Annons

Återblick – detta har hänt den 14 november

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 14 november 2021

Namnsdagen

I dag har Emil och Emilia namnsdag.

Emil kommer via franskan från det romerska släktnamnet Aemilius, som betyder ivrig eller flitig. Namnet har funnits i svenskan sedan 1600-talet och blev först populärt på 1800-talet och senare på 1980- och 1990-talen, troligen tack vare Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga. Omkring 55 600 heter Emil, cirka 31 800 kallas så, med medelåldern 23 år.

Emilia är den kvinnliga varianten av Emil och är känt i Sverige sedan mitten av 1600-talet. Omkring 28 600 heter Emilia, cirka 14 900 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 17 år.

Citatet

"Att förstå allt är att förlåta allt."

Germaine de Staël, fransk författare, 1766-1817

Bemärkelsedagen

I dag är det fars dag i Sverige. Dagen infördes i Sverige efter amerikansk förebild 1931. År 1949 bildades en kommitté av nordiska köpmän för att samordna firandet i Skandinavien. Sedan dess är andra helgen i november fars dag. I andra länder, bland annat USA, Kanada och Frankrike firas far på sommaren.

Det hände då

För 35 år sedan, 1986, såldes ett smaragdsmycke för 1,2 miljoner kronor vid Stockholms Auktionsverk, det dittills dyraste smycket som auktionerats ut i Sverige. Det visade sig senare att prydnaden var stulen från Nationalmuseum, dit det testamenterats i början av seklet av sångerskan Christina Nilsson. Museets trotjänare Märta Hult hade känt igen dyrgripen när den såldes. Tjuven, också museianställd, avslöjades och kunde gripas.

För 85 år sedan, 1936, meddelade Nazityskland att de kanaler och vattenvägar som fanns i Tyskland inte längre fick användas av internationell trafik. Det var ett av många brott mot fredsuppgörelserna efter första världskriget som tyskarna gjorde sig skyldiga till.

Musikern Michael Jackson, i svart mask, och sköterskan Debbie Rowe, i solglasögon, promenerar i Kalifornien samma år som de gifte sig.
Musikern Michael Jackson, i svart mask, och sköterskan Debbie Rowe, i solglasögon, promenerar i Kalifornien samma år som de gifte sig.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Hört och hänt

Superartisten Michael Jackson överraskade många genom att för 25 år sedan, 1996, gifta sig med sjuksköterskan Debbie Rowe under en turné i Australien. De hade känt varandra i 15 år och några dagar tidigare meddelat att de väntade barn. Jackson hade 1994 gift sig med Lisa Marie Presley men de tu hade gått skilda vägar efter ett drygt år. Äktenskapet med Debbie Rowe varade fram till 1999.

Siffran

5...

... bomber briserade vid en urangruva vid Limoges i Frankrike då den utsattes för ett attentat för 45 år sedan, 1976.

Födelsedagar

För 49 år sedan, 1972, föddes programledaren Tilde de Paula Eby. Hon har lett flera underhållningsprogram i tv, exempelvis ”Hela Sverige bakar” (2012–2016) och har bland annat samarbetat med Peter Jihde. Duon ledde länge TV4:s ”Nyhetsmorgon” ihop. Hon slutade där 2018 för att i stället leda programmet "Efter fem" i samma kanal. I somras hade hennes egen pratshow "Tilde" premiär. År 2016 och 2017 tilldelades de Paula Eby Kristallen för bästa kvinnliga programledare.

För 67 år sedan, 1954, föddes den franske cyklisten Bernard Hinault. Under 1978–1985 vann han Tour de France fem gånger och mellan 1980 och 1985 segrade han i Giro d'Italia tre gånger. Från 1979 vann Hinault Världscupen fyra år i rad. Han blev världsmästare 1980 då han vann linjeloppet under VM. Efter att han avslutade sin cykelkarriär 1986 arbetade han bland annat med att arrangera loppet Tour de France.

Under 30 år satt Maria Johansson och spelade på Sergels torg.
Under 30 år satt Maria Johansson och spelade på Sergels torg.Foto: Tobias Röstlund/TT

Namn vi minns

För 19 år sedan, 2002, avled Maria Johansson, gatumissionär och Stockholmsmusikant, 84 år gammal. Johansson var ett ständigt inslag i huvudstadens stadsbild, då hon nästan dagligen satt bakom sin orgel på Sergels torg, delade ut smörgåsar till behövande och sjöng frireligiösa klassiker som ”Barnatro” och sin egen sång ”Skyddsängeln” för förbipasserande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons