GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 15 maj

Publicerad 15 maj 2022

I dag är det kardemummabullens dag, så passa på att ta en sådan bulle till eftermiddagsfikat. Smaken kommer bäst till sin rätt om kardemummakärnorna är nystötta. Bullarna blev populära i Sverige i mitten på 1900-talet.

Namnsdagen

I dag har Sofia och Sonja namnsdag

Sofia är ett grekiskt namn som betyder vishet och har funnits i svenskan sedan 1300-talet. En fransk form är Sophie, som kom till Sverige på 1700-talet. Omkring 100 500 heter Sofia eller Sophia, cirka 34 500 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 31 år.

Sonja är en rysk form av Sofia, från det grekiska substantivet sophia, vishet. Namnet kom hit på 1870-talet och var populärt på 1910-1940-talen. Cirka 24 700 personer heter Sonja, Sonia eller Sonya. Omkring 12 800 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 65 år.

Citatet

"Många har svårt förstå vad glädje andra har av livet."

Frithiof Brandt, dansk filosof, 1892–1968

Kardemummabullar passar till fikat i dag.
Kardemummabullar passar till fikat i dag.Foto: Shutterstock
Bemärkelsedagen

I dag är det kardemummabullens dag

Passa på att ta en sådan bulle till eftermiddagsfikat. Smaken kommer bäst till sin rätt om kardemummakärnorna är nystötta. Bullarna blev populära i Sverige i mitten på 1900-talet.

Det hände då

Då togs beslutet om rökfria uteställen

För 20 år sedan, 2002, beslutade riksdagen att alla serveringsställen skulle vara helt rökfria från och med 2004. Kritiken från restaurangbranschen var hård. Man befarade att gästerna skulle överge krogen som en följd av lagen.

Det hände då

Reaktionär guvernör sköts

För 50 år sedan, 1972, blev den reaktionäre Alabama-guvernören George Wallace skjuten och livshotande skadad. Händelsen inträffade under presidentvalskampanjen, då han försökte bli Demokraternas kandidat. Wallace var annars mest känd som symbol för rasmotståndet i Södern, efter att 1963 ha trotsat ett domstolsbeslut och försökt hindra två svarta studenter från att skriva in sig vid University of Alabama. Wallace förlamades i underkroppen av skottskadan.

Hört och hänt

Parnevik vann pris för imitationer

För 40 år sedan, 1982, vann Bosse Parnevik pressens pris vid tv-festivalen i Montreux för sitt program ”The make up of a president”. I programmet var den populära imitatören i sitt esse och porträtterade förutom presidenterna Reagan, Nixon och Brezjnev även tv-deckaren Columbo, Liberace, J R Ewing från ”Dallas”, Dean Martin, Henry Kissinger, Marlon Brando och Ingmar Bergman.

Siffran

2–1...

... blev ställningen när Real Madrid vann Champions League för 20 år sedan, 2002. Fransmannen Zinedine Zidane avgjorde matchen med ett imponerande volleyskott in i Bayern Leverkusens högra kryss, strax före halvtidsvilan.

Journalisten och författaren Cecilia Hagen fyller 76 år i dag.
Journalisten och författaren Cecilia Hagen fyller 76 år i dag.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Födelsedagen

Cecilia Hagen

För 76 år sedan, 1946, föddes journalisten Cecilia Hagen. Hon fick jobb på Vecko-Journalen 1970 och blev tre år senare knuten till Expressen. Hagen skriver ofta underhållande kåserier utifrån de egna erfarenheterna som kvinna. Hon har skrivit flera böcker, bland annat ”Kulla-Gulla i övergångsåldern” (1994) och ”Ständigt frågvis – 726 människor jag mött” (2016). Hennes personliga upplevelse av den brittiska överklassen beskrivs i ”Mina resor med Diana” (2005).

Födelsedagen

Sofia Wistam

För 56 år sedan, 1966, föddes programledaren Sofia Wistam. Hon slog igenom år 1995 genom barnprogrammet ”Soff-i-propp” i TV4. Hon har därefter lett flera tv-program, som ”Sofias änglar” (2011–2020). Wistam har också deltagit i tv-tävlingar, som ”Let's dance” (2013). 2020 medverkade hon i "Över Atlanten" i Kanal 5. Hon designar även smycken och har en uppmärksammad podcast, "Wahlgren & Wistam", tillsammans med Pernilla Wahlgren.

Namn vi minns

Karl VIII

För 552 år sedan, 1470, avled Sveriges kung Karl VIII, också kallad Karl Knutsson Bonde, drygt 60 år gammal. Han var regent i tre perioder under sitt liv. En tid med många uppror och politiska svängningar rådde i riket. Karl Knutssons kungadöme var omstritt, men kan ses som en föregångare till det Sverige som utvecklades senare, under ledning av Gustav Vasa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.