GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 15 januari

Publicerad 15 januari 2022
Namnsdagen

I dag har Laura och Lorentz namnsdag

Laura är en italiensk kortform av det latinska Laurentia, i sin tur en feminin form av Laurentius som betyder den lagerkrönte. Namnet Laura kom hit på 1700-talet. Drygt 5 700 heter så, drygt 3 900 har det som första förnamn. Medelåldern för tilltalsnamnet är 25 år.

Lorentz (eller Lorens), den tyska formen av latinets Laurentius, har funnits i svenskan sedan sent 1500-tal. Drygt 1 500 heter så, omkring 360 har det som första förnamn. Dessutom heter cirka 150 personer så i efternamn. Medelåldern för tilltalsnamnet Lorentz är 36 år.

Citatet

"Genom att försöka med det omöjliga når man högsta graden av det möjliga."

August Strindberg, författare, 1849–1912

Vårblomman tulpan firas i dag.
Vårblomman tulpan firas i dag.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Bemärkelsedagen

I dag är det tulpanens dag

Den uppmärksammas bland annat av Blomsterfrämjandet som sprider information om svenskodlade tulpaner.

Det hände då

krigsmaterielinspektör föll framför tåg

För 35 år sedan, 1987, miste krigsmaterielinspektören Carl-Fredrik Algernon livet när han föll ned framför ett tunnelbanetåg i Stockholm. Tragedin skapade genast spekulationer om att han bragts om livet. Algernon var nyckelperson i utredningen om Bofors misstänkta olagliga vapenaffärer. Polisens undersökning kom fram till att dödsfallet var en olyckshändelse.

Det hände då

Tysk tekniker uppfann plomben

För 115 år sedan, 1907, uppfanns den moderna guldplomben. Det var tandteknikern Wilhelm Taggart som kom på att guld med sin stora smidbarhet och motståndskraft mot korrosion var ett utmärkt material att ha i tänderna. Det finns dock uppgifter som tyder på att guld användes till tandlagning redan hos etruskerna på 600-talet före Kristus.

Hört och hänt

Dronningen firade 25 år på tronen

Omkring 200 000 entusiastiska danskar hurrade och viftade med flaggor på Köpenhamns gator för 25 år sedan, 1997, när drottning Margrethe II firade ett kvarts sekel som regent. Margrethe blev kronprinsessa 1953, då Danmarks folketing beslutade att införa kvinnlig arvsrätt till tronen. Hon är dotter till drottning Ingrid som var faster till vår kung Carl XVI Gustaf.

Siffran

21...

... personer miste livet för 45 år sedan, 1977, då ett flygplan störtade strax innan landning vid Bromma flygplats. Orsaken var nedisning och planet gick inte att manövrera.

Födelsedagar

Reine Brynolfsson

För 69 år sedan, 1953, föddes skådespelaren Reine Brynolfsson. Han har medverkat i flera Norénpjäser som ”Kaos är granne med Gud” (1983 på Göteborgs stadsteater, 1984 som tv-produktion). Han filmdebuterade i Bo Widerbergs ”Ormens väg på Hälleberget” (1986). Brynolfsson har därefter bland annat haft roller i Colin Nutleys ”Änglagård” (1992) och Billie Augusts ”Jerusalem” (1996). På senare år har han gjort tv-serierna "Kärlek och anarki" (2020) och "En kunglig affär" (2021). På nyårsafton läste han dikten "Nyårsklockan" på SVT.

Födelsedag

Margaret Beckett

För 79 år sedan, 1943, föddes den brittiska politikern Margaret Beckett. Som företrädare för Labourpartiet har hon haft flera ministerposter i regeringen, däribland som utrikesminister och bostadsminister. Efter partiledaren John Smiths bortgång var hon tillförordnad partiledare, men förlorade sedan valen till partiledare och vice partiledare.

Konståkaren Vivi-Anne Hultén avled för 19 år sedan, 2003. Hon blev 91 år gammal.
Konståkaren Vivi-Anne Hultén avled för 19 år sedan, 2003. Hon blev 91 år gammal.Foto: TT
Namn vi minns

Vivi-Anne Hultén

För 19 år sedan, 2003, avled konståkaren Vivi-Anne Hultén (född 1911). Hon tog en rad EM- och VM-medaljer och var på sin tid Sveriges stora stjärna i sporten. Hon vann OS-brons i Garmisch-Partenkirchen 1936, och väckte då uppseende genom att vägra göra den påbjudna nazisthälsningen för Adolf Hitler. Efter idrottskarriären gifte Hultén sig med den finske konståkaren Gene Theslof och drev bland annat konståkningsskola i USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.