GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 17 september

Publicerad 17 september 2022
Namnsdagen

I dag har Hildegard och Magnhild namnsdag

Hildegard kommer från forntyskans ord för strid och beskydd, och kom hit på 1600-talet. Drygt 2 200 heter Hildegard, lite fler än 200 kallas så, med medelåldern 78 år.

Magnhild är nordiskt och består av ord för kraft och strid. Namnet kom hit på 1560-talet. Knappt 500 heter så, runt 100 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 79 år.

Citatet

”Man kan ta examen i snart sagt allt – utom i sunt förnuft.”

Carl Kempe, svensk industriman, 1884–1967

Det är en konst att gå i högklackat.
Det är en konst att gå i högklackat.Foto: Janerik Henriksson/TT
Bemärkelsedagen

I dag är det höga klackars dag

Den uppmärksammas genom att gå runt i ett par skor med uppskjutande hälstöd.

Det hände då

Fransk lag för rökfri arbetsmiljö

För 45 år sedan, 1977, infördes den första lagstiftningen för rökfria arbetsmiljöer i Frankrike. Rökförbudet gällde offentliga platser som hissar, skolor, sjukhus och allmänna transportmedel.

Det hände då

Oljeraffinaderi invigdes i Göteborg

För 55 år sedan, 1967, invigde British Petroleum, BP, Nordeuropas största oljeraffinaderi på Hisingen i Göteborg. Nio oljetankar skulle sammanlagt rymma 350 000 kubikmeter olja. Vid den festliga invigningen närvarade runt 400 gäster, däribland prinsessan Alexandra av Kent.

Hört och hänt

Minnesplakett över svensk generalsekreterare avtäcktes

För 60 år sedan, 1962, avtäcktes i FN-skrapan i New York en minnesplakett över Dag Hammarskjöld och de som miste livet tillsammans med honom i flygkatastrofen i Ndola i nuvarande Zambia året innan. Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare vid sin död.

Siffran

2...

... mål på nick gjorde Ralf Edström i matchen mot Norge på Ullevi för 50 år sedan, 1972. Landskampen slutade 3–1 till Sverige.

Födelsedagen

Aleksander Ovetjkin

För 37 år sedan, 1985, föddes den ryske ishockeyspelaren Aleksander Ovetjkin. Han har varit med om att ta tre VM-guld, två silver och tre brons mellan åren 2005–2016. Ovetjkin började spela för NHL-klubben Washington Capitals 2005. Några år senare blev han lagkapten. I fjol vann klubben Stanley Cup.

Den amerikanska artisten Anastacia Lyn Newkirk, känd som Anastacia, fyller 54 år.
Den amerikanska artisten Anastacia Lyn Newkirk, känd som Anastacia, fyller 54 år.Foto: Luca Bruno/AP/TT
Födelsedagen

Anastacia Lyn Newkirk

För 54 år sedan, 1968, föddes den amerikanska artisten Anastacia Lyn Newkirk, känd som Anastacia. Hon inledde en karriär som dansare innan hon släppte sin första skiva, ”Not that kind” (2000). Den ledde till ett stort genombrott och följdes av bland andra ”Freak of nature” (2002) och ”Resurrection” (2014).

Namn vi minns

Anna Maria Italiano

För 91 år sedan, 1931, föddes den amerikanska skådespelaren Anna Maria Italiano, känd som Anne Bancroft (död 2005). Hon inledde sin karriär inom teatern och med olika framträdanden på tv. År 1962 medverkade hon i långfilmen ”Miraklet” som ledde till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Bancroft blev senare nominerad till flera Oscars, däribland för sina insatser i ”Mandomsprovet” (1967) och ”Agnes av gud” (1985).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.