GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 17 november

Publicerad 17 november 2021

Namnsdagen

I dag har Naemi och Naima namnsdag.

Naemi kommer av hebreiskans Naomi, mitt behag. Namnet var som vanligast under 1800-talet. Runt 1 800 heter Naemi eller Naimi, cirka 500 kallas så, med medelåldern 43 år.

Naima är en variant av Naemi. Det var rätt populärt under slutet av 1800-talet, men är mindre vanligt i dag. Knappt 1 600 bär namnet, drygt 1 100 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 32 år.

Citatet

"Frihet är ett stormande hav; bara ängsliga människor föredrar tyranniets stillhet."

Thomas Jefferson, amerikansk president, 1743-1826

Bemärkelsedagen

I dag är det Napoleonbakelsens dag. Bakverket, som görs av smördeg, ofta med vaniljkräm, grädde och sylt, började ätas i Sverige i mitten av 1800-talet.

Det hände då

För 30 år sedan, 1991, slog Marja-Liisa Kirvesniemi knock på konkurrenterna vid den internationella skidpremiären i Jukkasjärvi då hon vann milloppet med nästan två och en halv minut före tvåan Lena Häggman. Ändå var loppet inte fulländat upplagt, då hon först trodde att distansen bara var den halva och därför öppnade i ett enormt tempo som hon ändock kunde hålla.

För 55 år sedan, 1966, meddelade Kinas kommunistiska ledning att studentorganisationen Röda gardet skulle göra ett uppehåll i sin verksamhet. Men de unga rödgardisterna fick ett uppsving i och med kulturrevolutionen och dess medlemmar blev ledaren Mao Zedongs redskap i den politiska kampen.

Hört och hänt

Göteborgs författarsällskap utsåg årets unga skrivare för 25 år sedan, 1996. Beslutet väckte uppmärksamhet när det upptäcktes att den prisade skribenten Mustafa Ahmed Jama varken kunde tala eller skriva på vanligt sätt. Den rullstolsburne ynglingen skrev och kommunicerade med hjälp av så kallade bliss-symboler, som han pekade på med hjälp av en pinne fäst vid ett pannband.

Siffran

70...

... procent av Sovjetmedborgarna levde under fattigdomsgränsen 250 rubler i månaden meddelade nyhetsbyrån Interfax för 30 år sedan, 1991.

Skådespelaren Rachel McAdams fyller 43 år i dag.
Skådespelaren Rachel McAdams fyller 43 år i dag.
Foto: Charles Sykes/AP/TT

Födelsedagar

För 43 år sedan, 1978, föddes den kanadensiska skådespelaren Rachel McAdams. Hon har varit med i flera komedier och romantiska dramer som ”Mean girls” (2004), ”Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta” (2004) och ”Aloha” (2015). Därtill har hon medverkat i thrillern ”State of play” (1999), "Spotlight" (2015), en roll som hon Oscarsnominerades för, och superhjältefilmen ”Doctor Strange” (2016). Hon spelade även en av huvudrollerna i komedin "Eurovision Song Contest: The story of fire saga" från förra året.

För 79 år sedan, 1942, föddes den amerikanske regissören Martin Scorsese. Han växte upp i stadsdelen Little Italy i New York och har hämtat inspiration därifrån till flera filmer, exempelvis ”Gangs of New York” (2002). Scorsese har gjort gangsterfilmer, som ”Maffiabröder” (1990) men även drama, thriller och komedi. Han har tilldelats många priser, bland annat Guldpalmen för ”Taxi driver” (1976). Han har under året arbetat med filmen "Killers of the flower moon", som ännu inte fått något officiellt premiärdatum.

Författaren och akademiledamoten Bo Bergman avled för 54 år sedan.
Författaren och akademiledamoten Bo Bergman avled för 54 år sedan.
Foto: SvD/TT

Namn vi minns

För 54 år sedan, 1967, avled författaren och akademiledamoten Bo Bergman, 98 år gammal. Han skrev romaner, biografier och pjäser. Bergman var en uppskattad lyriker och Stockholmsskildrare och gav allt som allt ut 38 verk. Vid sin död var han den äldsta medlemmen någonsin i Svenska Akademien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.