GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 15 september

Publicerad 15 september 2022

För 45 år sedan, 1977, meddelade tekniske direktören för bekämpningsmedelsfabriken BT Kemi i Teckomatorp, Knud Christensen, att driften vid fabriken omedelbart skulle stoppas. Orsaken var att sakkunniga skulle kunna undersöka de påstådda riskerna med verksamheten, som oroade både närboende och anställda vid fabriken. Sedermera revs fabriken och staten fick betala saneringen på runt 50 miljoner kronor.

Namnsdagen

I dag har Sigrid och Siri namnsdag

Sigrid är fornnordiskt och återfinns på runstenar och i nordiska sagor. Namnet består av ord för seger och skön, vacker. Omkring 15 300 bär namnet, cirka 6 100 kallas så, med medelåldern 33 år.

Siri är fornnordiskt och en talspråksform av Sigrid. Namnet började användas på slutet av 1600-talet. Cirka 9 700 heter Siri, omkring 5 800 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 25 år.

Citatet

”Vi kan själva i våra drömmar erfara nästan alla de tillstånd som förekommer på sinnessjukhusen.”

Wilhelm Wundt, tysk psykolog, 1832–1920

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella dagen för demokrati

Den är instiftad av FN för att belysa vikten av att ständigt kämpa och värna för folkstyre.

Brandpersonal sanerar de gifttunnor som påträffats under giftskandalen vid BT Kemi i Teckomatorp. Företaget, som tillverkade ogräsbekämpningsmedel, grävde ned gifttunnor inom fabriksområdet. Fabriksdriften avbröts för 40 sedan, 1977.
Brandpersonal sanerar de gifttunnor som påträffats under giftskandalen vid BT Kemi i Teckomatorp. Företaget, som tillverkade ogräsbekämpningsmedel, grävde ned gifttunnor inom fabriksområdet. Fabriksdriften avbröts för 40 sedan, 1977.Foto: TT
Det hände då

BT Kemi stoppade verksamheten

För 45 år sedan, 1977, meddelade tekniske direktören för bekämpningsmedelsfabriken BT Kemi i Teckomatorp, Knud Christensen, att driften vid fabriken omedelbart skulle stoppas. Orsaken var att sakkunniga skulle kunna undersöka de påstådda riskerna med verksamheten, som oroade både närboende och anställda vid fabriken. Sedermera revs fabriken och staten fick betala saneringen på runt 50 miljoner kronor.

Det hände då

Flygplan kapades på Bulltofta

För 50 år sedan, 1972, inleddes flygkapningen på Bulltofta, den enda genomförda kapningen i svensk historia. Tre kroatiska män från den fascistiska rörelsen Ustasja kapade ett SAS-plan med 86 passagerare. För att inte spränga planet i luften krävde de frisläppandet av ett antal terroristdömda kroater samt en summa pengar till sin flykt. Regeringen gick med på kaparnas krav och planet lyfte dagen därpå med destination Spanien, där kaparna begärde politisk asyl.

Hört och hänt

Premiär för Lagerkvists sista roman

För 55 år sedan, 1967, kom författaren Pär Lagerkvist ut med en ny roman, som också skulle bli hans sista: ”Mariamne”. Romanen utspelar sig, liksom en rad andra Lagerkvistromaner, i Jerusalem under biblisk tid. Den här gången stod kung Herodes den store som huvudperson. Mariamne var hans hustru, som han lät avrätta år 39 före Kristus.

Siffran

25...

... mandat fick norska Fremskrittspartiet i stortingsvalet för 25 år sedan, 1997. Det var en fördubbling från förra valet och därmed var Carl I Hagens ”missnöjesparti” det näst största i Norge.

För 49 år sedan, 1973, föddes prins Daniel, hertig av Västergötland. Här med sin fru kronprinsessan Victoria.
För 49 år sedan, 1973, föddes prins Daniel, hertig av Västergötland. Här med sin fru kronprinsessan Victoria.Foto: Mikael Fritzon/TT
Födelsedagen

Prins Daniel

För 49 år sedan, 1973, föddes prins Daniel, Olof Daniel Westling Bernadotte, hertig av Västergötland. Han var egen företagare, arbetade som personlig tränare och drev ett gym i Stockholm innan han 2009 förlovade sig med kronprinsessan Victoria, som han gifte sig med 2010. Därefter har prins Daniel arbetat med officiella uppdrag, ofta med inriktning på hälsa. Kronprinsessparet har två barn tillsammans, prinsessan Estelle och prins Oscar.

Födelsedagen

Elisabeth Tarras-Wahlberg

För 72 år sedan, 1950, föddes Elisabeth Tarras-Wahlberg. Hon blev pressassistent vid svenska hovet 1976 och 1995 blev hon informationschef på kungliga slottet. 2004–2008 var hon kronprinsessan Victorias hovmarskalk. Tarras-Wahlberg fortsatte därefter att arbeta med kommunikation, bland annat på Lennox PR.

Namn vi minns

Fay Wray

För 115 år sedan, 1907, föddes den kanadensisk-amerikanska skådespelaren Fay Wray (död 2004). Hon framträdde i filmer som ”Bröllopsmarschen” (1928) och ”I mörkaste New York” (1929). Men Wray blev främst känd för sin insats som bortrövad kvinna i ”King Kong” (1933). Hon gav ut sin självbiografi ”On the other hand” 1989.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.