GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 13 augusti

Publicerad 13 augusti 2022

I dag är det vänsterhäntas dag. Dagen, instiftad av The Left-Handers Club 1992, kom till för att uppmärksamma problem som vänsterhänta stöter på i vardagen då samhället är uppbyggt för högerhänta.

Namnsdagen

I dag har Kaj namnsdag

Namnet är danskt och kom hit i mitten av 1800-talet. Det kan stamma från frisiskans Kaye som härleds till ett ord som betyder kamp, men även från det latinska mansnamnet Caius. Kaj – som också stavas Kay, Caj eller Cay – var som mest populärt under 1940-talet. Omkring 7 100 bär namnet, cirka 4 000 kallas så eller har det som första förnamn. Medelåldern för tilltalsnamnet Kaj är 64 år.

Citatet

"Vilket nonsens att tala om tillvarons meningslöshet. Livet är svårt, därför meningsfullt i högsta grad".

Vilhelm Ekelund, författare, 1880–1949

Fram till början av 1960-talet tvingades alla svenska barn att skriva med sin högra hand i skolan.
Fram till början av 1960-talet tvingades alla svenska barn att skriva med sin högra hand i skolan.Foto: Jessica Gow/TT
Bemärkelsedagen

I dag är det vänsterhäntas dag

Dagen, instiftad av The Left-Handers Club 1992, kom till för att uppmärksamma problem som vänsterhänta stöter på i vardagen då samhället är uppbyggt för högerhänta.

Det hände då

FN beslutade om insatser på Balkan

För 30 år sedan, 1992, antog FN en resolution om militära insatser i det krigsdrabbade Bosnien-Hercegovina, för att trygga den humanitära hjälpen till den lidande befolkningen. Dessutom ställde säkerhetsrådet krav på insyn i fånglägren som serberna hade upprättat i delrepubliken.

Det hände då

Journalistförbundets högsta fick gå

För 35 år sedan, 1987, fick Svenska Journalistförbundets (SJF) ordförande Östen Johansson avgå under uppmärksammade former. Han hade skaffat sig en attraktiv hyreslägenhet i centrala Stockholm genom tvivelaktiga transaktioner, och anklagades för att ha utnyttjat sin ställning.

Hört och hänt

Walt Disneys tecknade film ”Bambi” hade premiär i USA för 80 år sedan 1942. Det var Disneys femte långfilm och den fick ingen bra start. Det tecknade verket gick med förlust första tiden, eftersom andra världskriget pågick och låg i vägen för den europeiska marknaden. Filmen fick dessutom blandat mottagande av kritikerna. I dag däremot räknas den som en av de främsta amerikanska filmklassikerna, och lär ha varit en av Walt Disneys personliga favoriter.

Siffran

5,3...

... procent av arbetskraften gick utan jobb enligt Statistiska centralbyråns mätning som presenterades för 30 år sedan, 1992. Det var första gången dittills, sedan SCB inledde sina mätningar 1959, som arbetslösheten i Sverige gick över fem procent.

Sångerskan Lisa Nilsson, fyller 52 år idag.
Sångerskan Lisa Nilsson, fyller 52 år idag.Foto: Pontus Lundahl/TT
Födelsedag

Lisa Nilsson

För 52 år sedan, 1970, föddes artisten Lisa Nilsson. Hon fick sitt stora genombrott med albumet ”Himlen runt hörnet” (1992) och har sedan dess släppt elva soloalbum. Åren 1996-99 skrev hon egen musik och turnerade efter samarbetet med den danske jazzbasisten Niels Henning Ørstedt Pedersen med några av världens främsta jazzmusiker. Hon har spelat huvudrollerna i musikalerna "Next to normal" (2012) och Chicago (2014) på Stadsteatern i Stockholm och även haft roller i spelfilmer som den danska "Gud taler ud" (2017).

Födelsedag

Margareta Winberg

För 75 år sedan, 1947, föddes politikern Margareta Winberg. Hon var ordförande i det socialdemokratiska ungdomsförbundet 1990–1995. År 1994 utsågs hon till jordbruksminister. Hon var arbetsmarknadsminister 1996–1998 och återgick sedan till posten som jordbruksminister. 2002 blev hon vice statsminister. Året efter lämnade hon politiken och har därefter bland annat varit ambassadör i Brasilien och styrelseordförande för Svenska Spel.

Fakta

Namn vi minns

För 270 år sedan, 1752, föddes Maria Karolina, känd som drottning av Neapel och Sicilien (död 1814). Hon var dotter till det tysk-romerska kejsarparet Frans I och Maria Teresia samt syster till den franska drottningen Marie Antoinette. År 1768 gifte sig Maria Karolina med Ferdinand IV av Neapel. Maria Karolina var politiskt ledande i Neapel fram tills att hon tvingades fly till Sicilien år 1806, då fransmännen erövrade staden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.