GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 13 september

Publicerad 13 september 2022
Namnsdagen

I dag har Sture namnsdag

Namnet är svenskt och bildat av verbet stura, vara egensinnig. Cirka 12 600 heter Sture, omkring 3 900 kallas så, med medelåldern 72 år.

Den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt simmade lugnt.
Den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt simmade lugnt.Foto: AP/TT
Citatet

”En radikal är en man som står stadigt med båda fötterna i tomma luften.”

Franklin D Roosevelt, amerikansk president, 1882–1945.

Bemärkelsedagen

I dag firas positivt tänkande-dagen i USA

Den uppmärksammas genom att människor försöker agera bejakande i stället för att ägna sig åt negativa tankar.

Stefan Edberg visar glädje efter att han tagit hem segern i US Open för 30 år sedan, 1992.
Stefan Edberg visar glädje efter att han tagit hem segern i US Open för 30 år sedan, 1992.Foto: Bebeto Matthews/AP/TT
Det hände då

Glädje när Edberg åter blev etta

För 30 år sedan, 1992, försvarade tennisspelaren Stefan Edberg sin singeltitel i US Open på anrika Flushing Meadows i New York. I finalen besegrade han amerikanen Pete Sampras och återtog därmed positionen som nummer ett på rankinglistan.

Det hände då

Svensk-brittiskt möte om Uganda

För 50 år sedan, 1972, hölls överläggningar i Stockholm mellan statsminister Olof Palme och brittiske premiärministern Edward Heath, om situationen i Uganda. President Idi Amin hade utvisat den asiatiska minoritetsbefolkningen, och Sverige erbjöd sig nu att ta emot 200–300 av flyktingarna. Dessutom utlovades svenskt bistånd till de utvisade.

Frågetecknen kring aktivisten Steve Bikos död bidrog till starka protester i Sydafrika 1977. Biko blev 30 år gammal.
Frågetecknen kring aktivisten Steve Bikos död bidrog till starka protester i Sydafrika 1977. Biko blev 30 år gammal.Foto: AP/TT
Hört och hänt

Studentledares död ledde till oroligheter

För 45 år sedan, 1977, utbröt våldsamma oroligheter i Sydafrika när det stod klart att den svarte studentledaren Steve Biko hade avlidit i en fängelsecell. Myndigheterna påstod att Biko dött till följd av hungerstrejk, men journalister kunde rapportera att apartheidmotståndaren dött i sviterna av misshandel och tortyr.

Siffran

75 000...

... ton blev den nya torskkvoten för Östersjön, i och med den internationella fiskerikommissionens beslut för 20 år sedan, 2002. Det var en sänkning med ett ton, från 2003 års kvot. Sverige hade föreslagit totalstopp för torskfiske, men det fick uppenbarligen inget gehör hos andra Östersjöstater.

Födelsedagen

Fabio Cannavaro

För 49 år sedan, 1973, föddes den italienske fotbollsspelaren Fabio Cannavaro. Han har bland annat tillhört klubbarna Napoli, Inter, Real Madrid och Juventus. 2006 var han lagkapten när Italien tog guld i VM. Samma år utsåg Fifa honom till årets fotbollsspelare i världen och han tilldelades Guldbollen som årets bästa fotbollsspelare i Europa. Efter sin spelarkarriär blev Cannavaro tränare.

Födelsedagen

Arvo Pärt

För 87 år sedan, 1935, föddes den estniske tonsättaren Arvo Pärt. Han har bidragit med modernism och radikala stilmedel till musiken genom verk som ”Nekrolog” (1960). Hans genombrott kom med ”Perpetuum mobile” (1963). Pärt flyttade till Tyskland på 1980-talet och komponerade flera religiösa verk som ”Johannespassionen” (1981). Sedan 2010 är han permanent bosatt i Estland. Han såg till att alla konserter med hans musik under 2006–2007 skulle tillägnas den mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja.

Namn vi minns

Roald Dahl

För 106 år sedan, 1916, föddes den brittiske författaren Roald Dahl (död 1990). Han blev känd i mitten av 1900-talet genom novellsamlingarna ”Någon som du” (1953) och ”Puss, puss” (1960). Dahl har skrivit flera barn- och ungdomsböcker som ”Kalle och chokladfabriken” (1964), ”Häxorna” (1983) och ”SVJ” (1982). Många av historierna har filmatiserats och framförts på teaterscener.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.