GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 14 september

Publicerad 14 september 2022
Namnsdagen

I dag har Ronja och Ida namnsdag

Namnen har blivit särskilt kända genom böcker av Astrid Lindgren.

Ronja härstammar från sjön Juronjaure i Lappland. Det är också en rysk smekform av Veronika. Inom kurdiskan betyder namnet klarhet och ljushet. Cirka 7 100 heter Ronja, omkring 5 500 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 16 år.

Ida är en kortform av forntyskans Iduberga som är bildat av ordet id, flit. Det har använts här sedan 1300-talet, blev populärt på 1800-talet och rent av ett modenamn på slutet av 1900-talet. Cirka 53 300 bär namnet, omkring 28 800 kallas så, med medelåldern 26 år.

Citatet

”Det finns män som är lika mycket kvinnor som sina mödrar och kvinnor som är lika mycket män som sina fäder, ty själen har inget kön.”

Drottning Kristina, svensk regent, 1626–1689

Bemärkelsedagen

I dag firas det heliga korsets upphöjelse

Dagen började uppmärksammas redan på 300-talet då korset, som Jesus enligt kristen uppfattning korsfästes vid, grävdes fram i Jerusalem.

När Socialdemokraternas så kallade framtidskongress inleddes 1997 – under glada former – fick Bertil Jonsson en surströmmingsburk av Elvy Söderström.
När Socialdemokraternas så kallade framtidskongress inleddes 1997 – under glada former – fick Bertil Jonsson en surströmmingsburk av Elvy Söderström.Foto: Janerik Henriksson/TT
Det hände då

Göran Persson blickade mot ljusare tider

För 25 år sedan, 1997, avslutade Socialdemokraterna sin partikongress i Sundsvall med ett anförande av statsminister Göran Persson. Sverige gick mot ljusare tider, lovade han, och de ekonomiska restriktionerna från finanskrisåren skulle lättas. Homosexuella skulle få rätt att adoptera, och sexköp skulle kriminaliseras, enligt beslut från kongressen. Det nya pensionssystemet orsakade dock höga debattvågor; beslutet landade i att premiereservsystemet skulle knytas till AP-fonderna om den försäkrade inte hade gjort något eget val.

Det hände då

Europeisk satellit sköts upp från USA

För 45 år sedan, 1977, sköts den första europeiska kommunikationssatelliten ut i rymden. Det skedde från Cape Canaveral i Florida, den 13 september amerikansk tid. 54 sekunder efter uppskjutningen exploderade dock bärraketen. Satelliten, kallad OTS, var konstruerad för experiment med fjärrtelefoni.

Hört och hänt

Olof Palme slapp åtal

För 55 år sedan, 1967, fattade chefsåklagaren i Visby beslutet att inte väcka åtal mot kommunikationsminister Olof Palme. Chefsåklagaren hade utrett ett tillfälle från slutet av sommaren då Palme bröt en militärkolonn med sin bil. Det skedde i samband med ett besök av Tage och Aina Erlander på Palmes sommarställe på Fårö. Inte ens en böteslapp blev det trots årets mest omskrivna trafikintermezzo.

Siffran

8,20,8...

... klockade Anders Gärderud in på 3 000 meter hinder i Helsingfors för 50 år sedan, 1972. Det blev första världsrekordet av totalt fyra för Gärderud under hans friidrottskarriär.

Födelsedagen

Sarah Dawn Finer

För 41 år sedan, 1981, föddes artisten Sarah Dawn Finer. Hon slog igenom 2007 när hon medverkade i Melodifestivalen med ”I remember love”. Artisten har därefter medverkat som programledare vid flera tillfällen, och deltagit som tävlande ytterligare en gång. Hon har också varit med i flera olika tv-produktioner, släppt album och skådespelat, bland annat i filmen ”Kärlek deluxe” (2013).

Födelsedagen

Hicham El Guerrouj

För 48 år sedan, 1974, föddes den marockanske medeldistanslöparen Hicham El Guerrouj. År 2000 tog han silver i OS och 2004 kammade han hem två OS-guld. Han har också flera guld och två silver från VM. Hicham El Guerrouj vann Grand Prix i friidrott 1998 och 2003. Under sin karriär satte han totalt fem världsrekord, bland annat på 1 500 meter och 2 000 meter.

Amy Winehouse.
Amy Winehouse.Foto: Nabor Goulart/AP/TT
Namn vi minns

Amy Winehouse

För 39 år sedan, 1983, föddes den brittiska artisten Amy Winehouse (död 2011). Hon debuterade 2003 med albumet ”Frank”. 2006 släppte hon ”Back to black” som gjorde henne världskänd. Albumet innehöll flera hitlåtar, däribland ”Rehab” och ”You know I'm no good”. Winehouse figurerade mycket i skvallerpressen. Hon led av ätstörningar samt alkohol- och drogmissbruk som också ledde till hennes för tidiga död.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.