GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 20 juni

Publicerad 20 juni 2022

För 35 år sedan, 1987, tog statsminister Ingvar Carlsson sin första officiella roddtur i den berömda Harpsundsekan. Med sig i båten hade han Franz Vranitzky, Österrikes förbundskansler. Men turen inleddes med förhinder – den gästande regeringschefen vägrade nämligen först att använda flytväst, medan den svenske dito inte kunde godta att sällskapet fotograferades utan. Pressbilder från tillfället vittnar emellertid om att Carlsson gick segrande ur den diplomatiska förhandlingen.

Namnsdagen

I dag har Linda namnsdag

Namnet är tyskt och en kortform för namn som Belinda, Theodolinda och Rosalinda, där efterledet lind troligen hör ihop med tyskans lind som betyder mjuk, späd eller vek. Namnet har funnits i svenskan sedan 1830-talet. Omkring 52 400 personer heter Linda och cirka 38 300 kallas så, med medelåldern 41 år.

Citatet

"Män är som tändstickor, de flammar plötsligt upp och tappar huvudet."

Gina Lollobrigida, italiensk skådespelare, född 1927

Bemärkelsedagen

I dag är det världsdagen för flyktingar

Den instiftades av FN för att uppmärksamma det stora antalet flyktingar i världen. I dag är runt 100 miljoner människor på flykt från krig, förföljelse och konflikt, enligt FN-organet UNHCR.

Sveriges dåvarande statsminister Ingvar Carlsson och Österrikes förbundskansler Franz Vranitzky på roddtur – iklädd flytvästar.
Sveriges dåvarande statsminister Ingvar Carlsson och Österrikes förbundskansler Franz Vranitzky på roddtur – iklädd flytvästar.Foto: Anders Kallersand/TT
Det hände då

Premiär i Harpsundsekan för Ingvar Carlsson

För 35 år sedan, 1987, tog statsminister Ingvar Carlsson sin första officiella roddtur i den berömda Harpsundsekan. Med sig i båten hade han Franz Vranitzky, Österrikes förbundskansler. Men turen inleddes med förhinder – den gästande regeringschefen vägrade nämligen först att använda flytväst, medan den svenske dito inte kunde godta att sällskapet fotograferades utan. Pressbilder från tillfället vittnar emellertid om att Carlsson gick segrande ur den diplomatiska förhandlingen.

Det hände då

Hjärttransplantation i Sydafrika

För 45 år sedan, 1977, utfördes en remarkabel hjärttransplantation vid Groote Schuur-sjukhuset i Kapstaden, Sydafrika. De var en 25-årig italiensk kvinna som fick ett babianhjärta inopererat av den världsberömde kirurgen Christiaan Barnard. Kirurgen räknade med att hjärtat snart skulle stötas bort men att man dessförinnan skulle hinna få fram ett människohjärta. Patienten avled emellertid redan efter fem timmar.

Hört och hänt

Prinsessan Christina fick sitt andra barn

För 45 år sedan, 1977, födde prinsessan Christina, gift med direktören Tord Magnuson, ett litet gossebarn. Det var parets andra son och han fick fint besök redan samma dag av drottning Silvia, som höggravid i somrig klänning hälsade på sin svägerska och nytillskottet. Inte långt senare var det drottningens tur att åka in till BB på Karolinska sjukhuset i Stockholm för att föda sitt första barn, Victoria.

Siffran

10 000...

... dollar i böter blev domen för proffsboxaren Muhammad Ali i Houston, Texas, för 55 år sedan, 1967. Domen fick han för sin vägran att fullgöra värnplikt i Vietnam.

Födelsedagen

Lionel Richie

För 73 år sedan, 1949, föddes den amerikanske artisten Lionel Richie. Han skriver och framför främst soul- och popmusik. På 1970-talet var han medlem i gruppen The Commodores. På egen hand har han bland annat släppt albumen ”Lionel Richie” (1982), ”Just go” (2009) och ”Tuskegee” (2012). Richie komponerade välgörenhetslåten ”We are the world” 1984 tillsammans med Michael Jackson.

Mångsidiga Eva Rydberg fyller 79 år i dag.
Mångsidiga Eva Rydberg fyller 79 år i dag.Foto: Johan Nilsson/TT
Födelsedagen

Eva Rydberg

För 79 år sedan, 1943, föddes skådespelaren, dansaren, clownen, sångaren och teaterchefen Eva Rydberg. Hon har medverkat i flera musikaler och revyer. Mellan 1989 och 1992 spelade hon titelrollen i ”Sweet charity” som sattes upp på flera orter i Sverige. 1994 blev hon ledare för Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg. Rydberg har också medverkat i flera julkalendrar i SVT. 2021 medverkade hon i Melodifestivalen tillsammans med Ewa Roos, med låten ”Rena rama ding dong”. Just nu är hon aktuell i föreställningen "Pang i bygget" på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

Namn vi minns

Willem Barents

För 425 år sedan, 1597, avled Willem Barents, nederländsk upptäcktsresande. I slutet på 1500-talet genomförde han tre misslyckade försök att hitta en nordostlig sjöväg till Asien. Turerna resulterade i att vattnet mellan Kolahalvön, Spetsbergen och den ryska ögruppen Novaja Zemlja döptes till Barents hav.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.