GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 14 januari

Publicerad 14 januari 2022
Namnsdagen

I dag har Felix och Felicia namnsdag

Felix kommer från latinets felix, lycklig, lyckosam. Namnet har använts i Sverige sedan 1700-talet. I slutet av 1900-talet blev det ett modenamn. Drygt 14 800 heter Felix, drygt 12 000 har det som första förnamn. Dessutom har omkring 140 personer Felix som efternamn. Medelåldern för tilltalsnamnet är 18 år.

Felicia, den kvinnliga formen av Felix, blev populärt i Sverige i slutet av 1900-talet. Knappt 22 400 heter Felicia, omkring 14 300 har det som tilltalsnamn. Medelåldern för namnet är 18 år.

Citatet

"Man kanske skulle tillåta sig att vara precis så egoistisk att ingen sörjer en när man dör."

Mikal Rode, dansk skriftställare, 1908–1993

Bemärkelsedagen

I dag firas ratificeringsdagen, Ratification day, i USA

Då uppmärksammas att den amerikanska revolutionen officiellt var över 1784, då fredsfördraget som hade slutits i Paris ratificerades.

Den polska färjan M/S Jan Heweliusz låg upp- och nedvänd kort innan den sjönk utanför den tyska kusten för 29 år sedan, 1993.
Den polska färjan M/S Jan Heweliusz låg upp- och nedvänd kort innan den sjönk utanför den tyska kusten för 29 år sedan, 1993.Foto: AP/TT
Det hände då

55 människor dog när färja sjönk i Östersjön

För 29 år sedan, 1993, förliste den polska bil- och tågfärjan M/S Jan Heweliusz i ett kraftigt oväder på Östersjön. Fartyget slog runt och blev liggande med kölen upp. 55 människor omkom, däribland sju svenskar. En vecka senare sjönk fartyget, och det har inte bärgats.

Det hände då

”Helsvensk” hjärttransplantation i Göteborg

För 34 år sedan, 1988, genomfördes den första ”helsvenska” hjärttransplantationen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Det var en 19-årig kvinna från Västergötland som fick ta emot ett hjärta från en hjärndöd kvinna på Falu lasarett, med hjälp av ett läkarlag under ledning av professor Göran William-Olsson. Samme professor utförde Sveriges första hjärttransplantation 1984, men då med ett utländskt hjärta.

Hört och hänt

Ingmar Bergman blev Dramatenchef

För 59 år sedan, 1963, meddelade Dramaten att man hade hittat sin nya chef. Efterträdare till Karl Ragnar Gierow blev, sensationellt nog, regissören Ingmar Bergman, som vid presskonferensen beskrev sina förväntningar på de nya arbetsuppgifterna som ”rysligt stimulerande”. Bergman lämnade tjänsten tre år senare.

Siffran

6...

... EM-guld i konståkning hade tyska Katarina Witt i sin ägo vid dagens slut för 34 år sedan, 1988. Då hade hon precis vunnit sin sjätte raka EM-seger.

Födelsedag

Lena Hjelm-Wallén

För 79 år sedan, 1943, föddes socialdemokraten Lena Hjelm-Wallén. Hon blev riksdagsledamot 1969 och statsråd första gången 1974. Hjelm-Wallén har under sin politiska karriär haft flera ministerposter och bland annat varit utrikesminister och vice statsminister.

Den amerikanska skådespelerskan Faye Dunaway fyller 81 år i dag.
Den amerikanska skådespelerskan Faye Dunaway fyller 81 år i dag.Foto: Lionel Cironneau/AP/TT
Födelsedag

Faye Dunaway

För 81 år sedan, 1941, föddes den amerikanska skådespelaren Faye Dunaway. Hon slog igenom som bankrånaren Bonnie Parker i ”Bonnie och Clyde” (1967). Den insatsen ledde till roller i bland andra ”Uppgörelsen” (1969) och ”De tre musketörerna” (1973). Dunaway tilldelades en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Network” (1976). På senare tid har hon exempelvis synts i ”The case for Christ” (2017).

Namn vi minns

Nina Ricci

För 139 år sedan, 1883, föddes den italiensk-franska modeskaparen Nina Ricci (död 1970). Hon grundade modehuset Nina Ricci i Paris tillsammans med sin son Robert 1932. Det finns fortfarande kvar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.