GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 16 maj

Publicerad 16 maj 2022

För 30 år sedan, 1992, utsåg Den europeiska rymdstyrelsen (ESA) Christer Fuglesang till en av sex blivande astronauter i ett europeiskt projekt. Senare blev docenten i partikelfysik den förste svensken i rymden.

Namnsdagen

I dag har Ronald och Ronny namnsdag

Ronald är den engelska varianten av det nordiska Ragnvald och betyder ära och härskare. Namnet kom hit på 1880-talet och var som populärast på 1940- och 1950-talen. Omkring 2 400 heter Ronald, drygt 900 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 61 år.

Ronny är smekformen av Ronald och kom till Sverige på 1930-talet. Cirka 15 400 heter Ronny, Ronni eller Ronnie. Omkring 9 000 kallas så, med medelåldern 57 år.

Citatet

"Ingen har det tryggare än den som bor i luftslott."

Klara Johansson, litteraturkritiker, 1875–1948

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella celiakidagen

Den är till för att öka medvetenheten om den autoimmuna sjukdomen celiaki, allmänt kallat glutenintolerans. Dagen uppmärksammas i hela världen med upplysningskampanjer.

Christer Fuglesang blev den förste svensken i rymden.
Christer Fuglesang blev den förste svensken i rymden.Foto: NASA/AP/TT
Det hände då

Svensk utsågs till blivande astronaut

För 30 år sedan, 1992, utsåg Den europeiska rymdstyrelsen (ESA) Christer Fuglesang till en av sex blivande astronauter i ett europeiskt projekt. Senare blev docenten i partikelfysik den förste svensken i rymden.

Det hände då

Protestmöte mot rasism

För 35 år sedan, 1987, hölls ett protestmöte mot rasism på Sergels torg på Stockholm. Mötet arrangerades av Riksförbundet Stoppa Rasismen och bland talarna fanns SSU-ordföranden Anna Lindh. Mötet hölls efter en rad ”rasistbråk” i centrala Stockholm, med skinheads och medlemmar ur Sverigepartiet inblandade.

Hört och hänt

Fin utmärkelse till humorprogram

För 35 år sedan, 1987, fick humorgänget bakom tv-programmet ”Helt apropå” den högsta utmärkelsen, Guldrosen, vid tv-festivalen i Montreux, samt stadens pris för roligaste tävlingsbidrag. Avsnittet ”The prize” skojade friskt med både Alfred Nobel, Michail Gorbatjov och Ronald Reagan. Humorvärldsmästarna bakom Malmöproduktionen hette Christer ”Kryddan” Peterson, Lars-Erik ”Fritte” Friberg, Elizabeth Banke och Stellan Sundahl.

Siffran

60...

... år fyllde den glammiga filmfestivalen i Cannes för 15 år sedan, 2007. Detta firades med en egen film, bestående av treminutersfilmer av 35 av världens mer framstående regissörer. I Sverige uppmärksammades att det på festivalen visades en första trailer för ”Arn – tempelriddaren”, med svenska mått en storsatsning eftersom Svensk Filmindustri plöjt ned 200 miljoner kronor i filmatiseringen av Jan Guillou-romanerna.

Den amerikanska artisten Janet Jackson fyller 56 år i dag.
Den amerikanska artisten Janet Jackson fyller 56 år i dag.Foto: Evan Agostini/AP/TT
Födelsedagen

Janet Jackson

För 56 år sedan, 1966, föddes den amerikanska artisten Janet Jackson. Liksom sin bror Michael Jackson började hon stå på scen redan som barn. 1982 skivdebuterade hon med ”Janet Jackson”. Några år senare kom ”Control” (1986) och hitsingeln ”What have you done for me lately” (1986). Janet Jackson har fortsatt att släppa soulpopalbum, såsom ”All for you” (2001) och ”Unbreakable” (2015).

Födelsedagen

Olga Korbut

För 67 år sedan, 1955, föddes den sovjetiska gymnasten Olga Korbut, också kallad ”Sparven från Minsk”. Hon väckte uppmärksamhet då hon tävlade i OS för första gången 1972 därför att hon var så ung och samtidigt utförde svåra moment med precision. Hon erövrade då tre guldmedaljer. I VM 1974 tog hon två guld och fyra silver. När Sovjetunionen upplösts emigrerade Korbut till USA och blev gymnastiklärare.

Fakta

Namn vi minns

För 255 år sedan, 1767, föddes professorn Carl Zetterström på Rödön i Jämtland. Trots sin fattiga bakgrund fick han möjlighet att studera på grund av sin begåvning. Så småningom blev han medicine professor vid Uppsala universitet. Under sin livstid samlade Zetterström på sig runt 12 000 skrifter som han testamenterade till Jämtland med syfte att skapa ett bibliotek. 1833, fyra år efter hans död, stod biblioteket färdigt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.