Annons

Återblick – detta har hänt den 2 november

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 2 november 2021

Dagen namn

I dag har Tobias namnsdag.

Tobias är en grekisk variant av ett hebreiskt tilltalsnamn med betydelsen gud är god. Det kom hit år 1300. Namnet har haft en popularitetsperiod under 1980- och 1990-talen. Cirka 32 400 heter Tobias, omkring 21 800 kallas så, med medelåldern 34 år.

Citatet

"Det finns ingen anledning, till varför man inte skulle kunna njuta av smörgåsar och kärlek i evighet. Till skillnad från vissa andra tycks dessa nöjen inte ha någon inbyggd förslitning."

Margaret Drabble, brittisk författare, född 1939

Bemärkelsedagen

I dag firas högtiden Finados i Brasilien, världens till folkmängden största katolska land. Det är en gammal kristen romersk-katolsk tradition som firas med förbön för de döda. De avlidnas minne helgas också genom besök i kyrkor och på kyrkogårdar.

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, visade det sig att det inte är någon lätt sak att ta körkort. Då presenterades statistik om att 30 procent av dem som försökt köra upp föregående år kuggades vid första försöket. Vägverket krävde att körskolorna förbättrade utbildningen, men man gav även nya riktlinjer om att privatister, som inte gick i körskola, skulle få tuffare krav vid uppkörning.

För 100 år sedan, 1921, skickades en svensk hjälpexpedition iväg till de svältdrabbade delarna av Sovjetunionen. Det hade kommit rapporter om att 35 miljoner människor svalt på grund av missväxt och torka. Området kring Samara vid Volga hörde till de värst drabbade. Dit skickades livsmedel, kläder och andra varor till ett värde av drygt 6,7 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Hört och hänt

Lilla Andorra med sina knappa 86 000 invånare ska minsann inte underskattas. Det blev svenska landslaget i rugby varse för 25 år sedan 1996. I kvalmatchen till VM hade Sverige ledningen när tio minuter återstod. Men Andorra kontrade med en straffspark vid full tid och segrade med 21-20.

Siffran

12...

... propellermotorer på vingarna hade världens dåvarande största flygplan som provflögs denna dag, 1930. Det var ett amfibieplan av typen Dornier DO-X. Färden gick från Tyskland till Amsterdam för vidare färd över Atlanten till New York. Vingarnas spännvidd var 48 meter och 169 passagerare fick plats, vissa i luxuösa hytter.

Den tidigare ministern Britta Lejon fyller 57 år i dag.Foto: Henrik Montgomery/TT

Grattis!

För 58 år sedan 1963, föddes Jonas Gardell, författare och scenartist. Han gestaltar gärna den lilla, osedda människan i sina verk, oavsett om det är i romaner, film- eller tv-dramatik. Parallellt med skrivandet har han haft en framgångsrik karriär som ståuppkomiker. 2018 kom hans bok "Till minne av en villkorslös kärlek", som porträtterar hans mor, och nyligen gavs den historiska skildringen "Ett lyckligare år" ut.

För 57 år sedan, 1964, föddes politikern Britta Lejon (S). Som dotter till socialdemokraten Anna-Greta Leijon hade hon en tydlig ingång till politiken. Britta Lejon blev statsråd i justitiedepartementet 1998 och riksdagsledamot 2002. Hon var bland annat minister för frågor rörande demokrati, förvaltning och ungdom. I dag är hon bland annat ordförande för Fackförbundet ST.

Jenny Lind prydde vår förra femtiolapp.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Namn vi minns

För 134 år sedan, 1887, avled sångerskan Jenny Lind, 67 år gammal. Hon debuterade som tioåring på Operan i Stockholm och 24 år gammal tog hon klivet ut på Europas scener. Under 1850-talet var hon en av världens mest berömda operasångerskor, och kompositörer skrev verk direkt för henne. Hon gifte sig år 1852 och bosatte sig i London, där hon ägnade sig åt familj, välgörenhet och sångundervisning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons