Annons

Återblick – detta har hänt den 2 juni

Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 2 juni 2022

För 15 år sedan, 2007, avslutades EM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark på Parken i Köpenhamn med en stor skandal. En berusad man i publiken rusade in på planen och måttade ett slag mot den tyske domaren Herbert Fandel, sedan Sverige tilldömts en straffspark. Danske spelaren Michel Gravgaard hann gå emellan, men matchen bröts och Sverige tilldömdes sedermera segern med 3–0.

Namnsdagen

I dag har Rutger och Roger namnsdag

Rutger är ett tyskt och sammansatt av orden för ära och spjut. Det är identiskt med engelskans Roger. Cirka 1 100 bär namnet. Knappt 250 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 60 år.

Roger, en engelsk variant av Rutger, har samma betydelse. Namnet har funnits här sedan 1790-talet. Omkring 37 600 heter så och cirka 18 500 kallas det, med medelåldern 57 år.

Citatet

"Medan flugorna sover bättrar spindeln på sitt nät."

Paul Fleming, tysk poet, 1609–1640

Bemärkelsedagen

I dag är det Italiens nationaldag

Det är en helgdag som firas med pompa och ståt – landet blev en demokrati den 2 juni år 1946. En folkomröstning hade då genomförts för att avgöra vilket styrelseskick italienarna skulle ha efter andra världskriget. Monarkin blev republik och parlamentet valdes samma dag.

En dansk supporter attackerade domaren Herbert Fandel under EM-kvalmatchen i fotboll mellan Danmark och Sverige på Parken i Köpenhamn för tio år sedan, 2007.
En dansk supporter attackerade domaren Herbert Fandel under EM-kvalmatchen i fotboll mellan Danmark och Sverige på Parken i Köpenhamn för tio år sedan, 2007.Foto: Johan Nilsson/TT
Det hände då

Dansk fotbollshuligan orsakade skandal

För 15 år sedan, 2007, avslutades EM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark på Parken i Köpenhamn med en stor skandal. En berusad man i publiken rusade in på planen och måttade ett slag mot den tyske domaren Herbert Fandel, sedan Sverige tilldömts en straffspark. Danske spelaren Michel Gravgaard hann gå emellan, men matchen bröts och Sverige tilldömdes sedermera segern med 3–0.

Det hände då

Ja till aborter i Schweiz

För 20 år sedan, 2002, sa Schweiz vid en folkomröstning ja till en legalisering av aborter under de tolv första graviditetsveckorna. En stor majoritet, runt 70 procent, röstade för den nya lagen.

Hört och hänt

Nordamerikansk karolinasumphöna siktad i Sverige

För 35 år sedan, 1987, rapporterades en ornitologisk sensation från Skattkär utanför Karlstad. Fågelskådare hade då iakttagit en nordamerikansk karolinasumphöna i en vassvik. Hönan hade troligen förts med stormar över Atlanten, övervintrat i Afrika och följt med flyttfågelströmmen till Värmland. Det var andra gången Sverige fick besök av en fågelarten, första gången var 1966 i Småland.

Videobanden blev dyrare denna dag för 40 år sedan, 1982.
Videobanden blev dyrare denna dag för 40 år sedan, 1982.Foto: Leif Blom/TT
Siffran

25…

... öre per spelminut fastställdes skatten på videoband till för 40 år sedan, 1982. Det ledde till en avsevärd ökning av priset på videoband i handeln.

Födelsedag

Prinsessan Désirée

För 84 år sedan, 1938, föddes prinsessan Désirée. Hon har syskonen Margaretha, Birgitta, Christina och så lillebror kung Carl XVI Gustaf. Fadern, arvprinsen Gustav Adolf, dog i en flygkrasch och modern var prinsessan Sibylla. Prinsessan Désirée har en förskollärarexamen och jobbade som förskollärare innan hon 1964 gifte sig med friherren Niclas Silfverschiöld vid Kobergs slott i Västergötland. Maken avled 2017, 82 år gammal.

Födelsedag

Rolf-Göran Bengtsson

För 60 år sedan, 1962, föddes ryttaren Rolf-Göran Bengtsson. Under EM 2001 bidrog han till Sveriges första medaljer i hästhoppning sedan 1932, individuellt brons och lagsilver. Tio år senare, 2011, vann han Sveriges första EM-guld. 2012 blev Bengtsson den första svensken att rankas som världsetta. Två OS-medaljer och åtta världscupvinster har han också i bagaget. 2020 tog han hem sitt första SM-guld i Falsterbo.

Namn vi minns

Stig Claesson

För 94 år sedan, 1928, föddes författaren och konstnären Stig Claesson, som avled år 2008. Han hämtade inspiration till sitt konstnärskap från resor och hemmiljön Stockholm. Som konstnär använde han signaturen Slas och han hade en karaktäristisk stil med snabba penseldrag. Som författare skrev han bland annat ”Vem älskar Yngve Frej?” (1968) och ”Den extra milen” (1994).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons