GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 13 november

Publicerad 13 november 2021

Namnsdagen

I dag har Kristian och Krister namnsdag.

Kristian, Cristian och Christian kommer av latinets Christianus, kristen. Namnet är känt i Sverige sedan slutet av 1200-talet och var populärt bland allmogen under medeltiden. Sedan 1970-talet har det varit poppis igen. Omkring 56 400 heter Kristian, cirka 26 900 kallas så, med medelåldern 39 år.

Krister är en nordisk variant av Kristian. Namnet kom hit på slutet av 1400-talet, och var först vanligt inom adelsätter. Sedan spred det sig i folklagren och blev på 1940- och 1950-talen ett modenamn. Omkring 76 400 heter Krister, Crister eller Christer, cirka 31 800 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 61 år.

Citatet

"Allt som män gör är på samma gång sublimt och skrattretande."

Marie Luise Kaschnitz, tysk författare, 1901-1974

Bemärkelsedagen

I dag är det smörgåstårtans dag. Den svenska maträtten utvecklades från landgången runt mitten av 1900-talet. Dagen firas på initiativ av intressegruppen Smörgåstårtans vänner.

Det hände då

För 25 år sedan, 1996, avslöjades att Oskarshamns kärnkraftverk körts i flera dagar utan komplett säkerhetssystem, då elsystemet till härdsprinklersystemet inte var påkopplat. Enligt Statens kärnkraftinspektion var detta det allvarligaste misstaget någonsin inom svensk kärnkraft. Om en olycka inträffat kunde det ha lett till härdsmälta och stora radioaktiva utsläpp.

För 60 år sedan, 1961, började mängder av naturgas spruta upp vid Gassi Touil i Algeriet och bildade en 135 meter hög låga med en 180 meter lång röksvans, den dittills största gaslågan som skådats. Gasen brann ett halvår innan ett amerikanskt team kunde täta gaskällan med dynamit.

Einar Gerhardsen (till vänster) och hans ersättare Oscar Torp för 70 år sedan, 1951, strax efter att statsministerskiftet offentliggjorts.
Einar Gerhardsen (till vänster) och hans ersättare Oscar Torp för 70 år sedan, 1951, strax efter att statsministerskiftet offentliggjorts.
Foto: NTB/TT

Hört och hänt

Den norske socialdemokratiske statsministern Einar Gerhardsen väckte sensation då han för 70 år sedan, 1951, visade ett tidigt prov på utbrändhet och meddelade sin avgång. Han satt under andra världskriget i nazityskt koncentrationsläger och bildade regering genast efter krigsslutet. Fyra år efter sin politiska reträtt var dock Gerhardsen tillbaka och satt med ett kort uppehåll som statsminister fram till 1965.

Naturhistoriska riksmuseet firar 105 år i år.
Naturhistoriska riksmuseet firar 105 år i år.
Foto: Bertil Ericson/TT

8 000...

... kvadratmeters utställningsyta fanns i Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som öppnades för 105 år sedan, 1916, som Sveriges största museum.

Födelsedagar

För 62 år sedan, 1959, föddes den danska fysikern Lene Vestergaard Hau. Under sina experiment har hon lyckats med att först sakta ned ljus och sedan stoppa det helt, med hjälp av en gas av natriumatomer som är extremt nedkyld. Tekniken ska kunna användas i kvantdatorer. Vestergaard Hau blev 1999 professor vid Harvard University i USA.

För 66 år sedan, 1955, föddes den amerikanska skådespelaren Whoopi Goldberg. Hon slog igenom med ”Purpurfärgen” 1985. Några år senare fick hon en Oscar för bästa kvinnliga biroll i ”Ghost” (1990). Därefter har Goldberg ofta synts i komedier som ”En värsting till syster” (1992) med uppföljare och ”Rat race – sk(r)attjakten” (2001). Hon är också ståuppkomiker och har haft roller i flera tv-serier, bland annat sin egna ”Whoopi” (2003–2004). På senare år har vi kunnat se henne i bland annat tv-serien "The stand" (2020).

Namn vi minns

För 19 år sedan, 2002, avled den uruguayanske fotbollsspelaren Juan Schiaffino, 77 år gammal. Han var på sin tid en högerinner med omvittnad bollkontroll och en vänsterfot som inte gick av för hackor. Bland hans mest minnesvärda mål var avgörandet mot ärkerivalen Brasilien i VM 1950. Uruguay blev världsmästare och ”Pepe” Schiaffino blev nationalhjälte på kuppen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.