GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 13 januari

Publicerad 13 januari 2022
Namnsdagen

I dag har Knut namnsdag

Det är ett fornnordiskt namn som finns inristat på runstenar. Det kan vara en nordisk form av ett gammalt forntyskt namn som betyder den käcke eller den frimodige. Drygt 14 100 heter Knut, ungefär 4 500 kallas så, med medelåldern 57 år.

Citatet

"Må du aldrig sluta söka och utmana. Må du alltid hitta vad du vill göra – och göra det bra."

Pam Brown, australisk poet, född 1948

Bemärkelsedagen

I dag på tjugondag Knut körs julen ut

Åtminstone i Norden. I nästan hela den övriga kristna världen tar julen slut med trettondagen. Möjligen kan Nordens förlängda firande bero på att det hedniska midvinterblotet inträffade vid denna tid, och att kyrkan ville att den kristna julen skulle ta över även den seden.

Det hände då

Författare brände ihjäl sig i protest

För 24 år sedan, 1998, satte den italienska författaren Alfredo Ormando eld på sig själv utanför Peterskyrkan i Vatikanstaten. Elva dagar senare avled han av sina brännskador. Självmordet var en protest mot katolska kyrkans fördömande av homosexuella.

Det hände då

Rättegång mot Honecker lades ned

För 29 år sedan, 1993, lades rättegången ner mot Östtysklands förra stats- och partichef Erich Honecker. Detta av humanitära skäl, eftersom läkares bedömningar gav den 80-årige, cancersjuke exdiktatorn endast sex månader kvar att leva – han avled 1994. Honecker stod åtalad som ytterst ansvarig för 13 dödsskjutningar vid Berlinmuren samt för korruption och förskingring av statsmedel.

Skådespelerskan Britta Pettersson och musikern Sven-Erik Magnusson spelar huvudrollerna i filmen "Under ditt parasoll".
Skådespelerskan Britta Pettersson och musikern Sven-Erik Magnusson spelar huvudrollerna i filmen "Under ditt parasoll".Foto: Jan Collsiöö/TT
Hört och hänt

Praktfiasko med Sven Ingvars i Vilda Västern

För 54 år sedan, 1968, hade ”Under ditt parasoll”, ett slags roadmovie-musikal med bandet Sven Ingvars i Vilda Västern, biopremiär. Den blev ett praktfiasko och försvann snabbt in i glömskan. Länge fanns den sedan på Svenska Filminstitutets lista över försvunna filmer, tills den återupptäcktes i basisten Patrik Karlssons källare 2006.

Siffran

420...

... kubikmeter smält fenol rann ut på kajen och ner på hamnbassängens botten i Göteborgs hamn för 49 år sedan, 1973. Det var en cistern som sprungit läck. I vattnet stelnade fenolen som sedan plockades upp med hjälp av gripskopor.

Födelsedag

Anita Ekström

För 79 år sedan, 1943, föddes skådespelaren Anita Ekström. Hon var engagerad vid Göteborgs stadsteater innan hon kom till Stockholms stadsteater, där hon bland annat medverkade i ”Peer Gynt” (1974). Ekström har haft ett flertal roller i olika tv-produktioner och filmer, däribland ”Jänken” (1970) som ledde till en Guldbagge. Hon gjorde rollen som fröken Eternell i SVT-serien "Pip-Larssons" (1998) och 2019 var hon med i miniserien "Allt jag inte minns" på SVT. Anita Ekström har också undervisat på Teaterhögskolan i Stockholm.

Regissören och koreografen Birgitta Egerbladh fyller 65 år i dag.
Regissören och koreografen Birgitta Egerbladh fyller 65 år i dag.Foto: Johan Gunseus/TT
Födelsedag

Birgitta Egerbladh

För 65 år sedan, 1957, föddes kompositören, koreografen och dansaren Birgitta Egerbladh. På Stockholms stadsteater har hon bland annat satt upp ”Tjechovträdgården” (2006). Egerbladh har varit verksam vid flera olika teatrar och operor. 2007 visades hennes ”Mitt hjärta brister” på Folkoperan. Därtill har hon skapat verk tillsammans med humorgruppen Klungan.

Namn vi minns

Kaj Munk

För 124 år sedan, 1898, föddes den danske författaren och prästen Kaj Munk (död 1942). Han var verksam som präst i Verdsø på Jylland från 1924 och hämtade mycket inspiration från Bibeln till sitt författarskap. Han var starkt engagerad i samhällsdebatten, och med dramat ”Niels Ebbesen” (1942) uttalade han ett starkt motstånd mot nazisterna som ockuperade Danmark. Munk mördades 1942 på order av Gestapo.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.