaten Tyskland miste sina kolonier.

Det hände då

Havel släpptes ur fängelse

För 45 år sedan, 1977, släpptes Václav Havel (1936–2011) ur fängelse i Prag, där han suttit inlåst i fyra månader utan rättegång. Frigivningen skedde efter att den tjeckoslovakiske författaren hade avsvurit sig rollen som talesperson för Charta 77 – ett manifest med krav på respekt för mänskliga rättigheter – och offentligt lovat att inte ha vidare med det att göra. Efter frigivningen hävdade Havel att myndigheterna hade lurat honom att tro att manifestet hade upphört, för att få honom att dra sig tillbaka från den politiska grupperingen.

Piloten Amelia Earhart blev den första kvinnan att korsa Atlanten under en ensamflygning 1932.
Piloten Amelia Earhart blev den första kvinnan att korsa Atlanten under en ensamflygning 1932.Foto: AP/TT
Det hände då

Hon blev först med att flyga ensam över Atlanten

För 90 år sedan, 1932, lyfte Amelia Earhart från Newfoundland i en enmotorig röd Lockheed Vega 5B och landade utanför Nordirland 15 timmar senare. Så blev hon den första kvinnan att korsa Atlanten under en ensamflygning, fem år efter att Charles Lindbergh hade blivit den första mannen.

Hört och hänt

Svensk vann sommelier-VM

För 15 år sedan, 2007, vann svensken Andreas Larsson sommelier-VM på Rhodos i Grekland. Det var första gången som en skandinav kammade hem den prestigefulla titeln som världsmästare i vinkunskap. Titeln gjorde honom efterfrågad som föreläsare och ”gästsommelier”.

Siffran

77...

... bilar var inblandade i en och samma seriekrock på en motorväg utanför Stuttgart för 50 år sedan, 1972. En kraftig och plötslig inbromsning i ytterfilen låg bakom masskollisionen, som orsakade trafikkaos och ledde till sjukhusvistelse för ett 20-tal människor.

Den amerikanska artisten och skådespelaren Cher fyller 76 år i dag.
Den amerikanska artisten och skådespelaren Cher fyller 76 år i dag.Foto: Evan Agostini/TT
Födelsedagen

Cher

För 76 år sedan, 1946, föddes den amerikanska artisten och skådespelaren Cherilyn Sarkisian LaPiere, känd som Cher. Tillsammans med sin dåvarande man Sonny Bono bildade hon duon Sonny & Cher som 1965 släppte hitlåten ”I got you babe”. Efter att Cher blev soloartist har hon levererat många hitlåtar, såsom ”Believe” (1998) och album, exempelvis ”Closer to the truth” (2013). Cher har också medverkat i flera filmer. 1988 fick hon en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i ”Mångalen” (1987).

Födelsedagen

Iker Casillas

För 41 år sedan, 1981, föddes den spanske fotbollsspelaren Iker Casillas. 18 år gammal blev han ordinarie målvakt i Real Madrids A-lag. I samma klubb var han med om att vinna spanska ligan fem gånger, spanska cupen två gånger och Champions League vid tre tillfällen. Åren 2008 och 2012 vann han EM med Spaniens landslag och 2010 kunde han titulera sig världsmästare. Från 2015 och fram tills att han slutade med fotbollen 2020 representerade Casillas klubblaget Porto i den portugisiska ligan.

Namn vi minns

Sigrid Undset

För 140 år sedan, 1882, föddes den norska författaren Sigrid Undset, som avled 1949. Hon debuterade med romanen ”Fru Marta Julie” 1907 och slog igenom med ”Jenny” 1911. Starka kvinnor var ofta huvudpersonerna i Undsets berättelser. Trilogin om Kristin Lavransdatter, utgiven i början på 1920-talet, räknas till hennes storverk. 1928 fick Sigrid Undset Nobelpriset i litteratur.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.