GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 18 maj

Publicerad 18 maj 2022

För 30 år sedan, 1992, fick den danska regissören Bille August den förnämsta utmärkelsen vid Cannesfestivalen, Guldpalmen, för ”Den goda viljan”. Hans dåvarande hustru Pernilla August fick dessutom festivalens skådespelarpris för rollen som Ingmar Bergmans mor i filmen. Det var inte den enda svenska vinsten i Cannes detta år – ett hederspris delades också ut till den animerade filmen ”Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr”.

Namnsdagen

I dag har Erik namnsdag

Det är ett nordiskt namn som betyder ensam härskare. Det är också ett gammalt kunganamn och namnet på Sveriges skyddshelgon Erik den helige. Namnet, som kom hit på 1000-talet, var på 1930- och 1940-talen vanligt i sammansättningar som Karl-Erik och Jan-Erik. Det finns cirka 331 100 personer som heter Erik eller Eric. Omkring 65 400 kallas så, med medelåldern 39 år.

Citatet

"Folk kallar mig feminist bara jag ger uttryck för känslor som skiljer mig från en dörrmatta eller ett fnask."

Rebecca West, brittisk författare, 1892–1983

Bemärkelsedagen

I dag är det fascinerande växters dag

Den uppmärksammas i fler än 50 länder. Hundratals botaniska institutioner och trädgårdar slår upp sina portar för att visa en fascinerande värld. Syftet är att påminna om växternas avgörande betydelse för vårt samhälle.

Det hände då

Stor skatt hittades på havsbotten

För 15 år sedan, 2007, hittade ett amerikanskt dykföretag en rekordstor skatt utanför Portugals kust. Skatten bestod av runt 500 000 guld- och silvermynt och värderades till cirka 3,4 miljarder kronor. Efter en domstolstvist tvingades företaget lämna ifrån sig skatten till spanska staten, eftersom den bärgats från vraket av det spanska fartyget Nuestra Señora de las Mercedes, som sjönk under ett sjöslag 1804. Mynten har sedan dess ställts ut på spanska museer.

Det hände då

Krigsförbrytare dömdes för mord

För 30 år sedan, 1992, dömdes den tyske krigsförbrytaren Josef Schwammberger till livstids fängelse, för mord på sju människor och medhjälp till mord på ytterligare 32 personer. Schwammberger var kommendant vid flera nazistiska koncentrationsläger i Polen och fruktad för sin grymhet. Han gömde sig i Argentina efter kriget men spårades upp av Simon Wiesenthalinstitutet. 2004 avled han i fängelset.

Samuel Fröler (t v) och Pernilla Östergren (senare August) spelar i Bille Augusts film och tv-serie "Den goda viljan".
Samuel Fröler (t v) och Pernilla Östergren (senare August) spelar i Bille Augusts film och tv-serie "Den goda viljan".Foto: Jack Mikrut/Svd/TT
Hört och hänt

Guldpalm till Bille August

För 30 år sedan, 1992, fick den danska regissören Bille August den förnämsta utmärkelsen vid Cannesfestivalen, Guldpalmen, för ”Den goda viljan”. Hans dåvarande hustru Pernilla August fick dessutom festivalens skådespelarpris för rollen som Ingmar Bergmans mor i filmen. Det var inte den enda svenska vinsten i Cannes detta år – ett hederspris delades också ut till den animerade filmen ”Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr”.

Siffran

15...

... miljarder kronor var värdet på den stororder som Kockums Marine AB i Malmö tog hem för 35 år sedan, 1987. Beställningen kom från Australien och gällde sex ubåtar av typen 471. Att modellen var extremt tystgående ansågs vara en egenskap som bidrog till ordern.

Skådespelaren Lena T Hansson fyller 67 år i dag.
Skådespelaren Lena T Hansson fyller 67 år i dag.Foto: Henrik Montgomery/TT
Födelsedag

Lena T Hansson

För 67 år sedan, 1955, föddes skådespelaren Lena T Hansson. Hon var engagerad vid Stockholms stadsteater 1981–1994 och medverkade i bland annat ”Som ni vill ha det” (1984). Hansson har haft roller i flera filmer, exempelvis ”Bröderna Mozart” (1986) och ”Sommarmord” (1994). Hon har också spelat i tv-serier, som SVT:s ”Fröken Frimans krig” (2013–2017).

Födelsedagen

Victoria Sandell

För 45 år sedan, 1977, föddes fotbollsspelaren Victoria Sandell, som ogift Svensson. Hon var med om att vinna SM vid fyra tillfällen och allsvenska skytteligan tre gånger. En stor del av sin karriär representerade hon Djurgården. Under 1996–2009 spelade hon 166 landskamper och har silvermedaljer från EM 2001 och VM 2003 på meritlistan. Sandell tilldelades Diamantbollen både 1998 och 2003. Just nu är hon assisterande tränare för de svenska fotbollsdamerna.

Namn vi minns

Bertrand Russel

För 150 år sedan, 1872, föddes den brittiska filosofen och matematikern Bertrand Russell, död 1970. Han var en av pionjärerna inom matematisk logik och en av grundarna till den analytiska filosofin. Han skrev många samhällskritiska verk och fängslades en period för sin pacifistiska syn. Efter ett arv 1931 titulerades han lord Russell och år 1950 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.