GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 19 maj

Publicerad 19 maj 2022

För 40 år sedan, 1982, påbörjade den italienska filmstjärnan Sophia Loren ett månadslångt straff för skatteflykt på kvinnofängelset i Caserta utanför Neapel. Under månaden som följde lär budbilarna ha gått i skytteltrafik till fängelset med blommor och presenter till stjärnan, som även ska ha bjudit 24 medfångar på en överdådig lunch under pingsthelgen.

Namnsdagen

I dag har Maj och Majken namnsdag

Maj – eller May – är ett svenskt namn, sannolikt bildat av månadsnamnet maj. Möjligen är det också en kortform av Maja. Maj började användas på 1870-talet. Under 1920- till 1940-talen var det populärt i sammansatta namn, som Maj-Britt eller Maj-Lis. Ungefär 21 500 bär namnet Maj eller May, cirka 8 400 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 72 år.

Majken kommer från tyskans Mariken som i sin tur är en smekform av Maria i betydelsen lilla Maria. Majken kom hit på 1500-talet. På 1910- till 1930-talen var det populärt. Cirka 6 000 heter Majken, omkring 3 800 kallas så, med medelåldern 26 år.

Citatet

"Dumheten har två sätt att vara: den håller mun eller den talar. Den tigande dumheten kan man stå ut med."

Honoré de Balzac, fransk författare, 1799–1850

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella mag- och tarmdagen

Den uppmärksammas i fler än 50 länder över hela världen för att öka kunskapen och förståelsen om inflammatoriska mag- och tarmsjukdomar.

Det hände då

Mandela på Sverigebesök

För 30 år sedan, 1992, inledde ANC-ledaren Nelson Mandela (1918–2013) ett tvådagarsbesök i Sverige. Mandela vidhöll ANC:s krav på fortsatt handelsbojkott mot Sydafrika tills en demokratisk regering fanns på plats i landet. Statsminister Carl Bildt hävdade dock att den stundande övergångsregeringen var skäl nog att lätta på sanktionerna.

Det hände då

IFK Göteborg vann Uefa-cupen

För 40 år sedan, 1982, vann IFK Göteborg Uefa-cupen efter att finalmötet mot Hamburger Sport-Verein på Volkparkstadion i Hamburg slutat med osannolika 3–0. Även den första matchen två veckor tidigare vann Blåvitt, då med 1–0. Segern var stor – aldrig tidigare hade ett nordiskt klubblag lyckats vinna en internationell cup på den nivån.

Skådespelaren Sophia Loren i Rom 1982.
Skådespelaren Sophia Loren i Rom 1982.Foto: Broglio/AP/TT
Hört och hänt

Fängelse för filmstjärnan Loren

För 40 år sedan, 1982, påbörjade den italienska filmstjärnan Sophia Loren ett månadslångt straff för skatteflykt på kvinnofängelset i Caserta utanför Neapel. Under månaden som följde lär budbilarna ha gått i skytteltrafik till fängelset med blommor och presenter till stjärnan, som även ska ha bjudit 24 medfångar på en överdådig lunch under pingsthelgen.

Siffran

7–3...

... vann Sveriges damer med över Finland i innebandy-VM i Fredrikshamn för 15 år sedan, 2007. Därmed blev också landslaget världsmästare för tredje gången.

Den italienske fotbollsikonen Andrea Pirlo fyller 43 år i dag.
Den italienske fotbollsikonen Andrea Pirlo fyller 43 år i dag.Foto: Juan DeLeon/AP/TT
Födelsedagen

Andrea Pirlo

För 43 år sedan, 1979, föddes den italienske fotbollsspelaren Andrea Pirlo. Blott 16 år gammal spelade han i klubben Brescia och var med i italienska Serie A. Därefter representerade han bland annat Milan, Juventus och New York City FC. Pirlo vann italienska ligan vid flera tillfällen, italienska cupen en gång och Champions League två gånger. 2006 var han med i det italienska landslag som vann VM. 2020 blev han huvudtränare för Juventus, ett uppdrag han lämnade i maj 2021.

Födelsedagen

Kristian Petri

För 66 år sedan, 1956, föddes författaren och regissören Kristian Petri. Han har skrivit flera reseskildringar som ”Djungeln” (1990) och ”Den sista ön” (1994). Genom att berätta om sin fars sista tid i livet tog han också upp frågor om döden i ”Pappan” (2013). Petri har gjort dokumentärer och kortfilmer liksom långfilmer. 2010 kom hans thriller ”Ond tro”. Petris och Kristina Lindströms dokumentär "Världens vackraste pojke" (2021) blev flerfaldigt prisbelönad.

Namn vi minns

Sven Thofelt

För 118 år sedan, 1904, föddes idrottsmannen Sven Thofelt, som avled 1993. Han tog guld i modern femkamp under OS 1928. Han tog senare ett OS-silver och ett OS-brons i fäktning. Thofelt vann också 13 SM i modern femkamp, fäktning och simning mellan åren 1925 och 1945. 1970 blev han ledamot i Internationella olympiska kommittén.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.