GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 19 september

Publicerad 19 september 2022

För 35 år sedan, 1987, fick den amerikanska fantasykomedin ”Bleka dödens minut” (”The princess bride”) publikpriset vid filmfestivalen i Toronto. Filmen, som sedermera blev en kultklassiker, regisserades av Rob Reiner (”När Harry mötte Sally”, ”Stand by me”, ”På heder och samvete”).

Namnsdagen

I dag har Fredrika namnsdag

Namnet är germanskt och en kvinnlig form av Fredrik som betyder fredshärskare, det vill säga en ledare som inte krigar. Fredrika – eller Fredrica – kan alltså tolkas fredsfurstinna. Det kom hit på 1680-talet och hade en uppgång i slutet av 1700-talet, när Gustav IV Adolf och Fredrika av Baden gifte sig. Omkring 7 200 bär namnet Fredrika eller Fredrica, cirka 1 600 kallas så, med medelåldern 30 år.

Citatet

”Alkohol får mig att nyktra till. Efter några klunkar konjak slutar jag tänka på dig.”

Marguerite Yourcenar, fransk författare, 1903–1987

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella piratdagen

Den har uppmärksammats sedan början av 2000-talet och firas genom att man pratar som en pirat. Självklart kan alla landkrabbor också klä ut sig!

Det hände då

Svenska guldmedaljer i brottnings-VM

För 20 år sedan, 2002, startade brottnings-VM i Moskva. Det blev skådeplatsen för den bästa svenska insatsen i brottnings-VM på 49 år, med guldmedaljer för både Ara Abrahamian i 84-kilosklassen och Jimmy Samuelsson i klassen 66 kilo.

Det hände då

Skördetid efter åtstramningspolitik

För 25 år sedan, 1997, presenterade regeringens förslag till budget för 1998. Finansminister Erik Åsbrink menade att det nu var dags för ”skördetid” efter de senaste årens åtstramningar. Bland frukterna på skördemenyn utlovades både höjt barnbidrag och återinfört flerbarnstillägg.

Wallace Shawn och Robin Wright i ”Bleka dödens minut”, som prisades i Toronto för 35 år sedan, 1987.
Wallace Shawn och Robin Wright i ”Bleka dödens minut”, som prisades i Toronto för 35 år sedan, 1987.Foto: 20th Century Fox/Atlantic
Hört och hänt

Publikpris till blivande kultfilm

För 35 år sedan, 1987, fick den amerikanska fantasykomedin ”Bleka dödens minut” (”The princess bride”) publikpriset vid filmfestivalen i Toronto. Filmen, som sedermera blev en kultklassiker, regisserades av Rob Reiner (”När Harry mötte Sally”, ”Stand by me”, ”På heder och samvete”).

Siffran

300 000...

... exemplar hade singeln ”Bambino” sålt i Frankrike, när artisten Dalida fick ta emot sin första franska guldskiva för topplistelåten för 65 år sedan, 1957. Det är fortfarande en av de bäst säljande singlarna i Frankrike.

Josef Fares har vunnit priser för sina dataspel.
Josef Fares har vunnit priser för sina dataspel.Foto: Karin Wesslén/TT
Födelsedagen

Josef Fares

För 45 år sedan, 1977, föddes regissören, manusförfattaren och spelutvecklaren Josef Fares. Han kom till Sverige från Libanon i tioårsåldern. Efter en regiutbildning på Dramatiska institutet gjorde han sin första långfilm, ”Jalla! Jalla” (2000), den följdes av ”Kopps” (2003). I båda spelades huvudrollen av hans bror Fares Fares. För den delvis självbiografiska ”Zozo” (2005) tilldelades Josef Fares Nordiska rådets filmpris 2006. 2010 regisserade han filmen ”Farsan” och var regiassistent i ”Snabba Cash”, 2019 var han skådespelande regissör i tv-serien ”Solsidan”. 2013 utvecklade Josef Fares sitt första tv-spel och 2014 grundade han spelstudion Hazelight.

Födelsedagen

Jeremy Irons

För 74 år sedan, 1948, föddes den brittiske skådespelaren Jeremy Irons. Han var redan ett namn inom teatern när han blev ett ansikte även för tv-publiken genom serien ”En förlorad värld” (1981). Hans medverkan i filmen ”Den franske löjtnantens kvinna” ledde samma år vidare till flera huvudroller. 1991 Oscarsbelönades Irons för sin gestaltning av en mordmisstänkt playboy i ”Mysteriet von Bülow” (1990). Han medverkade 2011–2013 i tv-serien ”Borgias”. På senare år har han synts i spionthrillern ”Red Sparrow” (2018) och tv-serien ”Watchmen” (2021).

Namn vi minnsMary Frances Penick

För 18 år sedan, 2004, avled den amerikanska sångerskan Mary Frances Penick, känd som Skeeter Davis (född 1931). Hon var ett stort namn inom country och uppträdde regelbundet på Grand Ole Opry i Nashville under flera decennier. På 1950-talet var hon med i duon The Davis sisters och år 1958 blev hon soloartist. Några av Skeeter Davis hitlåtar var ”The end of the world” (1962) och ”I´m a lover (not a fighter” (1970).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.